Alberta chce presadiť povinné celodenné škôlky

1,383
Kultúra smrti

EDMONTON, Alberta, 14. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Rodinná pro-life organizácia v Alberte varuje rodičov, že Asociácia školských výborov v Alberte (ASBA) na nasledujúcom stretnutí plánuje presadiť povinné celodenné škôlky. Okrem toho sa bude diskutovať o opatreniach, ktoré by pomohli bojovať proti homofóbii na školách.

Garnett Genuis, výkonný riaditeľ hnutia, ktoré bojuje za to, aby rodičia mali právo rozhodovať vo vzdelávaní, tvrdí, že na stretnutí bude asociácia chcieť presadiť zriadenie plne financovaných programov pre škôlky v Alberte. Škôlky budú fungovať na princípe poldňovej či celodennej účasti. Tá by bola povinná pre deti z „rizikových“ rodín.

Podľa Genuisa „neexistuje žiadny riadny dôkaz o tom, že celodenná škôlka je pre deti prínosná.“

Odvolával sa na štúdiu, ktorú iniciovala Komisia štátnych škôl v Edmontone. Výsledok znie: „Stále menší záujem vzdelávacích inštitúcii o celodenné škôlky nie je prekvapivý.“

Ďalej sa v štúdii uvádza: „Stačí, že podľa výsledkov testovania úrovne takýto model dostal známku štyri. Je jasné, že výhody, ktoré sa deťom v celodennej škôlke ponúkajú, sú celkom zanedbateľné. Od celodennej škôlky nemôžeme očakávať, že bude podporovať vzdelávanie detí počas ich školskej dochádzky.“

Organizácia podporujúca rodiny taktiež tvrdí, že povinné škôlky berú rodičom autonómiu. Takýto krok by nastolil ešte väčšie obmedzenia rodinám, ktoré sú označované ako „rizikové“. Sú to zvlášť chudobnejšie rodiny či rodiny z menšinových komunít. Organizácia to považuje za nespravodlivé.

Podporte nás na Twitteri:

Genuis pripomína, že ak rodičia chcú, aby ich deti navštevovali celodennú škôlku, majú na to právo. Ale treba si uvedomiť rozdiel medzi financovaním vzdelávania a financovaním starostlivosti o deti.

„Podľa nás,“ uvádza Genuis, „v celodennej škôlke ide skôr o starostlivosť o dieťa, než o vzdelanie. Vláda by ju teda nemala financovať z prostriedkov, ktoré by inak mohli byť použité na triedy, kde by táto špeciálna finančná injekcia naozaj ovplyvnila výsledky študentov. A to hlavne v prvých rokoch štúdia, kedy sa žiaci učia čítať, počítať či iným veciam, ktoré potrebujú vedieť.“

Brian Rushfeldt, výkonný riaditeľ organizácie pre rodiny Canada Family Action, sa domnieva, že povinná celodenná škôlka je inými slovami len prevzatie rodičovskej role štátom.

Rushfeldt pre LifeSiteNews povedal: „Väčšina rodičov nechce, aby ich deti boli od nich v takom rannom veku odobraté a nútené tráviť celý deň v štátnej inštitúcii.“

Taktiež upozornil na to, že povinná škôlka „je porušenie rodičovských práv, ktoré boli údajne začlenené do nového zákona o vzdelávaní v Alberte.“

„Toto je klamlivá cesta vzdelávania, ktorá bráni tomu, aby rodičia sami deti učili základné princípy rodiny, náboženstva a medziľudských vzťahov,“ dodáva Rushfeldt.

Druhý sporný bod na stretnutí asociácie, ktorý robí rodičom z hnutia Parents for Choice in Education starosti, je diskusia o postupe, ako iniciatívne riešiť šíriacu sa kultúru homofóbie, transfóbie, a heterosexismu na školách.“

„Naša organizácia podporuje snahu bojovať proti šikanovaniu, a to aj šikovaniu inak orientovaných žiakov,“ uvádza Garnett Genuis. Dodal však, že žiadne podniknuté kroky nesmú byť interpretované spôsobom, ktorý by spochybnil schopnosť kresťanských či iných alternatívnych hnutí hovoriť o svojom náboženskom učení na tému homosexuality.

„Tento krok, ktorý ASBA zvažuje, nemá jasné oporné body,“ tvrdí Genuis a dodáva, „ preto vznikajú opodstatnené obavy.“

Podľa hnutia Canada Family Action, ktoré mobilizuje opozíciu oboch návrhov asociácie, neustále zameriavanie sa na homosexuálov či iných sexuálnych „orientácii“ prispieva k rozdeľovaniu a ku konfliktom. Teda nevytvára bezpečné školské prostredie vedené v duchu vzdelávacieho úradu.

„Namiesto uplatnenia stratégie, na základe ktorej by sa ku všetkým žiakom pristupovalo rovnako, opatrenia škôl prispievajú k rozdeleniu. To má za následok, že deti sú vystavované diskriminácii,“ tvrdí Rushfeldt.

„Deti, ktoré sú heterosexuálne orientované alebo nesúhlasia s homosexuálnym správaním, sa stávajú terčom. Deti, ktoré sú homosexuálne orientované sú tiež terčom,“ tvrdí. „To ničí celé úsilie o to, čo odborníci na vzdelávanie chcú dosiahnuť. Skutočný dôvod týchto opatrení je podpora všetkých sexuálnych orientácií okrem tej normálnej, heterosexuálnej.“

Hnutia Parents for Choice in Education a Canada Family Action vyzývajú rodičov a všetkých, ktorých sa to týka, aby kontaktovali svojich školských dôverníkov a povedali im o svojich obavách ešte skôr, než začne zhromaždenie na jesennej plenárnej schôdzi.

„Je veľmi dôležité, aby školskí dôverníci o tom počuli skôr, než sa bude hlasovať,“ uvádza Garnett Genuis.

Všetky podrobnosti o bodoch diskusie, ktorým sa budú venovať na stretnutí Asociácie školských výborov v Alberte, nájdete tu.