Španielsko: Homosexuálne manželstvo je v súlade s ústavou

2,514
Kultúra smrti

8. november 2012 (LifeSiteNews.com) - Španielsky Najvyšší súd rozhodol, že homosexuálne „manželstvo“ nie je v rozpore s ústavou.

Rozhodnutie je odpoveďou na súdny proces z roku 2005, ktorý iniciovala v tom čase opozičná Ľudová strana (PP). Spor vznikol na základe zákona, ktorý ustanovuje homosexuálne „manželstvo“. Ten bol schválený počas vlády Španielskej socialistickej robotníckej strany a jej spojencov. Zákon tiež povoľuje zosobášeným homosexuálom adopciu detí.

Základom sporu bol Článok 32 španielskej Ústavy, v ktorom stojí: „Muži a ženy majú právo uzatvárať manželstvo s plnou právnou rovnosťou“, čo znamená, že zväzok je výlučne medzi mužom a ženou.

Španielsko bolo spolu s Portugalskom označené za dve historicky katolícke krajiny v Európe, ktoré by mali ošetriť homosexuálne zväzky a povoľovanie adopcie takýmto párom. Všetky ostatné európske krajiny, ktoré tieto „manželstvá“ schválili (Holandsko, Nórsko, Švédsko, Belgicko, Dánsko a Island) patria historicky do protestantského severu.

Španielske noviny El Mundo priniesli správu, že podľa zdrojov zo Senátu rozhodnutie neustanovuje homosexuálne „manželstvo“ ako ústavné právo. Pokladá ho len za možnú formu legislatívy, ktorá spadá pod kompetencie španielskeho parlamentu.

Hoci by konzervatívna Ľudová strana mala mať právo odvolať sa, španielsky minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardón pre tlač vyhlásil, že vláda poslúchne vynesenie súdu a odvolávať sa nebude.

Premiér Mariano Rajoy, ktorého vernosť hodnotám života a rodiny miestne pro-life hnutie často spochybňovalo, vyhlásil, že jediné obavy jeho strany v súdnom procese boli zo zavedenia pojmu „manželstvo“ do súvislosti s homosexuálnymi pármi. Ostatné zákonné práva sú pre nich nepodstatné.

Nasledujúc vzor ostatných krajín, niekoľko homosexuálov využilo zákonné právo „zosobášiť sa“ pod už existujúcim zákonom. Štatistiky ukazujú, že aktívni homosexuáli majú sklon k vysokej promiskuite a ich vzťahy majú krátke trvanie. V rokoch 2005-2011 sa podľa vládnych štatistík uskutočnilo iba 21 124 takýchto „manželstiev“.