Nemecký kresťanský demokrat podporuje homeschooling

1,433
Kultúra života

Berlín, 25. október 2012, (LifeSiteNews.com) – Norbert Blum, nemecký vysoko postavený politik, kritizoval školské zákony v krajine kvôli „uzurpovaniu si“ detí a ignorovaniu úlohy rodičov v oblasti vzdelávania dieťaťa.

„V súčasnosti som svedkom toho, že škola si úplne prisvojuje dieťa,“ uviedol Blum, ktorý je významným členom Kresťanskodemokratickej únie. „Pre deti je vyčerpávajúce odchádzať do školy skoro ráno a vracať sa domov neskoro večer.“

Podľa asociácie The Home School Legal Defense vyhlásil: „Som proti monopolu štátneho školstva a možnosť rodičov zodpovedne učiť svoje deti doma vnímam ako zdravú odozvu na neodbytný školský systém.“

Vyučovanie doma (ďalej aj ako "homeschooling") sa stalo v Nemecku nelegálnym počas nacistického režimu. Nemecko v poslednom čase uskutočnilo sériu ráznych zákrokov proti rodinám, ktoré vzdelávajú svoje deti doma. Rozdávali sa pokuty, deti zobrali z ich domovov a rodičov, ktorí pokračovali v domácom vyučovaní, uväznili.

Začiatkom októbra tohto roku okresný súd v Darmstadte rozdelil rodinu z dôvodu homeschoolingu, pričom deti pridelil do starostlivosti agentúry na ochranu detí.

Nemecké rodiny vzdelávajúce deti doma opustili svoju krajinu a radšej, ako by mali čeliť vládnemu zákazu, ktorý sa očividne nezastaví pred ničím, len aby zabezpečil formovanie a vzdelávanie detí v štátnych školách, požiadali o azyl v Kanade a v USA.

Michael Donnelly, riaditeľ pre medzinárodné záležitosti asociácie The Home School Legal Defense, vychválil Bluma za jeho slová, „ktoré nikto iný v Nemecku nebol ochotný vyhlásiť – že nemecký tyranský monopol na vzdelanie je pre deti a rodiny nezdravý.“

Exilový prezident organizácie ROHUS, švédskej národnej asociácie pre vzdelávanie doma, Jonas Himmelstrand, označil Blumove vyhlásenia za chvályhodné.

„Blum je najvyššia popredná politická osobnosť v Nemecku, ktorá uznala potrebu reformy nemeckého chápania rodičovských slobôd v oblasti vzdelávania,“ vyhlásil.

„Vyjadrenia Bluma, bývalého ministra práce za vlády Helmuta Kohla, môže jeho strana len ťažko ignorovať.“

V Berlíne na Global Home Education Conference 2012 prednesie Blum prejav na podporu rodičovskej slobody v oblasti vzdelávania.

Súčasťou programu bude diskusia o výzvach a príležitostiach, ktorým čelí celosvetové hnutie za vzdelávanie doma.

Donnelly verí, že Nemecko bude načúvať Blumovej „múdrosti a radám“ a „začne konať, aby rodičia v Nemecku mohli vzdelávať svoje deti doma ako milióny ďalších na celom svete.“