Polyamoria: ďalšie hnutie občianskych práv?

2,202
Kultúra smrti

Minneapolis, MN, 29. október 2012 (LifeSiteNews) – Kedysi ich zvykli volať prelietaví. No ako množstvo skupín žijúcich alternatívnym štýlom života, aj oni si osvojili nový, nezaujato znejúci názov - polyamoristi. Začlenili sa do malého, ale narastajúceho počtu sociálnych skupín obhajujúcich určité myšlienky.

V súčasnosti, kedy boj o zmenu definície manžestva naberá na obrátkach, sa hlásia o miesto v prom rade.

Polyamorista“ znamená milenec mnohých“ a presne vyjadruje podstatu slova. Polyamoristi udržiavajú naraz viac než jeden sexuálny pomer, s plným vedomím a súhlasom všetkých partnerov. Niektorí sú v manželstve, udržiavajú však meniacu sa skupinu milencov. Ostatní sa spájajú v trvalých zväzkoch medzi viacerými partnermi (napríklad trojice, ktoré volajú triády). Všetky strany si užívajú sexuálne styky v rôznych kombináciách - heterosexuálnych, homosexuálnych, prípadne oboch.

Uprostred prudkých polemík nad homosexuálnym manželstvom" v oblasti Minneapolis v Minnesote v súčasnosti figurujú dva články zdôrazňujúce polyamoristický životný štýl, v ktorom poskytlo rozhovor niekoľko zasvätených.

Jednou z opýtaných bola matka dvoch detí Julia Janouseková, ktorá sa za svojho manžela Jima vydala pred dvanástimi rokmi. Svoje manželstvo sa rozhodli sprístupniť“ pred troma rokmi. Krátko na to stretla Justina, s ktorým udržiava sexuálny pomer dodnes. 

Justin u nich často strávi noc. Julia hovorí, že spočiatku sa pred deťmi pokúšali ukryť pravdu, o Justinovi hovorili ako o kamarátovi, ktorý prišiel na raňajky, no čoskoro to vzdali.

Deti však boli hore príliš skoro, nedalo sa to ustrážiť.

Ďalšou z radov je 31-ročná Jami, ktorá si neželala zverejniť svoje skutočné meno. Vinu o záujem tohto životného štýlu pripisuje reality šou. Na vysokej škole som videla MTV True Life, kde hovorili o polyamorii. Zaujalo ma to.“ Neskôr začala fiktívna televízia ďalej formovať jej názor. Videla som šou Veľká láska a tam hovorili o polygamii. Prinútilo ma to zamyslieť sa nad svojím životom, hoci tento životný štýl je trochu odlišný.

V Minneapolise je polyamoria na aktívnej úrovni. Sami seba charakterizujú ako spoločenstvo, ktoré verí, že láska je priveľká iba pre dvoch.

Obhajcovia homosexuálnych manželstiev“ sú však neoblomní v tvrdení, že redefinícia manželstva zahŕňajúca homosexuálne páry môže veľmi rýchlo skĺznuť k legalizovaniu polygamie alebo dokonca sodomie. Polyamoristi však nesúhlasia. Opýtaní vidia medzi sebou a homosexuálmi priamu spojitosť a veria, že ich vzťahy nie sú menejcenné.

Členka skupiny Minnesotskej polyamoristickej siete (MN Poly), ktorá vystupuje ako Carrie, pre City Pages komentovala: Spomínam si na situáciu spred pár rokov. V súvislosti s hnutím za homosexuálne manželstvá sa v tlači objavil názor pravicových skupín: ´Nemôžeme podporiť homosexuálne manželstvo, pretože potom prídu na rad polyamoristické manželstvá.´ Zaujalo ma to, pretože nikdy predtým som slovo polyamoria v médiách nevidela.

Táto publikácia si vynútila protikomentár, v ktorom sa písalo: ´Nemusíte sa báť polyamoristických manželstiev, pretože polyamoria neexistuje.´ Znepokojilo nás to a cítili sme sa prehliadaní.

Skupina na svoju obranu odpovedala zorganizovaním písomnej petície, ktorá podľa Carrie zdvihla povedomie o polyamorii v miestnej komunite.

Všetko je úplne iné, keď máme organizovanú skupinu. Myslím, že najmä preto, lebo oveľa viac sa akceptujú LGBT spoločenstvá a ostatné typy vzťahov. Myslím, že naša skupina a spoločenstvo bude rásť.

Subkultúre predpovedá neohrozenú budúcnosť. Myslím, že sme ďalším rovnoprávnym hnutím a že polyamoria bude v budúcnosti akceptovaná.