Adoptujú si homosexuálne a nezosobášené páry deti?

2,017
Kultúra smrti

BELFAST, 19. október 2012 (LifeSiteNews.com) - Sudca Najvyššieho súdu Severného Írska rozhodol, že zákon z roku 1987 zakazujúci homosexuálnym a nezosobášeným párom adopciu detí, je diskriminačný. Okrem toho nariadil súdne preskúmať súčasné stanovy.

Sudca Seamus Treacy sa vyjadril, že tento zákaz sa nespravodlivo zameriava na ľudí v civilných partnerstvách. Taktiež dodal, že zákon porušuje Európsky dohovor o ochrane ľudských práv kvôli diskriminácii na základe sexuálnej orientácie.

V súčasnej dobe zákony Severného Írska umožňujú adopciu jedincom heterosexuálnej i homosexuálnej orientácie, ale homosexuálny či nezosobášený pár opačného pohlavia si adoptovať dieťa nemôže.

Toto nariadenie bolo odpoveďou na námietku proti zákonom o adopcii, ktorú vzniesla Komisia Severného Írska pre ľudské práva (NIHRC). Informovalo o tom spravodajstvo novín Belfast Telegraph.

„Je jasné, že rozdielny prístup nemôže byť ospravedlnený z nijakých dôvodov a nezosobášené páry trpia, lebo ich práva sú neustále porušované,“ napísal sudca Treacy vo svojom rozhodnutí. Poznamenal pritom, že ak by každý z páru zostal slobodný, mal by možnosť adoptovať si dieťa. Ich práva sú porušované tým, že „im naďalej nie je zo zákona dovolené požiadať spoločne o adopciu, ktorá je dostupná pre zosobášené páry.“

Sudca Treacy tiež uviedol ako odôvodnenie právny precedens o zväzkoch ľudí rovnakého pohlavia. Napísal, že právo adopcie im bolo odoprené „napriek skutočnosti, že záväzok vyjadrili vstupom do civilného partnerstva. Tento záväzok by mal, podobne ako u manželstva, vyjadrovať stabilitu tohto vzťahu.“

Sudca tiež rozhodol, že súčasné kritériá sú s ohľadom na záujmy dieťaťa neopodstatnené. Spomínaný zákaz len zúžil množstvo potenciálnych kandidátov na adopciu.

„Najdôležitejším aspektom je, aby sa rozhodovalo so zreteľom na záujmy dieťaťa,“ povedal.

„Otázky týkajúce sa sexuálnej orientácie, životného štýlu, rasy, náboženstva alebo iných charakteristík zúčastnených strán sa, samozrejme, musia brať do úvahy ako súčasť podmienok. Ale nesmú prevážiť to, čo je v najlepšom záujme dieťaťa.“

 Profesor Michael O'Flaherty, hlavný komisár NIHRC, toto nariadenie uvítal.

„Zosúladí to právo Severného Írska so zvyškom Spojeného kráľovstva. Znamená to, že nezosobášené páry v registrovanom partnerstve a homosexuálne páry sa budú teraz môcť uchádzať o to, aby boli adoptívnymi rodičmi,“ povedal.

Edwin Poots, minister zdravotníctva Severného Írska avšak oznámil, že vznesie voči rozsudku sudcu Treacyho námietku. Tvrdí pritom, že postoj ministerstva sa rozsudkom „nezmenil“.

„Nikto nemá právo dieťa adoptovať, a aj keď im to povolia, budúci adoptívni rodičia môžu i nemusia byť považovaní za vhodných kandidátov pre určité dieťa – závisí to jedine od toho, čo je pre to konkrétne dieťa najlepšie,“ povedal Poots vo vyhlásení.

„Nie som presvedčený, že dnešný rozsudok je v úplne najlepšom záujme niektorých z najbezbrannejších detí v Severnom Írsku. Mojím zámerom je čo najskôr odvolať tento rozsudok a podujal som sa na to len s ťažkým srdcom,“ povedal Poots. Poukazoval tak na to, že ak by boli súčasné stanovy súdne skúmané na Treacyho pokyn, došlo by k ďalšiemu odkladu reforiem zákonov o adopcií v Severnom Írsku, ktoré Poots už inicioval.

Jim Allister, líder sociálno-konzervatívnej strany Traditional Unionist Voice (TUV) vyjadril nádej, že Treacyho nariadenie úspešne odvolá generálny prokurátor a ministerstvo zdravotníctva.

„Podľa mňa sa nevenovala dostatočná pozornosť nesmiernemu prospechu dieťaťa z adopcie do normálnej rodiny, ktorú tvorí otec a matka. Naproti tomu sa venovala neadekvátna pozornosť neistej rovnocennosti takého neprirodzeného prostredia, ako je homosexuálny vzťah,“ povedal Allister vo vyhlásení.

„Opäť sme raz svedkami toho, že ľudské práva sa zneužívajú na to, aby sa zákon oddelil od morálnych očakávaní a noriem spoločnosti, ktorej má zákon slúžiť,“ uzavrel.

Úplné znenie nariadenia sudca Treacyho je k dispozícii tu.