Nemecko: Rozsiahle sledovanie užívateľov internetu

1,856
Kultúra smrti

Nemecká vláda navrhuje novelu zákona o telekomunikáciách, ktorý by umožnil právnym orgánom a spravodajským službám identifikovať užívateľov internetu vo veľkom rozsahu. A to bez súdneho príkazu či opodstatneného podozrenia z páchania trestnej činnosti.

Návrh zmeny zákona prichádza po rozhodnutí nemeckého Spolkového ústavného súdu z januára 2012, kedy vydal verdikt, že pravidlá pre získavanie telekomunikačných údajov od poskytovateľov sú protiústavné. Podľa súdu sú súčasné právne predpisy telekomunikačného zákona v rozpore s ústavou, a tak nariadil zaviesť dodatočné opatrenia v rámci určitých zákonov, ako je napríklad zákon o trestnom stíhaní.

Podľa vládneho návrhu by prokuratúra, ako aj bezpečnostné a tajné služby mohli získavať určité osobné údaje (ako napríklad meno, adresu či bankové údaje klientov) od poskytovateľov telekomunikačných a internetových služieb. Jasne stanovené nariadenia povoľujú používanie dynamickej IP adresy na identifikáciu jej držiteľa. Úprava zákona bude obsahovať presne stanovený legálny základ pre informačné práva príslušných úradov voči poskytovateľom. Identifikácia IP adries nebude obmedzovaná. Poskytovatelia budú musieť zaviesť rozhranie elektronických dát. Vláda tiež plánuje umožniť prístup k emailovým heslám a odkazovým schránkam či PIN kódom mobilných telefónov bez toho, aby boli jasne stanovené podmienky tohto prístupu. Viaceré hnutia bojujúce za občianske práva vyjadrili znepokojenie nad návrhom zákona, ktorý by mohol ohroziť občianske slobody.

„Napriek tomu, že návrh môže porušiť súkromie telekomunikačných služieb, súčasnému plánu na zmenu v poskytovaní zozbieraných údajov chýbajú dostatočné opatrenia na ochranu základných práv. Problémom je, že na to nebude potrebný žiadny príkaz vydaný súdom či štátnym prokurátorom. Zákon musí byť postavený na presne stanovenom právnom základe, v ktorom by sa dodržal princíp proporcionality,“ tvrdí Henning Lesch z nemeckej asociácie pre reguláciu internetových služieb ECO.

Úprava zákonu o telekomunikáciách protiústavná? (2.11.2012)          
http://international.eco.de/2012/news/revision-of-telecommunications-a...

Nový nemecký návrh o práve štátnych autorít získavať údaje od poskytovateľov telekomunikácií (11.2012)
http://www.linkedin.com/groups/New-German-draft-on-state-4375471.S.181...

Nemecká vláda chce legalizovať rozsiahle sledovanie užívateľov internetu (26.11.2012)
http://www.vorratsdatenspeicherung.de/content/view/714/79/lang,en/ Nemecká verzia
http://www.vorratsdatenspeicherung.de/content/view/714/79/lang,de