Veľké demonštrácie proti homosexuálnemu „manželstvu“

1,664
Kultúra života

FRANCÚZSKO, 19. november 2012 LifeSiteNews.com- Vo Francúzsku demonštrovali proti homosexuálnym manželstvám stotisíce zástancov tradičného manželstva.

17. novembra sa podľa organizátorov celoštátneho pochodu zhromaždilo v Paríži odhadom 200 000 demonštrantov a ďalšie desaťtisíce sa zúčastnili pochodov po celej krajine.

Podľa správy agentúry Reuters v meste Lyon demonštrovalo takmer 30 000 ľudí, ktorí hájili tradičné manželstvo. Polícia informovala, že zatknutých bolo 40 ľudí, ktorí sa pokúšali pochod narušiť.

Polícia v meste Toulouse priniesla hlásenie, že na rozohnanie skupiny homosexuálnych aktivistov použili slzný plyn. Snažili sa totiž mariť pochod vyše 5 tisíc priaznivcov tradičného manželstva.

Noviny Le Parisien informovali, že v Marseille demonštrovalo 6000 až 8000 ľudí. „V tomto sužovanom meste je viac, než len drogoví díleri,“ komentoval situáciu istý blogger.

Marseillská polícia sa vyjadrila, že na skupinu demonštrujúcich aktivistov, ktorí narúšali pochod, použili slzný plyn. Rozvinuli totiž transparent s nápisom: „Váš model spoločnosti je mŕtvy, vitajte v Sodome a Gomore!“ Tiež pokrikovali urážky na adresu zhromaždených demonštrantov, ktorí obhajovali tradičné manželstvo.

Demonštrácie schválili predstavitelia katolíckych, moslimských, protestantských aj židovských komunít. Od vlády prezidenta Françoisa Hollanda žiadali, aby prehodnotila následky, ktoré bude mať zmena „základu spoločnosti“.

Homosexuálne manželstvo bolo jedným z bodov Hollandovej prezidentskej kampane. Prisľúbil, že jeho vláda takéto manželstvá podľa plánu zlegalizuje do polovice roku 2013. Homosexuálnym párom tiež sľúbil právo na adopciu a vyjadril sa, že lesbické páry budú mať prístup k umelej inseminácii a oplodneniu in vitro.

Francúzski katolícki biskupi bojovali proti navrhovanej legislatíve. Parížsky arcibiskup a kardinál sa vyjadril, že homosexuálne manželstvo naruší rovnováhu francúzskej spoločnosti a detí. „Nebude to manželstvo pre všetkých,“ povedal kardinál André Vingt-Trois, citujúc tak vládny slogan, „bude to manželstvo niekoľkých vnútené všetkým.“

„Keď obhajujeme právo detí, aby budovali svoju osobnosť so zreteľom na muža a ženu, ktorí im dali život, neobhajujeme konkrétne stanovisko,“ povedal kardinál. „Uznávame to, čo vyjadrujú zvyky a múdrosť všetkých národov od počiatku vekov, a ktoré potvrdzujú súčasní experti.“

Druhá demonštrácia, ktorú organizovala konzervatívna katolícka organizácia Civitas, sa konala v Paríži v nedeľu 18. novembra.

Gloria TV priniesla správu, že pochodu sa zúčastnilo asi 9 000 zástancov tradičného manželstva, vrátane mnohých duchovných. Pochodovali s transparentmi, ktoré hlásali: „Francúzsko potrebuje deti, nie homosexuálov“ a „Manželstva = jeden muž + jedna žena“.

Predstaviteľ organizácie Civitas Alain Escada sa pre zhromaždených vyslovil, že homosexuálne manželstvo je „Pandorinou skrinkou“. Umožní požadovať rozšírené manželské práva, vrátane partnerstiev v polygamných a incestných zväzkoch.

„Naším cieľom je viesť skutočný zápas, aby sme ochránili rodinu a deti,“ povedal Escada, ktorého organizácia má 1200 členov a 100 000 prívržencov.

Podľa francúzskej tlačovej agentúry AFP toto podujatie znepríjemnilo ukrajinské hnutie Femen. Jeho členky „hore bez“ protestovali proti pochodu, pričom na sebe mali mníšske závoje a skandovali: „Veríme v homosexualitu.“

Reportér AFP tvrdil, že keď sa obnažené feministky pohli smerom k účastníkom pochodu, niektorí (z demonštrantov) za nimi bežali.Podľa slov reportéra ženy z tohto hnutia zadržala polícia, zdanlivo pre ich vlastnú ochranu.

Účastníci tohto víkendového pochodu boli povzbudení slovami pápeža Benedikta XVI. Ten apeloval na francúzskych biskupov, ktorí ho navštívili vo Vatikáne. Podporil ich v tom, aby odmietli navrhovanú legislatívu so slovami: „Je nevyhnutné, aby hlas Cirkvi bolo počuť - a to s vytrvalosťou a odhodlaním.“