Pápež odkazuje: "Liberálni katolíci v politike a univerzitách zabíjajú Cirkev!"

1,976
Kultúra života

SOUTH BEND, Indiana, 23. november 2012 (LifeSiteNews.com) - Pápežov posol v Spojených štátoch začiatkom mesiaca varoval, že katolícki profesori a verejní činitelia, ktorí odporujú učeniu cirkvi v kľúčových otázkach ako je potrat a manželstvo, predstavujú pre náboženskú slobodu „smrteľnú hrozbu“.

„Sme svedkami toho, že niektorí učitelia nazývajúci sa ´katolíkmi´ sú zdrojom učenia, ktoré je v rozpore s katolíckym ponímaním dôležitých otázok vo verejnej politike,“ vyhlásil arcibiskup Carlo Maria Viganò. „Toto je, drahí bratia a sestry, hlavný problém, ktorý napáda prvú pravdu náboženskej slobody a vyšší účel ľudskej osoby.“

Na Univerzite v Notre Dame pápežský nuncius vyhlásil, že cirkev je oslabená a tým pádom ľahšie napadnuteľná. Rozdeľujú ju veriaci katolíci, ktorí podporujú „väčšinovú politickú stranu so skutočným zlom medzi jej základnými princípmi“.

Prenasledovanie kresťanov je realita aj v Amerike, hoci to na prvý pohľad nemusí byť zrejmé.

Nuncius poukázal na „oprávnené obavy“ z Obamacare a najmä HHS mandátu. Spomenul tiež rozhodnutie Parker v. Hurley v Massachusetts, kedy bolo rodičom zakázané stiahnuť svoje malé deti z diskusií o „rodinnej rozmanitosti“ a rozhodnutie sudcu Vaughna Walkera, ktoré zamietlo Tézu 8 z kalifornského pozmeňovacieho návrhu o tradičnom manželstve.

„Prenasledovanie kresťanov začalo neochotou prijať úlohu náboženstva vo verejnom živote, a to najmä v prípadoch, kedy ochrana náboženskej slobody vyžadovala vieru, ktorú silná politická spoločnosť nezdieľala.“ 

Nuncius povzbudil, že máme dôvod na nádej. „Naprieč históriou cirkev v časoch prenasledovania nadobudla silu.“

„S Božou pomocou môžeme zvíťaziť. No bez Neho je aj naša najväčšia ľudská sila nedostačujúca, pretože je sama o sebe slabá,“ dodal.