Vatikán: Neprestaneme bojovať za tradičné manželstvo

1,557
Kultúra života

Rím, 12. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Otec Federico Lombardi, vedúci Tlačového úradu Svätej stolice, v nezvyčajne ráznom vyjadrení na internetovej stránke Vatikánskeho rozhlasu vyhlásil, že cirkev sa „nevzdá obhajoby manželstva“.

Lombardiho vyjadrenia nasledovali po úvodníku na titulnej strane Vatikánskych novín L’Osservatore Romano. Bol publikovaný v rovnaký deň a odsúdil nárast „politicky správnych ideológií zaplavujúcich každú kultúru sveta“, podporovaných organizáciami ako OSN. Noviny vyzvali katolíkov k „odvahe“ v boji proti týmto ideológiám.

Cirkev „je jedinou inštitúciou, ktorá zdôrazňuje, že prenasledovanie homosexuálov je síce určite nesprávne, ale nesúhlas s manželstvami osôb rovnakého pohlavia nie je útokom. Je to názor, ktorý je potrebné rešpektovať,“ píše sa v úvodníku.

„A rovnako to platí aj pri nesúhlase s potratmi,“ dodáva. „Tu nejde o útok na ľudské práva, ale obranu spoločenskej štruktúry – heterosexuálnej rodiny – ktorá doteraz vždy bola základom všetkých ľudských spoločností.“

Vo vyhlásení zverejnenom v tridsiatich rôznych jazykoch Lombardi písomne potvrdil, že nesúhlas cirkvi s „manželstvom“ rovnakých pohlaví nie je vecou nespravodlivej diskriminácie, pretože to cirkev nepripúšťa. Skôr je to „otázkou pripustenia, že manžel a manželka sú ako takí verejne uznaní a že deti, ktoré prídu na svet, budú vedieť a môcť povedať, že majú otca a matku.“

Lombardi reagoval na skutočnosť, že voliči v amerických štátoch Maine, Maryland a Washington hlasovali za legalizáciu „manželstiev“ rovnakých pohlaví. Toto hlasovanie Lombardi označil za „krátkozraké“ a uviedol, že „jeho logika nemôže mať prezieravú víziu spoločného dobra“.

Taktiež spomenul komplikovanie právnej situácie v Španielsku, kde ústavný súd nedávno odmietol podanie namietajúce zákon o homosexuálnom „manželstve“ a francúzsky návrh zákona na legalizáciu takýchto „manželstiev“.

Erózia tradičného manželstva v zákonoch krajín Západu „nás neprestáva udivovať,“ uviedol Lombardi.

Katolíci, ktorí nesúhlasia s predefinovaním zákonov o manželstve tvrdia, že oddelenie manželstva od splodenia detí je cestou degradácie pravého významu tejto inštitúcie. Hovoria, že odčlenením manželstva od jeho účelu by manželstvo mohlo znamenať akékoľvek párovanie alebo dokonca dobrovoľné zoskupovanie ľudí.

Lombardi sa chopil tejto témy: „Ak nie, prečo neuvažovať aj nad slobodne zvolenou polygamiou a, samozrejme, aby sme nediskriminovali, aj polyandriou?“

Obrana tradičného manželstva je vecou „uchovávania predstavy osoby a ľudských vzťahov, kde verejné uznanie monogamného manželstva medzi mužom a ženou je úspechom civilizácie“.

Katolícka cirkev, podľa jeho slov, „neprestane predkladať návrhy, aby spoločnosť uznala osobitné miesto manželstva medzi mužom a ženou“. 

V úvodníku novín L’Osservatore Romano novinárka Lucetta Scaraffiaová napísala: „Cirkev je povolaná, aby sa prezentovala ako jediný kritik modernosti, jediná kontrola ... až po rozpad antropologických štruktúr, na ktorých bola ľudská spoločnosť založená.“

Zdá sa, že cirkev, aspoň pokiaľ ide o toto právo vyjadriť sa, je odsúdená na neúspech,“ napísala Scaraffiaová. Toto zdanie však klame. „Opačné názory, dokonca aj zo strany novinárov a intelektuálov blízkych cirkvi,“ si nachádzajú svoju cestu k verejnej diskusii. Je to dôsledok toho, že katolíci vznášajú námietky k tejto téme a svoje názory zdokonaľujú na verejných fórach.

„Katolíci dnes zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane slobody náboženského vyznania a presvedčenia,“ vyhlásila Scaraffiaová.

Citovala prípad katolíckych adoptívnych agentúr v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska. Niektoré z nich viedli zdĺhavé spory kvôli právu odmietnuť posúdenie gay partnerov ako adoptívnych rodičov. Ich boj „bol zreteľným vyjadrením, že toto nie je pokrok, ale skôr konflikt, ktorý znamená porážku jednej zo slobôd tvoriacej súčasť moderného štátu, porážku náboženskej slobody“.

Podľa Scaraffiaovej je situácia v USA iróniou. Katolícke inštitúcie sú donucované k porušovaniu vlastných náboženských zásad a k zabezpečovaniu antikoncepcie pre svoje zamestnankyne. „Obmedziť náboženskú slobodu v krajine založenej kolonistami, ktorí tam prišli kvôli tomu, aby mohli slobodne praktizovať svoju vieru, je skutočne nebezpečný rozpor.“

Katolíci sú jedinou skupinou, ktorá „má odvahu a silu vzoprieť sa ideológii založenej na politickej korektnosti. Vďaka podpore z OSN zaplavuje všetky kultúry na svete“.

Dva spomenuté úvodníky sú odchýlkou od vatikánskej mediálnej mašinérie, ktorá až doteraz do veľkej miery podporovala Obamu a odmietala jeho mnohých katolíckych kritikov. Šéfredaktor L’Osservatore Romano, Gian Maria Vian, napísal niekoľko úvodníkov brániacich a vychvaľujúcich Obamu a jeho kabinet. V jednom z nich v roku 2009 tvrdil, že o Obamovi, ktorý má ďaleko od pro-potratového prezidenta, môžeme v skutočnosti povedať, že je „za slobodu voľby“ (pro-choice). Obama, ktorý podľa záznamov hlasoval proti návrhu zákona, ktorý by po neúspešných potratoch chránil živé narodené deti.

Definícia tradičného manželstva bola od roku 2000 zrušená v jedenástich krajinách: Argentína, Belgicko, Kanada, Dánsko, Island, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Španielsko, Južná Afrika a Švédsko. Homosexuálne „manželstvá“ už boli uzákonené v častiach Mexika a na štátnej úrovni v Connecticute, Iowe, Massachusetts, New Hampshire, New Yorku, Vermonte a v Kolumbijskom dištrikte (D. C.).

Štáty Maryland, Maine a Washington schválili „manželstvá rovnakých pohlaví“ v nedávnych voľbách. Táto téma je legislatívnym diskusiám otvorená v tucte ďalších západných krajín.

Okrem toho, civilné zväzky, taktiež nazývané civilné partnerstvá, domáce partnerstvá alebo registrované partnerstvá, boli zákonom vytvorené v mnohých jurisdikciách a garantujú všetky alebo väčšinu výsad legálneho manželstva, vrátane práva adoptovať deti v niektorých prípadoch. Tieto práva sú homosexuálom priznané v Andorre, Austrálii, Brazílii, Kolumbii, Chorvátsku, Českej republike, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Maďarsku, Írsku, Izraeli, Lichtenštajnsku, Luxemburgu, Novom Zélande, Slovinsku, Švajčiarsku, Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Írsku a Uruguaji. Homosexuálne civilné partnerstvá sú uznané v Mexiku v Coahuila a Mexiko City a v USA v Kalifornii, Delaware, Hawai, Illinois, New Jersey, Nevade, Oregone, Rhode Islande a Wisconsine.