Najvyššia zaznamenaná miera HIV u britských gayov

2,495
Kultúra smrti

LONDÝN, 30. november 2012 (LifeSiteNews.com) - Agentúra pre ochranu zdravia vo Veľkej Británii vydala správu o HIV infekcii. Tá uvádza, že v roku 2011 dosiahol počet infikovaných sexuálne aktívnych gayov najvyššiu zaznamenanú mieru vôbec. Pribudlo 3010 nových prípadov.

Správa hovorí o „znepokojujúcom“ trende, ktorý sa rozvíja od roku 2007, pričom miera nákazy infekciou HIV rýchlo rastie medzi homosexuálnymi mužmi.

Takmer jeden z 12 gayov v Londýne má teraz HIV. Vo zvyšku Británie je 1 z 20 gayov HIV pozitívny.

Najvyššia miera HIV (47 infikovaných z 1000 mužov) bola zaznamenaná medzi gaymi, druhá najvyššia v africkej komunite (37 z 1000).

Spomínané nové prípady HIV u gayov diagnostikovali na infekčných klinikách zameraných na sexuálne prenosné infekcie. Takmer dve tretiny týchto mužov kliniku za posledné tri roky kvôli testom nenavštívili.

Podľa stanoviska správy je to „silným podnetom k zvýšeniu frekvencie vykonávania testov najrizikovejších skupín.“

V správe sa ďalej uvádza, že približne štvrtine (22 600) ľudí nakazených vírusom HIV toto ochorenie diagnostikované nebolo a nie sú si ho vôbec vedomí.

Správa poskytuje obvyklú radu o „bezpečnejšom sexe“ za použitia kondómu, aby sa tak znížilo riziko nákazy alebo prenosu HIV a iných sexuálne prenosných chorôb. Dodáva však, že rizikovejšie skupiny (gayovia) by mali „predísť súbežným sexuálnym vzťahom a znížiť počet sexuálnych partnerov.“

Ukázalo sa, že „menej partnerov“ a nižšia promiskuita sú významnými faktormi pri znižovaní šírenia HIV/AIDS narozdiel od propagácie kondómov, ktoré k tomu neprispievajú.

Istá štúdia, ktorú objednali organizácie UNAIDS a UNFPA, zistila, že dramatický pokles infekcie HIV v Zimbabwe bol podmienený predovšetkým zmenami v sexuálnom správaní - najmä menej príležitostného, komerčného a mimomanželského sexu.

„V Zimbabwe, rovnako ako kdekoľvek inde, sa ukázalo, že menej partnerov má kľúčovú úlohu pri zmiernení epidémie HIV,“ napísal vedúci výskumník Daniel Halperin, PhD., z Harvard School of Public Health.

Dr. Edward C. Green súhlasil, že táto štúdia pridáva „ďalšie dôkazy“ k jeho dlhoročnému postoju. Verí, že „vernosť (niekedy nazývaná zníženie počtu partnerov) a v menšej miere abstinencia (alebo neskorý nástupu sexuálneho života) je to, čo najlepšie funguje v prevencii AIDS, najmä v Afrike.“ Green je prezident fondu New Paradigm Fund a bývalý riaditeľ výskumného projektu na prevenciu AIDS na Harvard School of Healt.

Takisto je veľkým kritikom propagácie kondómov ako prevencie AIDS. Písalo sa o ňom v titulkoch novín, keď podporil argument pápeža Benedikta XVI., že kondómy v skutočnosti „zväčšujú problém“ HIV/AIDS.

Povedal, že tiež súhlasí so zistením štúdie, že „keď sa ľudia obávajú nákazy AIDS, majú tendenciu používať zdravý rozum a obmedziť svoje promiskuitné sklony.“

„Naše najlepšie štúdie, vrátane „Demografických zdravotníckych prieskumov“ financovaných USA, ukazujú nemenné prepojenie medzi väčšou dostupnosťou a používaním kondómov a vyššou (nie nižšou) mierou infekcie HIV,“ povedal Dr. Green pre National Review Online. „To môže byť spôsobené sčasti i fenoménom známym ako kompenzácia rizík. To znamená, že keď človek používa „technológiu“ na zníženie rizika ako sú kondómy, často z nej nemá prospech. Podstupuje totiž väčšie riziko, než aké by podstúpil bez spomínanej technológie na jeho zníženie.“

V roku 2011 bolo vo Veľkej Británii nakazených HIV odhadom 96 000 ľudí, čo predstavuje nárast z 91 500 v roku 2010.

Celková miera výskytu infekcie HIV medzi britským obyvateľstvom v roku 2011 bola 1,5 na 1000 obyvateľov.

V Londýne je počet nových HIV prípadov a výskyt HIV naďalej podstatne vyšší než vo zvyšku krajiny.