Nad írskymi zelenými pahorkami sa sťahujú mračná

1,470
Kultúra života

RÍM, 15. október 2012 (LifeSiteNews.com)- Toto video sa na internete šíri medzi Írmi. Video bojuje proti masívnej kampani, ktorá tvrdí, že pro-life zákon v krajine predstavuje hrozbu pre zdravie žien. Pozrite si ho a pouvažujte nad zápasom ideológií, ktorý sa práve odohráva v tejto krajine. Írsko si v posledných storočiach prešlo všeličím a vždy tieto boje ustálo. Hrozba, ktorej čelí teraz, je však s najväčšou pravdepodobnosťou nepremožiteľný nepriateľ.

http://www.lifesitenews.com/news/a-storm-is-gathering-over-irelands-green-hills

Írsko je poslednou z rozvinutých krajín, ktorá sa zasadzovala proti potratom a proti veľkému nátlaku medzinárodnej potratovej lobby.

Krajina je teda tŕňom v oku svetovej koalície organizácii, ktoré očividne neznesú opačný postoj a sú motivované totalitnou ideológiou, ktorá nepoľaví, pokiaľ nedostane pod kontrolu všetky krajiny. Severné Írsko sa dlho vzpieralo zabíjaniu detí, ktoré ostatné krajiny museli presadiť ako daň za to, že sú súčasťou moderného sveta.

Tento odpor však čoraz viac slabne. Obzvlášť cirkvi sa nedarí udržať líniu, a tak sa na protest potratom musí stavať len hŕstka odhodlaných laikov. Nezáleží na tom, ako veľmi sú odhodlaní, nemajú politické kompetencie, a tak sa len môžu pokúsiť presvedčiť politikov, aby sa krajina neuberala vyšliapaným chodníkom, ktorým sa vybrali ostatné krajiny.  

Niekoľko rokov sledujem vývoj v Írsku, v krajine mojich predkov, a napriek tomu, že to nerád hovorím, musím dať za pravdu Liamovi Gibsonovi zo Spoločnosti za ochranu nenarodených (SPUC), ktorý mi povedal, že situácia je vážna. Moloch potratov prichádza s očividne neobmedzenými fondmi, s podporou takmer všetkých orgánov od OSN až po Svetovú zdravotnícku organizáciu či Európsku úniu. Je len málo pravdepodobné, že sa nájde niečo, čo by ich mohlo zastaviť.

Prvý zlom v írskej ofenzíve prišiel s takzvaným Prípadom X, kedy aktivisti bojujúci za legalizáciu potratov využili prípad tehotného dievčaťa a zmanipulovali rozsudok súdu z roku 1992, ktorý hovoril o tom, že potrat je prípustný len v prípade ohrozenia života matky, a to aj v prípade, že žena chce z hystérie spáchať samovraždu. Po 20 rokoch sa aktivisti dostali k ďalšiemu kroku. V roku 2010 Európsky súd pre ľudské práva nariadil Írom prehodnotiť svoj zákon. Ak má byť potrat povolený len v niektorých prípadoch, je nutné, aby bolo presne vymedzené, o aké prípady ide. A práve na túto príležitosť zástancovia potratov vyčkávali.

Verejnosť zaplavili správy rôznych organizácií, ktoré presadzujú potraty, ako je napríklad Federácia pre plánované rodičovstvo. Tvrdia, že zastarané pro-life zákony predstavujú hrozbu pre životy žien a že novela zákona z roku 1983, ktorá uznáva nenarodené deti ako reálnych ľudí, ktorí majú svoje práva a sú chránení zo zákona, stojí v ceste záujmom zdravotnej starostlivosti o ženy. A to je lož.

Tí lekári, ktorí nie sú ovplyvnení ideológiu interrupcií, nikdy nebudú tvrdiť, že potrat je pre ženu niečo prospešné alebo zdravé. Avšak nevšímavosť, neschopnosť cirkvi zaujať stanovisko k udalostiam za posledných 40 rokov a nekritickosť ľudí voči vyjadreniam autorít viedlo k nahlodaniu dôvery verejnosti v írske zákony. Sympózium lekárov pred pár týždňami vydalo stanovisko, že potrat nie je odborná liečba, nič nelieči a nikomu nepomáha. Je len málo pravdepodobné, že toto stanovisko odznelo aj v iných kruhoch, než tých lekárskych.

Na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva vláda zostavila „skupinu odborníkov“, ktorí majú preštudovať zákon a poskytnúť odporúčania. Táto skupina, plná členov potratovej lobby, viedla porady za zatvorenými dverami, kde iné návrhy, než ich odborníkov, neboli akceptované. Krajina teraz so zadržaným dychom očakáva posudok tejto skupiny, aby vláda vedela, ktorým smerom má krajinu viesť.  

Do zverejnenia správy ostáva len pár týždňov alebo dokonca dní. Šokujúce však je, že najväčšia interrupčná organizácia Marie Stopes sa už teraz drzo vzoprela zákonom Severného Írska a oznámila, že 18. októbra v Belfaste otvorí svoje zariadenie, kde sa budú vykonávať potraty.

Tento neskutočne arogantný čin natoľko šokoval politikov krajiny, že k tomu ešte neboli schopní zaujať stanovisko. Pro-life aktivisti mi povedali, že ich politickí lídri, jednoducho nevedia, čo majú robiť. V takejto situácii, a s takými kompetenciami, aké má organizácia Marie Stopes, je nepredstaviteľné, že by sa ich ambíciu podarilo prekaziť.

Sme národ bojovníkov. Nikto sa nikdy s nami nemaznal, keď sme boli utláčaní a pod nadvládou cudzej moci. Ideológia potratov je nám však najviac cudzia, pretože Írsko je veľmi rodinne a kresťansky založené. O histórii mojich predkov viem len málo. Viem veľmi málo aj o tom, čím všetkým si museli kňazi a ľudia prejsť, keď bojovali proti zlu, ktoré sa chcelo v krajine usadiť. Viem však, že ani v tomto boji proti zlu Íri nepoľavia.

Hilary Whiteová