Nórsko: Indický pár stíhaný za nadávky na svojho syna

2,328
Kultúra smrti

3. december 2012 (LifeSiteNews.com) - Služobná cesta v Nórsku sa pre indický pár skončila nočnou morou. Vládni predstavitelia im po sťažnostiach syna, ktorému rodičia údajne vynadali za mokré nohavice, odobrali dieťa zo starostlivosti. Správu priniesli indické médiá.

Hoci im chlapca o mesiac vrátili, pár je stále pod zatykačom nórskych orgánov a musí sa do krajiny opätovne vrátiť. Podľa policajného vyhlásenia „boli manželia obvinení z hrubého alebo opakovaného zlého zaobchádzania s ich dieťaťom v podobe vyhrážok, násilia alebo iného zla podľa prvého odseku paragrafu 219 Trestného zákonníka“.

Prokurátor navrhuje trest rok a tri mesiace pre matku a rok a šesť mesiacov pre otca, stojí vo vyhlásení.

Chandrasekhar a Anupama Vallabhanenioví žili prechodne v Osle kvôli pracovným povinnostiam spojenými so softvérovým gigantom TCS. Syna Sai Siriama im z opatery odobrali už skôr tohto roku. Rodičia chlapcovi údajne nadávali a vyhrážali sa návratom do Indie, pretože sa pomočil v školskom autobuse a ukradol zo školy hračky.

Keď sa vedenie školy dozvedelo o nadávkach, Sai Siriama rodičom odobrali zo starostlivosti na jeden mesiac a podstúpil rôzne testy. Po zistení, že chlapec trpí na miernu hyperaktivitu, ho sociálni pracovníci rodičom vrátili a tí sa s ním následne vrátili do Indie. 

Podľa zdrojov indických médií sa však Chandrasekhar a Anupama Vallabhanenioví vrátili do Nórska v októbri, tentokrát bez detí, a Chandrasekhar dostal predvolanie na súd. Po pojednávaní bol vydaný zatykač aj na jeho manželku, ktorá ho v Nórsku len sprevádzala.

Sai Siriam zostal v Indii so svojím bratom a podstupuje terapiu, uviedli miestne médiá. Indický konzulát v Nórsku údajne hľadá pre Vallabhaneniových poskytnutie právnej pomoci .

Kritici klasifikujú prípad ako najnovší príklad „štátom sponzorovaného únosu“ oddelenia verejnoprospešných služieb nórskych detí známy pod menom „Barnevernet“. Incident je druhou akciou proti indickým štátnym príslušníkom za obdobie necelého roka. Švédsko takýmto prístupom vytvorilo podobnú „reklamu“ správaniu, ktoré sa často zdá byť namierené práve proti cudzincom a výchove ich detí. Ide totiž o postupy, ktoré sa odlišujú od noriem jednotlivých krajín.

Indickému páru Anurupovi a Sagarike Bhattacharya bola odobratá starostlivosť o deti, trojročného Abhigyana a ročnej Aishwarayi, v máji minulého roka za priestupok kŕmenia detí rukami a spanie v spoločnej posteli. Po negatívnej publicite prípadu v indickej tlači a protestoch indických diplomatov Nórsko súhlasilo so zverením detí do starostlivosti strýka.

V inom prípade švédska vláda odobrala rodičom sedemročného Domenica Johanssona, ktorého matka je Indka, keď sa pripravovali na let do Indie, pretože ho vo Švédsku chceli vyučovať doma. V pestúnskej starostlivosti je už viac ako tri roky, jeho rodičia ho môžu navštevovať na hodinu každých päť týždňov. Matka sa nervovo zrútila a otec bol v roku 2010 uväznený za to, že chlapca po jednej návšteve zobral domov.