Kanada: Organizácia Development & Peace v agónii

1,437
Kultúra života

MONTREAL, 28. november 2012, (LifeSiteNews.com) – Hlavné médiá v Quebecu hovoria o tom, že vetva Kanadskej konferencie biskupov, organizácia Development & Peace (Rozvoj a pokoj), sa ocitá v kríze či dokonca na pokraji kolapsu. Ako dôvod sa uvádza skutočnosť, že organizácia prišla o päť miliónov dolárov z fondov kanadskej vlády. Okrem toho viacerí biskupi naliehajú, aby organizácia spolupracovala s hnutiami, ktoré rešpektujú právo na život. To viedlo k odstúpeniu jej niekoľkých dlhoročných predstaviteľov, ako aj k diskusii o úplnom rozpustení organizácie.

Podľa článku v ľavicovom denníku Le Devoir Monday sa Development & Peace (ďalej ako D&P) nachádza v „agónii“ či v bolestivých mukách. Organizácia je podľa denníka pod „tlakom pro-life orientovaných biskupov a nedostatku adekvátneho federálneho financovania“. Denník uvádza, že „väčšina zamestnancov už organizáciu opustila“.

Špeciálne vydanie televízneho programu na stanici CBC vo francúzskom jazyku, ktoré bolo odvysielané 4. novembra, sa prípadu krízy D&P venovalo do hĺbky. (Tu nájdete anglický preklad programu.)

V programe odzneli slová sociológa Louisa Favreaua, ktorý sa zaoberá spoločenskými hnutiami. Ten označil brazílskeho arcibiskupa Heldera Camaru, jedného zo zakladateľov teológie oslobodenia, za kľúčovú postavu pri zrode organizácie. „Organizácia D&P bola založené v roku 1967 po tom, čo Mons. Helder Camara povedal kanadským biskupom: Nechceme pomoc, nie, nechceme. Pomoc nie je to, čo potrebujeme. My chceme sociálnu spravodlivosť, “ uviedol Favreau.

V televíznom programe odznelo, že krízu majú na svedomí konzervatívni kanadskí biskupi, ktorí reagovali na odhalenia o organizácii portálom LifeSiteNews. Začiatkom roku 2009 LifeSiteNews začal písať o tom, že biskupská agentúra pre rozvoj financuje viaceré hnutia, ktoré podporujú potraty v rozvojových krajinách.

Na D&P „sa valia jedovaté útoky zo strany pro-life organizácie [LifeSiteNews],“ uviedla CBC.

Sociológ Louis Favreau tvrdí:

„Vo Vatikáne s Benediktom XVI. sa do popredia čoraz viac kladie sexuálna mravnosť. Organizácia D&P sa stáva dôležitou pre niektorých biskupov z dôležitých diecéz ako Vancouver, Toronto a Ottawa. A je jasné, že pre nás to znamená, že peniaze, ktoré tento rok vyzbierame vo farnostiach pre Development & Peace, budú poslané práve tam či niekam inam.“

Kľúčovým hosťom v programe bol Francois Gloutnay, bývalý zamestnanec D&P, ktorý nedávno odišiel s ďalšími desiatimi kolegami. Podľa CBC jeho predčasný odchod súvisí s federálnym škrtom v rozpočte a tlakom zo strany pro-life orientovaných biskupov.

Gloutnay, ktorý v D&P pôsobil ako riaditeľ pre formáciu, kritizoval rozhodnutie vlády o financovaní. „Dostali sme len obyčajný fax s oznámením, že vláda Kanady nám už nebude poskytovať ročne osem miliónov dolárov, ale len tri,“ uviedol. „Pre nás je to...je to katastrofa, nepočítali sme s tým.“

Avšak podľa pro-life hnutia vo francúzsky hovoriacej Kanade je súčasná kríza D&P pre oživenie organizácie nevyhnutná.

„Možno sa nachádza v útrapách,“ uviedol Georges Buscemi, prezident kanadskej asociácie Campagne Quebec-Vie, pre LifeSiteNews. „Musí si však prejsť týmto bolestivým obdobím, aby sa mohla prerodiť do skutočne katolíckej organizácie.“

„Viacerí členovia organizácie majú pocit, že stačí, aby sa hnutie označilo ako katolícke a dostanú peniaze od farníkov,“ kritizuje Buscemi.

Reportérka televíznej stanice CBC Jocelyne Allardová to v relácii zhrnula takto: „Štyridsaťpäť percent rozpočtu D&P pochádza z farností. Vyzbieraná suma za rok predstavuje približne až desať miliónov dolárov. Je vidieť, že konzervatívne hnutia začali povzbudzovať veriacich, aby prispievali na účely, ktoré sú tak katolícke, ako pápež sám.“