Najvyššie pápežské vyznamenanie získava pro-life pôrodník

2,007
Kultúra života

St. John’s, Nfld, 4. december 2012 (LifeSiteNews.com) – Priekopnícky pro-life pôrodník Dr. Robert Walley sa práve dozvedel, že získal najvyššie vyznamenanie, aké pápež môže udeliť laikom a rehoľníkom, tzv. Pro Ecclesia et Pontifice (v preklade „Za cirkev a pápeža“). Hovorí, že to vôbec nečakal.

„Bol som viac ako prekvapený, keď mi to arcibiskup oznámil,“ uviedol pre LifeSiteNews.com Dr. Walley. Lekár je zakladateľom organizácie MaterCare International (MCI). „Ale prijmem toto ocenenie za všetkých, ktorí pre MCI pracujú po celom svete, zvlášť v Keni, a tiež za všetkých našich dobrodincov a podporovateľov.“

„V každom prípade je táto cena pre moju manželku. Po všetky tie roky ma nechala cestovať (od roku 1981) a starala sa o rodinu, aj domácnosť,“ povedal Dr. Walley s úsmevom.

Vyznamenanie oznámil tlačovou správou arcibiskup Martin Currie z mesta St. John’s v Newfoundlande. „Dr. Walleymu je udelené vyznamenanie za jeho oddanosť životu a zdraviu žien na celosvetovej úrovni,“ uviedol arcibiskup.

Arcibiskup formálne odovzdal vyznamenanie Dr. Walleymu na svätej omši 9. decembra.

MaterCare International (MCI) je organizácia katolíckych pôrodníkov a gynekológov oddaných starostlivosti o matky a deti, či už narodených alebo ešte nenarodených, so základňou St. John’s v Newfoundlande.

Poslaním organizácie, podľa slov Dr. Walleyho, je realizovať odkaz encykliky Jána Pavla II. Evangelium Vitae (Evanjelium života), ktorá pojednáva o hodnote a posvätnosti ľudského života.

MaterCare pomáha matkám a bábätkám prostredníctvom iniciatívy služieb, výskumu a obhajoby v rozvojových krajinách, s účelom znížiť materskú a popôrodnú úmrtnosť a chorobnosť.

MCI pracuje na projekte v Keni, kde organizácia postavila a prevádzkuje nemocnicu pre matky s rizikovým tehotenstvom. Klinika je plne vybavená zariadením a personálom a zabezpečuje komplexné pôrodnícke služby.

Pre LifeSiteNews Dr. Walley uviedol, že projekt Isiolo bude stáť takmer päť miliónov amerických dolárov a je financovaný prevažne súkromnými darcami.

Žiadosti MaterCare o dotácie z vládnych podporných agentúr, akou je napríklad Kanadská medzinárodná agentúra pre rozvoj (CIDA), boli dôsledne zamietnuté z dôvodu, že skupina nepodporuje potraty ani antikoncepciu.

Dr. Walley: „Povedali nám, že dotácie nikdy nedostaneme jednoducho preto, že nepodporujeme ,reprodukčné zdravieʻ, že sme príliš ,katolíckiʻ a príliš spätí s pápežom.“

MaterCare tiež rozvinul a zrealizoval projekty týkajúce sa materského zdravia v Ghane a v Západnej Afrike. Na žiadosť Misionárok lásky Matky Terezy zriadil tiež pôrodnícke jednotky po ničivom zemetrasení na Haiti.