Potratový anesteziológ nakazil hepatitídou C 55 žien

1,359
Kultúra smrti

9. november 2012, (LifeSiteNews.com) – Austrálskeho potratára s dlhou históriou okolo zneužívania liekov uznal súd vinným za nakazenie 55 pacientok hepatitídou C.

James Latham Peters nakazil ženy počas   svojej práce v Croydon Day. Ordinácia sa venuje vykonávaniu potratov v neskoršom štádiu.

Údajne si sám pichal opioid fentanyl a týmito striekačkami neskôr nakazil ženy. Hepatitídu C mu diagnostikovali pred viac ako desiatimi rokmi.

Austrálčania uvádzajú, že pri čítaní Petersových obvinení na súde za spôsobenie vážnych zranení z nedbanlivosti a pri jeho priznaniach prítomné obete plakali.

Nie je to však po prvýkrát, čo má Peters problémy so zákonom. V roku 1995 priznal nesprávne použitie fentanylu a petidínu, ktoré získal sfalšovaním receptov. V roku 1996 sa priznal k dvojročnému podávaniu liekov proti bolesti svojej žene Julii Petersovej.

 V oboch prípadoch obdržal podmienečné tresty.

V roku 2003 opäť priznal užívanie fentanylu. Na dlhší čas odišiel z práce, no o rok neskôr nastúpil do potratovej ordinácie. Na Croydon Day o Petersových problémoch so zneužívaním liekov údajne vedeli. 

V roku 2010 bol odsúdený za prechovávanie detskej pornografie.

Na súde by sa mal opäť objaviť 11. februára. Medzitým jeho obete spustili triednu žalobu proti anesteziológovi, majiteľovi potratovej kliniky a Austrálskej agentúre pre reguláciu lekárov.

Ordináciu Croydon Day založili v Melbourne v roku 1998 David Grundman a Mark Schulberg. Títo lekári ako jediní v Austrálii vykonávali potraty vo vyššom štádiu tehotenstva.

Schulberg sám svoju povesť poškvrnil súdnym záznamom. V roku 2001 bol obvinený z nevhodne prepísaných liekov proti bolesti. Neskôr, v roku 2009, ho obvinili z neprofesionálneho správania pri neúspešnom získaní legálneho súhlasu na vykonanie neskoršieho potratu mentálne postihnutej pacientke. Podnietil ho otec ženy, ktorého neskôr uväznili za jej znásilnenie.

Schulberg v súčasnosti čelí 16 obvineniam za predpísanie liekov pacientom závislých na heroíne.

Jeho potratová ordinácia bola spočiatku zriadená pre potraty do 19. týždňa. Niekedy pred rokom 2004 sa v nej začali robiť potraty po 20. týždni. Práve po vykonaní podobného zákroku v decembri minulého roku zomrela istá žena.