Prístup k antikoncepcii - nové „ľudské právo“

1,353
Kultúra smrti

New York, 14. november 2012, (LifeSiteNews.com) – Populačný fond Organizácie spojených národov (ďalej aj ako „UNFPA“) po prvýkrát vo svojej histórii vyhlásil prístup k antikoncepcii za „ľudské právo“.

„Plánovanie rodiny je ľudským právom. Preto musí byť dostupné pre všetkých, ktorí o to majú záujem,“ píše sa vo výročnej správe UNFPA. „Je však zrejmé, že toto právo ešte nie je priznané všetkým.“

Správa vyzýva národy sveta na boj s „kultúrnymi bariérami“, aj s právnymi obmedzeniami, ktoré spôsobujú, že ženy sa musia vzdať používania antikoncepcie.

„Čo zastaví UNFPA pred vyhlásením, že potrat je základným ,ľudským právomʻ, ako sa o to už niekoľkokrát pokúsili, zvlášť vo svetle neúprosnej snahy OSN legalizovať potraty po celom svete?“ pýta sa Brian Clowes, riaditeľ výskumu v organizácii Human Life International v e-maili adresovanom LifeSiteNews.com.

Správa výslovne nežiada legalizáciu potratov. Avšak uvažuje nad „núdzovou antikoncepciou“ ako ľudským právom. Tvrdí, že „nie je efektívna v prípade, ak sa oplodnené vajíčko už usadilo v maternicovej sliznici a nespôsobuje potrat“. Správa dodáva: „Jediná tabletka núdzovej antikoncepcie bráni oplodnenému vajíčku sa implantovať, ak sa užije do piatich dní po nechránenom pohlavnom styku.“

UNFPA sa podieľala aj na politike jedného dieťaťa v Číne.

Dokument Populačného fondu naznačuje široké využitie vnútromaternicových teliesok (IUD), ktoré slúžia ako látka vyvolávajúca potrat. Klasická antikoncepčná tabletka stenčuje maternicovú výstelku, preto sa embryo nemôže implantovať.

UNFPA tvrdí, že rozšírenie používania antikoncepcie povedie k zníženiu počtu potratov, aj keď mnohí vedci už vyvrátili túto predstavu.

Vyhlásenie kontroly pôrodnosti za právo znamená, že „všetci ostatní budú musieť platiť za ... toto nové právo,“ uviedol Clowes pre LifeSiteNews, „aj keď tí, ktorí budú platiť z donútenia, môžu z morálnych dôvodov voči tomu namietať. Toto je porušením základného ľudského práva - slobody svedomia, ktoré je už dlhší čas obchádzané kvôli šampiónovi ,ľudských právʻ v OSN.

Populačný fond odhaduje, že „222 miliónov žien potrebuje antikoncepciu a nemá k nej prístup“. Zabezpečenie tejto „potreby“ bude stáť 4,1 miliardy dolárov.

Správa ďalej uvádza, že poskytnutím týchto prostriedkov „by sa ušetrilo približne 5,7 miliardy dolárov na zdravotníckych službách o matky a novorodencov“. Tvrdenie podobné vyhláseniu ministerky zdravotnícka USA Kathleen Sebeliusovej.

Klasifikácia antikoncepcie sa začala, keď USA získali kreslo v Rade OSN pre ľudské práva.

„Plánovanie rodiny je právom, za ktoré mnohí museli bojovať a ešte aj v súčasnosti vyžaduje, aby sme ho pomohli presadiť,“ uvádza sa v správe.