Homosexuáli proti novému pro-life orientovanému eurokomisárovi Borgovi

1,291
Kultúra smrti

Brusel, 12. november 2012 (LifeSiteNews.com) – Združenie homosexuálnych, sekulárno-humanistických a potratových skupín vedie kampaň proti vymenovaniu nového komisára Európskej únie pre zdravie a ochranu spotrebiteľov. Má sa ním stať maltský kandidát Dr. Tonio Borg. Namietajú, že Dr. Borg je katolík so „zásadne konzervatívnymi a zastaranými“ názormi na homosexualitu, rozvod a potrat.

Podľa zdrojov z Európskeho parlamentu, kampaň organizuje Európska humanistická federácia, Medzinárodná asociácia gayov a lesbických žien (ILGA), ILGA – Európa a Medzinárodná federácia pre plánované rodičovstvo.

Táto situácii pripomína rok 2004, keď skupina krajne ľavicových aktivistov zablokovala vymenovanie talianskeho politika Rocca Buttiglioneho za talianskeho zástupcu v Európskom parlamente. Taliansky minister spravodlivosti Roberto Castelli vtedy označil Buttiglioneho odporcov za antikresťanských „fundamentalistov“.

„Toto rozhodnutie odkrýva skutočnú tvár Európy,“ vyhlásil Castelli. „Tvár, ktorá sa nám nepáči, je fundamentalistická. Nie je to však pre nás nič nové.“

Dokument, ktorý vydala medziskupina európskeho parlamentu pre práva LGBT pripúšťa, že komisárove osobné náboženské presvedčenie nie je „témou kompetencií EÚ“. Zastávajú však názor, že Borgove „otázky svedomia“ mu „budú brániť v tom, aby bol nestranným komisárom“.

Skupina sa obáva, že nakoľko „všetci 27 komisári sa môžu vyjadriť k návrhom Komisie ešte pred ich zverejnením, Borg by tak mohol mať značný vplyv cez právomoci EÚ“. Konkrétne namietajú proti jeho podpore mimovládnej organizácie Gift of Life (Dar života), ktorej poslanie zahŕňa „sťaženie legalizácie potratov na Malte“.

Nepáči sa im Borgove vyhlásenie na pro-life konferencii o tom, že „maltská ústava by mala stanoviť, že život začína počatím a potrat je vraždou“. Borg tiež zopakoval zistenia embryológov o vzniku embrya oplodnením. „Neexistuje žiadne pre-embryo“ ... „čo znamená, že akékoľvek oplodnené vajíčko je úplný ľudský zárodok a musí byť zákonom chránený ako ľudská bytosť“.

Popreli, že by ich odpor voči Borgovej kandidatúre bol „,antikresťanskýʻ, ,kresťanskofóbnyʻ alebo protináboženský“. „Má právo na svoje vlastné názory,“ zastávajú však postoj, kvôli ktorému nemôže byť vo verejnej funkcii.

„Dr. Borg má právo na svoje vlastné názory (či už náboženské alebo nie). Ale formulovať zákon alebo politiku na základe takýchto extrémnych postojov a urobiť z toho problém svedomia, ktorý je povýšený nad akékoľvek otázky, by mu pravdepodobne bránilo byť objektívnym komisárom pre verejné zdravie.

Patrick Buckley, zástupca Spoločnosti na ochranu nenarodených detí vo Veľkej Británii, v Európskom parlamente vyhlásil: „Inými slovami, podľa názoru týchto hlasných lobistických skupín, jednoducho pridŕžanie sa kresťanskej viery v sociálnych otázkach je znakom ,extrémizmuʻ.“

Ďalej dodal: „To by určite prekvapilo ,otcov zakladateľovʻ európskej integrácie, z ktorých mnohí boli oddaní kresťania. Európsky projekt založili na kresťanských princípoch, akými sú solidarita, subsidiarita a ľudská dôstojnosť.“

Borg je podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí na Malte. Predtým, než vstúpil do politiky, sa ako právnik pätnásť rokov špecializoval na prípady týkajúce sa porušovania ľudských práv. V rokoch 1990 až 1995 pracoval v Európskom výbore na zabránenie mučenia. Popri práci radového poslanca bol od roku 1992 do roku 1995 tiež členom parlamentného zhromaždenia Rady Európy a v rovnakom čase aj členom Spoločného parlamentného výboru Európskeho a Maltského parlamentu.

Jeho pro-life a pro-rodinné postoje, ktoré sú spoločné mnohým Európanom, pohli ľavicovo orientovaných poslancov Európskeho parlamentu k tomu, aby ho označili „nie za komisára, ale za človeka so zastaranými názormi“. A to aj napriek jeho vyššie spomínaným skúsenostiam.

Švédska europoslankyňa Cecilia Wikströmová, členka Liberálnej ľudovej strany a Výboru pre právne veci Európskeho parlamentu, vyhlásila pre švédske médiá: „Toto sa týka ľudských práv, možnosti ľudí rozhodnúť sa, ako chcú žiť svoj život.“

„Je proti rozvodom a právam žien vo všeobecnosti. Je proti tomu, aby ženy mohli slobodne rozhodovať o svojich životoch, napríklad v otázke potratu. A je úplne proti sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu a právam,“ uviedla. „Mám v pláne prevziať vedenie, aby sme mohli hlasovať proti nemu. Jeho osobu nemôžeme akceptovať. Nie je komisárom 21. storočia.“

Wikströmová, ktorá pôsobí tiež ako vikárka luteránskej cirkvi vo Švédsku, zverejnila rozhovor na YouTube. Tvrdí v ňom, že Borgova kandidatúra je jeden „veľký, tučný, obrovský škandál. Posielajú nám nie komisára, ale spiatočníka.“

Európsky parlament udeľuje svoj súhlas s vymenovaním komisára po verejnom vypočutí príslušnými parlamentnými výbormi, ktoré sa uskutočnilo 13. novembra 2012.

Federácia katolíckych rodinných asociácií v Európe vydala stanovisko odsudzujúce kampaň proti Dr. Borgovi. Podľa ich vyjadrení ide o bezočivý útok na základné práva slobody vyjadrovania a náboženského presvedčenia.

„Ak sa osobné hodnoty Dr. Borga vykresľujú ako nezlučiteľné s európskymi hodnotami, základné práva ako sloboda svedomia, presvedčenia a názoru sú v ohrození,“ uviedla skupina.

„Základné práva sú však jadrom hodnôt, na ktorých je Európska únia postavená a vzťahujú sa na všetkých občanov, vrátane európskych komisárov.“

Skupina ďalej uviedla: „Ateistickí sekularisti, gayovia a pro-potratoví lobisti sú agresívne netolerantní a diskriminační, pokiaľ ide o politikov, ktorí podporujú úctu k životu od počatia, manželstvo medzi mužom a ženou a rodinu založenú na manželstve.“

Bez ohľadu na tvrdenia medziskupiny pre práva LGBT, eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov nemá v kompetencii potraty alebo definíciu manželstva a rodiny. Tie majú vo výlučnej právomoci jednotlivé štáty.

Podobne ako Buttiglione, aj Borg súhlasil s dodržiavaním Kódexu správania pre eurokomisárov. Kódex stanovuje, že „majú brániť a podporovať rozhodnutia prijaté na stretnutí eurokomisárov“ a nesmú robiť vyhlásenia podporujúce politiku svojich politických strán. „Právo komisára vyjadriť svoje osobné názory však týmto pravidlom nie je dotknuté.“