„Väčšina anglikánov nepodporuje homosexuálne manželstvo“

1,762
Kultúra života

AUCKLAND, Nový Zéland, 5. november 2012 (LifeSiteNews.com) - Rowan Williams, arcibiskup z Canterbury, nedávno na fóre mládeže na Novom Zélande pripustil, že väčšina anglikánskych veriacich vo svete je za tradičnú definíciu manželstva. Uviedol tak napriek domienke, že homosexuálne „manželstvo“ našlo podporu zo strany vedenia anglikánskej cirkvi.

Podľa spravodajstva Taonga News prišlo toto vyjadrenie v diskusii, počas ktorej sa jeden z účastníkov fóra spýtal: „Nový Zéland diskutuje o zákone, ktorý by uzákonil homosexuálne manželstvá. Čo na takéto manželstvo hovoria anglikáni?“

„Anglikánska cirkev má k tejto otázke veľa čo povedať, ale nie vždy hovoria ľudia to isté,“ odpovedal Williams. „Povedal by som, že drvivá väčšina anglikánov vo svete nesúhlasí s predstavou o manželstve ľudí rovnakého pohlavia.“

Biskup Jefferts Schori, predsedajúci biskup americkej episkopálnej cirkvi, ktorý bol tiež prítomný na spomínanom podujatí, takisto reagoval na spomínanú otázku. Podľa neho by homosexuáli, rovno ako ako heterosexuáli, „mali mať rovnakú možnosť žiť vo vzťahu, ktorý je zväzkom s inou osobou.“

Pre anglikánsku cirkev je otázka homosexuálneho „manželstva“ rozhodujúcou. Vysvätenie amerického biskupa Gena Robinsona, ktorý sa otvorene priznal k homosexualite, spôsobilo v cirkvi rozdelenie medzi konzervatívnymi a liberálnymi frakciami. Toto rozdelenie sa tento rok ešte prehĺbilo, keď episkopálni biskupi súhlasili s požehnaním homosexuálnych zväzkov.

Arcibiskup Peter Robinson povedal LifeSiteNews.com, že Rowanove komentáre na fóre mládeže ukazujú, že nech ostáva jeho osobné stanovisko k tejto problematike akékoľvek, ohľadom stavu anglikánskej cirkvi je „realistom“. Robinson je predsedajúcim biskupom United Episcopal Church of North America, konzervatívnej odnože anglikánskej cirkvi, ktorá nepatrí do anglikánskeho spoločenstva.

„Je si vedomý skutočnosti, že hlavné oblasti anglikánskeho spoločenstva - Nigéria, Uganda, stredná Afrika - sú proti „normalizácii“ homosexuality. A teda sú aj proti homosexuálnemu manželstvu,“ komentoval arcibiskup Robinson. 

Williams, ktorý ako arcibiskup z Canterbury stojí na čele anglikánskeho spoločenstva, sa verejným vyhláseniam v súvislosti s touto otázkou vyhýbal. V súkromnom liste kresťanskému psychiatrovi z Južného Walesu však napísal, že homosexuálny vzťah môže „odrážať Božiu lásku porovnateľným spôsobom ako u manželstva.“ Mal by však mať „charakter absolútnej vernosti ukotvenej v zmluve.“ Tento list bol uverejnený v novinách London Times v roku 2009. 

rozhovore na jeseň tohto roku pre noviny Daily Telegraph kritizoval Williams nedávny nátlak na legalizáciu homosexuálneho „manželstva“ v Anglicku. Vyjadril ľútosť nad premiérovou „neadekvátnou konzultáciou“ s cirkvou a potenciálny „zmätok“, ktorý by spôsobil, ak by cirkev a štát mali rozličné definície manželstva. Williams v decembri odíde do dôchodku. 

Pre spravodajstvo sa však vyjadril, že má tiež kritický postoj k cirkevnému prístupu k problematike. „Nestojíme tak celkom v popredí úsilia o občiansku rovnosť pre homosexuálov a to nebolo správne,“ povedal.

Arcibiskup Robinson pre LifeSiteNews.com povedal, že homosexualita bola jednou z „dlhého zoznamu otázok“, ktoré rozdeľujú bývalé koloniálne provincie v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande od tých v Afrike, Južnej Amerike a Ázii.

Existujú avšak „skupiny cirkvi“ vo svete, ktoré sú proti homosexuálnemu „manželstvu“ na základe Písma a prirodzeného zákona,“ povedal Robinson.

Biskup Rowan však poprel, že by v cirkvi existovalo akékoľvek vážne rozdelenie. Uistil o tom v komentároch, ktoré zverejnili noviny anglikánskej cirkvi.

„Nech si niektorí hovoria, čo chcú, ako anglikánske spoločenstvo nie sme ochromení sporom. Spory kvôli tejto téme nás nerozdeľujú,“ povedal. „Stále sa snažíme spolupracovať efektívnejšie.“