Rada OSN chce právo na potrat

1,540
Kultúra smrti

ŽENEVA, 17. október 2012 (C-FAM) - Rada OSN pre ľudské práva je opäť o krok bližšie k uznaniu potratu ako ľudského práva. Začiatkom mesiaca bolo prijaté uznesenie, ktoré schvaľuje nový kontroverzný súbor inštrukcií týkajúcich sa úmrtnosti matiek. Inštrukcie boli vytvorené za prítomnosti zástancov potratu a odrážajú postoj, ktorý národy na Valnom zhromaždení OSN odmietli.

Uznesenie podporil Nový Zéland, Burkina Faso a Kolumbia. Súhlasili s „technickou príručkou“ Najvyššieho komisára OSN pre ľudské práva, v ktorej sa potrat vyskytuje pod pojmom „práva sexuálneho a reprodukčného zdravia“.

Kým bolo uznesenie prijaté bez hlasovania, 20 zo 47 členov rady predložilo písomný nesúhlas, a to pre prípad, že by Valné zhromaždenie OSN uvažovalo o jeho schválení.

„Celý text (uznesenia) sa zameriava na šírenie a použitie dokumentu, ktorý nebol štátmi nikdy prerokovaný alebo ohodnotený ako užitočný. Podporuje nové práva, ktoré nie sú definované v dokumentoch a deklaráciách medzinárodných ľudských práv, hlavne odkaz na ´právo sexuálneho a reprodukčného zdravia´,“ namietajú oponenti. 

Štáty definovali „sexuálne a reprodukčné zdravie“ a „reprodukčné práva“ v nezáväznom dokumente z OSN Konferencie o populácii a rozvoji, ktorá sa konala v roku 1994 v Káhire. Členovia Rady pripomenuli svojim kolegom, že neexistuje žiadny medzinárodný konsenzus, ktorý by sa týkal „sexuálnych práv“.

Vyhlásenie opozície pochádza od arabských a afrických krajín. Guatemala je spolusponzorom uznesenia, poskytla však všeobecné vyjadrenie, v ktorom zdôrazňuje, že uznesenie nevytvára žiadne nové právo. Mauritánia svoju podporu stiahla, citovala dôvody opozičnej skupiny.

V roku 2007 skupina medzinárodných zástancov potratu spojila sily a vytvorila „právo na zdravie matky“, vrátane interrupcie. Členovia skupiny tvrdili, že cieľ bol splnený, keď Rada pre ľudské práva (RĽP) spomenula zdravie a ľudské práva v uznesení z roku 2009. Októbrové uznesenie bolo v poradí štvrtým týkajúce sa úmrtnosti matiek. Nová technická príručka odráža prístup, ktorý Valné zhromaždenie OSN v roku 2011 odmietlo. Predstavil ho špeciálny spravodajca OSN pre zdravie a získal podporu Najvyššieho komisára pre ľudské práva, Naviho Pillaya.

Pillay odobril technickú príručku po vyžiadaní vstupnej informácie od mimovládnych organizácii. Približuje sa odporúčaniam z rokov 2011 a 2009, ktoré urobili popredné skupiny obhajujúce potrat ako právo, vrátane Amnesty International, Medzinárodnej federácie plánovaného rodičovstva, Ipas a Centra reprodukčných práv. Príručka odmieta ďalšie odporúčania pro-life skupín a všetkých, ktorí obhajujú právo výhrady svedomia pri lekárskych zákrokoch.

Amnesty International tvrdí, že kancelária Najvyššieho komisára pre ľudské práva by mala použiť túto technickú príručku v „citlivých otázkach, ktoré majú dopad na realizáciu práv sexuálneho a reprodukčného zdravia vrátane kriminalizácie potratu, odmietnutia prístupu k bezpečnému a legálnemu potratu a informáciám.“

Členovia Rady, ktorí s uznesením nesúhlasia, tvrdia: „ Prístup k materskej úmrtnosti a chorobe musí rešpektovať nezávislosť štátov. A to s plným rešpektom voči rôznym náboženstvám a etickým hodnotám, kultúrnemu zázemiu obyvateľov a konformite s univerzálnymi medzinárodnými ľudskými právami, ktoré nezahŕňajú potrat.“