Edinburgh: Protesty proti pro-life stretnutiu

1,560
Kultúra smrti

EDINBURGH, 29. November 2012, (LifeSiteNews.com) – Podľa Národnej študentskej únie (NUS) by študenti univerzít mali byť ľavicovo orientovaní ľudia, ktorí podporujú feminizmus, homosexuálov, a čo je najdôležitejšie, potraty. Každý, kto do tejto šablóny nepasuje, má problém. Toto bol odkaz určený novovzniknutej študentskej pro-life organizácii Alliance of Pro-life Students počas ich úvodného nadačného stretnutia.

Feministické hnutie NUS pobúrila skutočnosť, že by niekto z britských študentov nesúhlasil s ich oficiálnym postojom voči potratom. Členovia zorganizovali hlučnú demonštráciu pred miestom stretnutia študentov z pro-life aliancie, na ktorých protestujúci pokrikovali spoza zátarás. Tým vyslali jasný signál, že pro-life postoj nie je v najväčšej študentskej organizácii v Británii vítaný.

Protestu sa zúčastnilo približne tridsať členov študentskej únie NUS, ku ktorým sa pridali aj iné študentské hnutia. Miestom konania bola historická sála Merchant’s Hall v centre mesta. Pracovníci haly dostali emaily so žiadosťami o zrušenie podujatia a označili ho ako „hanebné“.

Denník Edinburgh Journal v uverejnenom článku s názvom „Študentské hnutia protestujú proti pro-life podujatiu“ citoval prezidentku Feministickej spoločnosti na univerzite v Edinburghu, Auroru Adamsovú. Adamsová uviedla, že toto podujatie zamerané proti ženám bolo „naozaj nevhodné“ keďže „potraty by sa mali legalizovať“.

Noviny uviedli oficiálne stanovisko pro-life aliancie, ale odmietli citovať jej členov jednotlivo. V článku bolo uverejnené, že dúfali, že organizovaním podujatí na akademickej pôde „otvoria zdvorilý akademický dialóg na tému etiky života“ pre všetkých študentov. Otázky, o ktorých by aliancia chcela diskutovať, sú: „Prečo sú potraty postihnutých detí povolené počas celého tehotenstva? A čo so selektívnymi potratmi na základe pohlavia? Je eutanázia skutočne dôstojná smrť?“

„My, mladí ľudia, musíme hovoriť o otázkach, ktoré sa dotýkajú základného práva na život. Univerzita, ako miesto, kde vznikajú vedecké objavy, je ideálne miesto na racionálnu diskusiu,“ uviedla aliancia.

Protestujúci však neodstrašili členov aliancie, ktorí sa z výsledku podujatia tešili a chystajú sa sa na januárové stretnutie v Londýne. Výkonná riaditeľka Eve Farrenová pre LifeSiteNews.com uviedla, že demonštrantom vadí to, že aliancia je čisto študentská iniciatíva.

Na ich internetovej stránke sa píše: „Alliance of Pro-life Students riadia výlučne študenti alebo čerství absolventi. Chceme sa podeliť s naším pro-life posolstvom. Chceme, aby sa vrátilo do univerzitných priestorov.“

Farrenová uviedla, že pokým NUS aliancii neposkytla dostatok potrebnej pozornosti u verejnosti,  len potichu pôsobili medzi študentmi na univerzitách. To, čo sa udialo v Edinburghu, bolo ich prvé verejné vystúpenie.

„Protestujúci majú s alianciou problém hlavne kvôli tomu, že ju vedú mladí ľudia pôsobiaci na akademickej pôde,“ uviedla Farrenová.

„Panuje predsudok, že pro-life orientovaní môžu byť len starí a veriaci ľudia. Naša študentská organizácia pre študentov z rôznych pomerov a rôzneho vierovyznania túto predstavu búra.“

Maria Stopyrová v stĺpčeku na http://www.journal-online.co.uk/article/9731-prolife-alliance-a-necessary-measure napísala, že týždeň po podujatí sa ukázalo, že alternatívny postoj je pre akademickú pôdu v Británii obzvlášť potrebný.

Pokus zmariť toto stretnutie je podľa Stopyrovej obzvlášť poburujúci. Nazvala ho „znepokojivo antidemokratickým“ a  „jasným pokusom brániť slobode slova“.

„Je obzvlášť poburujúce, že sa toto deje práve v čase, kedy sa pro-life aliancia snaží diskutovať o problémoch, ako je eutanázia a potraty.“

Hnutie sa organizuje hlavne cez ich stránku na Facebooku https://www.facebook.com/allianceofprolifestudents, kde jeden podporovateľ do komentárov napísal, že protest, ktorý vznikol v Edinburghu bol dobrým znakom toho, že činnosť aliancie je potrebná. „Mladí, uvedomte si, že ak sa dvíha silná opozícia, je to znak toho, že ste na správnej ceste.“

Jeden diskutér napísal, že je celkom ironické, že Národná študentská únia vznikla začiatkom sedemdesiatych rokov. Bolo to najhoršie obdobie násilných nepokojov v Severnom Írsku. Organizácia vznikla, aby rovnoprávne zastupovala všetkých študentov, a to z celého politického spektra.