Zvláštny advent v Európe

1,705
Kultúra smrti

Švédsko potrebuje v školách kresťanský advent, tvrdia členovia parlamentu po tom, čo úrady nariadili nespomínať meno „Ježiš“.

28. november, ŠTOKHOLM – Švédske úrady pre vzdelanie nariadili školám, že deti sa síce môžu v kostole zúčastniť adventných služieb, ale len ak sa tam nebude spomínať meno Ježiš. Učenie detí o advente je súčasťou národných školských osnov. Toto liturgické obdobie vyúsťujúce do Vianoc svätí katolícka aj ortodoxná cirkev, ako aj mnoho protestantských denominácii. Výučba, dokonca aj taká, ktorá zahŕňa bežné kostolné obrady, však nesmie obsahovať akékoľvek modlitby, požehnanie alebo vyznanie viery.

Nariadenia vyvolali reakciu piatich švédskych politikov. Vyhlásili, že snaha o vymazanie kresťanstva z verejného života v mene „predstavy“ o neutralite spôsobila, že Švédsko sa stáva kultúrne chudobnejším.

„Advent je kresťanskou slávnosťou. Venovať pozornosť adventu, bez akéhokoľvek náboženského prvku, je absurdné,“ uviedla skupina politikov vo verejnom liste na internetovej stránke.

„Školy by mali byť nezaujaté a nemali by nikoho nútiť k praktizovaniu určitého náboženstva. Toto nikto nespochybňuje. Neznamená to však odstránenie zmienok o náboženstve,“ napísali Andreas Carlsson, Hans Wallmark, Lars Stjernkvist, Birgit Friggebová a Staffan Danielsson v denníku DN Debate.

Autori tvrdia, že potrebný je pravý opak: viac poznania viery a hodnôt, ktoré formovali švédsku spoločnosť.

„Neutralita, ktorú sa snažia nájsť, je podľa nášho názoru predstavou, ktorá Švédsko významne ochudobňuje. Ak majú riaditelia škôl dôveru, že nájdu riešenia na miestnej úrovni, musia túto dôveru mať aj bez zbytočných pokynov zo strany Národnej agentúry.“

„Zmeňte zákon, ak je to potrebné a zmiernite radikálny názor na absolvovanie obradu v kostole.“

Konferencia vo Verone: ,Bojujte s kultúrou smrtiʻ, na podnet nadväzuje talianske pro-life hnutie

VERONA – Pro-life hnutie žije a chce prispieť k snahám zvrátiť trend uznávania „kultúry smrti“, ktorá má v súčasnosti stúpajúcu tendenciu. Talianska organizácia Corrispondenza Romana to oznámila na konferencii organizovanej skupinami The March for Life, Libertà e Persona (Sloboda a človek) a Európske hnutie ochrany života (MEDV), ktorá sa konala 17. novembra 2012 vo Verone na prestížnej škole Stigmata.

Zvlášť ocenený bol príhovor prominentného psychológa a psychoterapeuta Roberta Marchesiniho, ktorý predniesol úvahu nad biblickým veršom „ako muža a ženu ich stvoril“. Marchesini uviedol, že pohlavie každej ľudskej bytosti je „prirodzene predurčené“ a ovplyvňuje jej úlohu v rodine a spoločnosti. Mladým ľuďom to má pomôcť vybudovať si ich vlastnú identitu mužov a žien podľa prirodzených okolností.

Na konferencii sa tiež premietal nový film „Eggsploitation“, dokument o obchodovaní s ľudskými vajíčkami. Pred týmto dôsledkom legalizácie embryonálneho výskumu varovali za uplynulé desaťročie mnohí z členov pro-life hnutia.

Vznikajúca organizácia Lawyers for Life (Právnici za život) predstavila plány pôsobenia ako „čisto pracovnej jednotky“. Svoju činnosť bude vykonávať v prvých líniách práva. Ako uviedol právnik Gianfranco Amato, „je zrejmé, že v posledných rokoch sa otázky začiatku a konca života posunuli z vedeckej, filozofickej a teologickej roviny do výhradne právnych oblastí“.

Brusel zakáže vianočné stromčeky kvôli strachu z „urážky moslimov“

BRUSEL – Vládni úradníci oznámili, že v centre mesta nepostavia vianočný stromček, ako býva zvykom, z dôvodu obáv z urážky miestneho moslimského obyvateľstva. Ako informovali bruselské noviny, tento rok stromček a jasličky nahradí „elektronický zimný strom“.

Podľa bloggera Brussels Expat, Angličana, ktorý v meste žije, bude 82 stôp (takmer 25 metrov) vysoká elektronická inštalácia postavená z televíznych obrazoviek. „Počas dňa bude možné vyliezť na vrch stromu, kde si budete môcť vychutnať panoramatický výhľad na mesto,“ napísal.

„Po zotmení sa strom zmení na divadlo svetla a zvuku. Úžasná šou sa spustí každých desať minút.“

Bianca Debaetsová z rady mesta uviedla, že práve „nemiestny spor“ náboženskej precitlivenosti pohol mesto k postaveniu konštrukcie. „Obávam sa, že spojenie s kresťanstvom bolo rozhodujúcim faktorom“ pri nahradení stromčeka, vyhlásila. „Pre mnohých ľudí, ktorí nie sú kresťanmi, je stromček urážlivým.“

Internetová stránka The Right Perspective informovala o štúdii z roku 2008, ktorá ukázala, že počet moslimov predstavuje 25,5 % obyvateľov Bruselu, 3,9 % sú Flámi a 4 % Valóni. Dvaja moslimovia zvolení minulý mesiac do bruselskej mestskej rady sľubovali premenu Belgicka na moslimský štát založený na práve šárija.

Dôvera Európanov voči predstaviteľom EÚ klesá

RÍM – Európske vydanie novín The New York Times - The International Herald Tribune informovali, že od roku 2008, keď začala ekonomická kríza v Európe, dôvera Európanov v Európsky parlament zaznamenala „prudký pokles“. V prieskume verejnej mienky Eurobarometer 26 % opýtaných uviedlo, že o Európskom parlamente majú „negatívny“ obraz. Organizátori prieskumu uviedli: „V súvislosti s touto krízou sa obraz o Európskom parlamente nevyvíja pozitívne. Platí to aj o ostatných európskych inštitúciách, parlamentoch a vládach jednotlivých štátov.“

Noviny to dávajú za vinu „súčasnému stavu parlamentu, vrátane korupčných škandálov a prílišnému lobingu“. Všimli si aj nižšiu účasť voličov v európskych voľbách, ktorá „za menej ako štvrťstoročie“ klesla „z viac ako 60 % na niečo cez 40 %“.

Po prvýkrát v histórii Európskej únie parlament ustanovil kvôli finančným škandálom etický výbor a pre poslancov zaviedol výslovný zákaz vziať peniaze ako odmenu za zmenu legislatívy.

Noviny citovali Frederika Erixona z Európskeho centra pre medzinárodnú politickú ekonómiu, ktorý zo slabnúcej väzby medzi poslancami Európskeho parlamentu a voličmi obviňuje rastúci vplyv mocných lobistických skupín. „Niektoré časti parlamentnej budovy mnoho dní pripomínajú pompéznu obchodnú výstavu,“ uviedol. „Obchodná lobby, na pozvanie spriatelených poslancov, organizuje v rokovacích miestnostiach konferencie a v jedálňach hostiny.“