Urobte jej potrat a podviažte vaječníky

1,411
Kultúra smrti

RENO, 12. november 2012, (LifeSiteNews.com) – „Tehotenstvo musí byť ukončené a jej vaječníky podviazané.“ Tieto tvrdé slová odporučil súdom poverený lekár pre súdny prípad. Mentálne postihnutá žena z Nevady bude možno musieť podstúpiť potrat, ako sa uvádza v prepise výsluchu z 1. novembra, ktorý získal portál LifeSiteNews.

Sudca Egan Walker z okresného súdu v Nevade má na starosti dôkazové konanie a následné rozhodnutie, či nariadiť 32-ročnej Elise Bauerovej, aby podstúpila potrat proti jej vôli, ako aj vôli jej adoptívnych rodičov. Elisa trpí na epilepsiu a bipolárnu poruchu. Jej mentálny stav je následkom častého pitia Elisinej biologickej matky počas tehotenstva. Elisa ma údajne mentálny vek na úrovni 6-ročného dieťaťa. Otec Elisinho dieťaťa nie je známy.

Výsluch z 1. novembra obsahuje aj svedectvo dvoch pôrodníckych expertov, doktora Roberta Slotnicka a doktorky Stacy Mellumovej. Lekári rozprávali o rizikách tehotenstva a pôrodu, ktoré Elise hrozia, a to hlavne v spojitosti s jej epilepsiou. Elisin stav si totiž vyžaduje lieky proti záchvatom, ktoré však v tehotenstve môžu mať negatívny dopad na plod. Lekári sa taktiež zhodli na tom, že tehotenstvo by dokonca mohlo znížiť účinnosť týchto liekov.

Lekári však výslovne nesúhlasili s tým, aby tehotenstvo pokračovalo svojou prirodzenou cestou.

Doktor Slotnick odporučil mentálne zaostalú matku poslať na potrat. Podľa neho, bez ohľadu na prianie rodičov, by pre Elisu bolo najlepšie tehotenstvo ukončiť a následne jej podviazať vaječníky.

Doktorka Mellumová svedčila v prospech Elisiných rodičov, ktorí si želajú, aby donosila dieťa. Následne by ho dali na adopciu. Podľa doktorky je štandardný medicínsky postup v prípade vysoko rizikového tehotenstva epileptikov dôkladné monitorovanie a správne nastavenie dávok liekov, nie potrat.

Doktorka Mellumová uvádza: „Mal som na starosti veľa pacientok s podobným typom epilepsie a všetko dopadlo dobre. “

Manželia Bauerovci tvrdia, že doposiaľ našli najmenej šesť párov, ktoré sú ochotné adoptovať si Elisine bábätko. Sudca však namieta, že tak, ako sú manželia poverení súdom starať sa o Elisu, tak sú aj povinní rešpektovať súd ako autoritu. Čo znamená, že nemôžu odmietnuť súdne rozhodnutia.

Sudca poveril ďalšiu právničku Karen Saboovú, aby počas trvania sporu pracovala ako Elisina opatrovníčka a bola jej hovorkyňou.

Právnička vyjadrila svoj postoj už od začiatku. „Sme tu dnes preto, lebo jej opatrovníci chcú poprieť jej právo na voľbu,“ uviedla a prípad prirovnala ku najznámejšiemu a kontroverznému sporu pred Najvyšším súdom USA, Roe versus Wade. V tomto prípade bolo uznané právo na interrupciu.  

Právny zástupca manželov Jason Guinasso tento výrok označil za absurdný.

Oponuje: „Právo na voľbu je ochranný štít pre Elisu, ako aj pre jej opatrovníkov, a tento súd toto právo znehodnotil.“

„Podobné rozhodnutia o zdravotnej starostlivosti by mali byť v rukách jej opatrovníkov, “ uvádza Guinasso. Pripomenul, že súd v roku 1998 Elisu vyhlásil za nespôsobilú. Návrh súdu výslovne hovorí, že za všetky jej životné okolnosti budú zodpovední jej opatrovníci, ktorí budú môcť poskytovať aj informovaný súhlas v súvislosti s Elisinou zdravotnou starostlivosťou.

Podľa prepisu sudca s postrehom Guinassa súhlasil slovami: „Iste.“

Guinasso dodáva: „A tak aj podľa nariadeniu súdu, ako aj štatútu, manželia majú právo a zodpovednosť rozhodovať o všetkých aspektoch zdravotného stavu, vrátane tehotenstva.“

Na ďalšom dôkazovom pojednávaní majú vypovedať už aj manželia.

Návrh doktora Slotnicka o interrupcii pre Elisu je radikálna odluka od odporúčania Americkej akadémie pôrodníkov a gynekológov (ACOG). V nich sa uvádza, že ak postihnutá žena je tehotná, malo by sa zahájiť vyšetrovanie, na základe ktorého by sa zistilo, či došlo k zneužitiu ženy. (V Elisinom prípade nebolo preukázané žiadne zneužitie.) „Ak pacientka nie je schopná sama dať súhlas a rozhodnúť sa o priebehu tehotenstva,“ uvádza ACOG, „musí byť do procesu rozhodovania prizvaná jej rodina či opatrovníci, aby prediskutovali všetky aspekty tehotenstva.“ Potrat sa v týchto odporúčaniach nespomína ani raz.

S ohľadom na sterilizáciu ACOG vyzýva lekárov, aby postupovali opatrne. „Lekári, ktorí robia sterilizáciu, musia brať do úvahy odlišné federálne, štátne a miestne zákony a nariadenia, ktoré vznikli dôsledkom dlhej a smutnej histórie sterilizácie „nepohodlných“ osôb v USA a inde,“ píše sa v štúdii z roku 2007. Vo vyhlásení ACOGu sa ďalej píše: „Nedobrovoľná sterilizácia je v zásade eticky neprijateľná, pretože porušuje súkromie, telesnú integritu a reprodukčné práva, ktoré môže predstavovať.”