Bude katolícka cirkev platiť 2 miliardy na daniach?

1,333
Kultúra smrti

RÍM, 23. október 2012 (LifeSiteNews.com) – Dodatok k talianskemu daňovému zákonu, ktorý by požadoval, aby katolícka cirkev platila dane za všetky svoje majetky, narazil na prekážku. 10. októbra ho zamietla Štátna rada, najvyšší súd v Taliansku pre administratívne procesy.

Katolícka cirkev už platí normálne daňové sadzby za všetky svoje komerčné majetky v Taliansku. Avšak dodatok by požadoval, aby boli spoplatnené aj jej nekomerčné majetky ako kostoly, kláštory a charitatívne inštitúcie.

Napriek tomu, že súd dodatok zamietol, táto záležitosť ešte nie je uzavretá. Talianska vláda a predstavitelia EÚ údajne v rámci vnútorných právnych štruktúr Európskej Únie úzko spolupracujú na anulácii právomoci súdu.

Tento krok, ktorý vo februári tohto roka vyhlásila nová vláda vymenovaná EÚ, bol súčasťou väčšej snahy sekulárnych aktivistov Európskej únie. Domnievajú sa, že výnimka z dane z nehnuteľnosti na nekomerčné majetky ako kostoly a kláštory je nelegálna štátna finančná pomoc. Katolícka cirkev momentálne vlastní okolo 20% majetku v Taliansku v odhadovanej cene okolo 9 miliárd eur. Tu patria aj lodné prístavy,  prenájom nehnuteľností, hotely, športoviská a iné.

Návrh na zavedenie zdanenia nekomerčných nehnuteľností sa začal na základe žiadosti o vyšetrovanie protimonopolným úradom EÚ, ktorú podal Maurizio Turco. Turco je zástupcom talianskej extrémnej ľavice a veľmi sekularisticky orientovanej Radikálnej strany.

Katolícka cirkev ako inštitúcia založená pred pádom Rímskeho impéria tvrdí, že jej vlastnícke práva v niektorých prípadoch predchádzajú existencii talianskeho štátu o viac ako 1800 rokov a Európskej únii o skoro 2000 rokov. Mnohé talianske mestá boli pôvodne postavené alebo prestavané okolo existujúcich štruktúr a inštitúcií katolíckej cirkvi. Mnoho z toho, čo je dnes západnou Európou, existuje vďaka dokumentom a rozhodnutiam ratifikovaných sekulárnymi vládcami ako Karol Veľký. Tieto dokumenty sú uschovávané vo Vatikánskych archívoch.

Očakáva sa, že toto opatrenie by katolícku cirkev stálo od 500 miliónov do 2 miliard eur ročne. Bohatstvo cirkvi spočíva hlavne v nelikvidných aktívach ako nehnuteľnosti. V samotnom Ríme sa podľa La Repubblica očakávajú daňové príjmy v hodnote 25,5 miliónov eur ročne.

Online vydanie Gazette de Sud informovalo, že „zdroje” z úradu európskeho komisára Joaquina Almunia povedali médiám, že „prípad priestupku neriešenia výnimiek z dane z nehnuteľností, ktoré má cirkev v Taliansku, ostáva otvorený.”

Dokonca ani v Taliansku nie je úplne známe, že od zosadenia bývalého talianskeho premiéra Sylvia Berlusconiho krajinu riadia nevolení funkcionári Európskej únie v Bruseli. Súčasná vláda vládne bez volebného mandátu od novembra 2011. Momentálnu tzv. „technokratickú” vládu vedie ekonóm Mario Monti, ktorého kabinet je zložený z nevolených odborníkov. Monti je tiež ministrom financií.

Montiho vláda sa sústredí na uskutočňovanie direktív Európskej únie ohľadom „úsporných opatrení”. Snaží sa tak vyriešiť taliansku dlhovú krízu, o ktorej vládne obava, že by mohla prispieť k deštrukcii eurozóny. Podobné nariadenia boli predložené aj gréckej vláde, ale bez odstránenia zvolených predstaviteľov tejto krajiny. Viedli k nepokojom, masovej nezamestnanosti a ekonomickým ťažkostiam.

Monti tiež patrí k niekoľkým väčším medzinárodným organizáciám, vrátane Prezídia priateľov Európy a Bruegelu. Taktiež je európskym predsedom Trilaterálnej komisie. Komisiu v roku 1973 založil David Rockefeller ako vedúci člen skupiny Bilderberg.