Luxembursko legalizuje potraty na požiadanie

1,736
Kultúra smrti

LUXEMBURSKO, 23. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Malé luxemburské kniežatstvo rozhodlo v nedávnych voľbách poslaneckej snemovne v prospech potratov na požiadanie v počte hlasov 39:21.

Podporovatelia návrhu zákona z poslaneckej snemovne luxemburského vojvodstva tvrdia, že zmiernenie návrhu zákona poskytne „beztrestné ukončenie“ tehotenstva a „slobodné rozhodnutie žien“. Malo by tiež poslúžiť na zosúladenie krajiny s požiadavkami Rady Európy „dekriminalizovať potrat“ a „poskytnúť bezbariérový prístup legálnym potratom“.

Nový zákon povoľuje tehotným ženám podstúpiť potrat iba s vyhlásením, že tehotenstvo pre nich predstavuje „vážnu záťaž“. Neplnoleté dievčatá tak môžu ísť na potrat bez súhlasu a vedomia rodičov, musia však byť sprevádzané „dôveryhodným“ dospelým.

Pro-life skupiny v deň hlasovania demonštrovali pred Snemovňou. K Federácii za kresťanskú Európu so sídlom v Bruseli sa pripojili ostatné európske skupiny práv za život, medzi ktorými nechýba ani SOS LIVE z Nemecka. Pro-life skupiny sa stretli navzdory pro-potratovým demonštrantom, ktorí napadli a zničili niekoľko malých bielych truhiel symbolizujúcich potratené deti.

Vodca Federácie Paul, vojvoda z Oldenburgu, vyhlásil: „Správanie potratových aktivistov naznačuje, že ich ťaží svedomie. Vedia, že ide o životy nenarodených detí.“

Vojvoda označil parlamentnú metódu na schválenie zákona za nečestnú. O kľúčových informáciách hlasovania sa údajne nehovorilo do poslednej možnej minúty. Keby nebolo tohto, tvrdí vojvoda, pro-life skupiny mohli „proti legalizácii potratu zmobilizovať omnoho viac ľudí“.

„Ešte stále tomu môžeme predísť. Tento postup je v rozpore so základnými normami demokratického právneho systému.“

Zástancovia návrhu tvrdia, že zákon je tiež určený na zníženie miery nechcených tehotenstiev, ktorá „aj napriek sexuálnej výchove a prevencii“, nepretržite stúpa od schválenia potratového zákona v roku 1978. Vládna komisia oznámila, že podľa luxemburských gynekológov sa v kniežatstve každoročne vykoná 1500 až 2000 potratov z celkovej populácie 500,000 obyvateľov.

Potratoví aktivisti v parlamente už dva roky sľubujú zrušenie obmedzení týkajúcich sa potratu. Do posledného hlasovania zákon povoľoval potrat do 12. týždňa tehotenstva v prípade, že neohrozí zdravie matky. Dôvody zahŕňajú aj „záchranu života matky“, zachovanie jej „fyzického alebo mentálneho zdravia“. Toto platí pri tehotenstvách, ktoré nie sú výsledkom znásilnenia alebo incestu, ako aj v prípadoch, kedy je nenarodené dieťa „vážne fyzicky alebo mentálne poškodené“ alebo pri „ekonomických či sociálnych dôvodoch“. Potraty po 12. týždni boli povolené pri „vážnych“ zdravotných dôvodoch so súhlasom dvoch lekárov a rodičov prípadne zákonných zástupcov neplnoletých pacientiek.

Feministické a ľavicové skupiny neskrývajú rozhorčenie, niektoré požiadavky totiž v zákone zostávajú. Ide o požiadavku dvoch konzultácií, jednej lekárskej, druhej „psychologicko-sociálnej“, ktoré majú ženám zaistiť „plnú informovanosť“ o svojich právach, rizikách a možných alternatívach.

Medzitým európska pôrodnosť aj naďalej klesá. Luxembursko nasleduje všeobecný vzor európskych demografických kriviek extrémne nízkej pôrodnosti a rastúcej strednej generácie.Celková pôrodnosť v Luxembursku, kde žije 87% katolíkov, dosahuje 1,77 detí na ženu. Hrubá miera pôrodnosti v kniežatstve, počet narodení na 1000 obyvateľov, bol v roku 1968 14,2 v porovnaní s rokom 1905, kedy to bolo 30,3. Tohtoročné štatistiky ukazujú na každých 1000 obyvateľov 11,7 narodených detí.