Protesty proti Obamovej antikoncepčnej reforme

1,501
Kultúra života

Washington, D.C., 22. október 2012 (LifeSiteNews) – Tisíce Američanov v desiatkach miest sa postavili na odpor proti antikoncepčnému programu Ministerstva zdravotníctva USA (HHS) pod Obamovou vládou. 

Pochodujúc presne napoludnie miestneho času protestovali ľudia v 145 mestách proti programu v rámci celoštátneho hnutia Stand Up for Religious Freedom. Protestujúci majú námietky voči požiadavke, aby všetci zamestnávatelia, vrátane veriacich, zdarma poskytovali svojim zamestnankyniam poistné krytie sterilizácií, antikoncepcie a liekov vyvolávajúcich potrat.

Organizátori hovoria, že podujatie sa uskutočnilo za hojnej účasti. Dokonca i malé mestá sa hrdili pochodmi so stovkami účastníkov.

Obzvlášť veľký dav sa zhromaždil v Chicagu, ktoré prezident prijal za svoje druhé rodisko. WLS-TV, miestne štúdio televíznej spoločnosti ABC, prinieslo informáciu, že na protest prišli tisícky účastníkov. Nesúc transparenty s nápismi ako „Hlasujte za život a slobodu“ a „Zastavte Obamov HSS program“ prešli demonštranti od Federal Plaza ku Daley Plaza, kde si vypočuli prejavy náboženských a pro-life lídrov.

Člen predsedníctva hnutia Stand Up for Religious Freedom Eric Scheidler slúžil ako ceremoniár pre spomínané podujatie v Chicagu. V istom momente poukázal na skupinu dvoch tuctov zástancov potratov, ktorí protestovali voči pochodu. Skandovali: „Ani Cirkev, ani štát, ženy majú právo mať.“

„Ani štát?“ odpovedal Scheidler na ich skandovanie, ktoré označil za „ironické“. Scheidler tvrdí, že boj proti programu HHS je výsostne o tom, aby sa štátu zabránilo v porušovaní práv jednotlivcov - aby tak tí mohli konať podľa svojho svedomia a viery.

V meste Huntsville, štát Alabama, bývalý sudca Najvyššieho súdu Roy Moore toto úsilie ochotne podporil. Pre AL.com povedal, že vyžadovať od ľudí, aby financovali potraty a antikoncepciu, je proti Deklarácii nezávislosti, ktorá zaručuje život a slobodu. K Moorovi sa pridali ďalší pro-life aktivisti, vrátane Dr. Lee Trottovej, miestnej veterinárky a členky informačnej kampane Silent No More. 

Trottová sa s davom podelila o svoju vlastnú skúsenosť potratu. Vyjadrila ľútosť nad svojím rozhodnutím a povedala, že sa kvôli tomu psychicky zrútila a rozpadlo sa jej tak i prvé manželstvo. „V roku 1999 som tu v Huntsville šla na potrat,“ povedala. „Neuvedomila som si, aký veľký vplyv to na mňa bude mať. Teraz viem , že som v skutočnosti niekomu zaplatila, aby zabil moje nenarodené dieťa.“

V meste Des Moines, štát Iowa, povedala pro-life organizátorka Jenifer Bowenová pre WOI-TV, že kým väčšina účastníkov pochodu tam bola z náboženských dôvodov, lídri pochodu sú svedkami čoraz väčšieho množstva ateistov, ktorých rozčuľuje, že sú nútení platiť.

„Nie je to o tom, že to tak bude, či s tým už súhlasíte alebo nie,“ povedala Bowenová. „Kresťania, katolíci, evanjelici, nech ste kýmkoľvek, tiež za to budete musieť platiť. A ľudia s tým nesúhlasia.“

V Zanesville v štáte Ohio sa zhromaždilo približne 450 demonštrantov. Organizátorka Nancy Nicholsonová sa vyjadrila, že účel týchto pochodov presiahol problematiku pro-life verzus možnosť výberu, a zasiahol rôzne náboženské denominácie. Pre noviny Zanesville Times Recorder povedala, že ich cieľom nebolo ľuďom povedať, za koho majú v nadchádzajúcich voľbách hlasovať. Chcú skôr podnietiť ľudí, aby pri volebných urnách zvážili otázku svojich slobôd. „Ak vláda môže napadnúť a odstrániť jednu z týchto slobôd, potom sú ohrozené všetky naše slobody,“ hovorí Nicholsonová.

Dodala, že nedodržanie nariadenia HHS bude mať za následok pokutu vo výške 100 dolárov (77 eur) na deň za jednu zamestnankyňu. Obáva sa, že by to mohlo mnohých veriacich zamestnávateľov prinútiť zastaviť prevádzku.

„Tí najslabší a najchudobnejší medzi nami, ktorým pomáhajú tieto organizácie s náboženskými základmi, budú nútení zrušiť prevádzku alebo ju zrušia kvôli tomu, že tieto pokuty nebudú môcť zaplatiť. Týchto ľudí to ovplyvní najviac,“ povedala.