Využila som svoje dary na pro-life boj.

1,560
Kultúra života

12. október 2012 (LiveActionNews.org) - Môj prvý pokus stať sa pro-life bojovníčkou sa uskutočnil cez úžasný program Katolíckeho pro-life združenia v Dallase s názvom Gabriel Angels. Základnou činnosťou bolo pomáhať ženám s rizikovým tehotenstvom. Šlo mi to hrozne. Veľmi som s nimi súcitila, no nevedela som to prejaviť. Sama som sa ocitla v kríze. Moje auto vypovedalo službu práve vtedy, keď sa mi skončil tréning. Nemohla som voziť ženy k lekárovi, ani pomôcť im prihlásiť sa do programu Medicaid. Nedokázala som sa vcítiť do náročných situácií slobodných mamičiek, lebo som nebola jednou z nich. Prebdela som celú noc pri chorých bábätkách, mojich mladších bratoch, neboli to však moje deti.

Pre prácu v Gabriel Angel som vôbec nebola vhodnou kandidátkou. Je to skvelý program pre ženy v domácnosti alebo páry s časom nazvyš a špeciálne pre ľudí na dôchodku, ktorí už majú odrastené deti. Nie však pre 26-ročné slobodné dievča s prácou na plný úväzok.

Nie som vhodná ani pre poradenstvo o šanci na život pre nenarodené deti. Nerobí mi problém byť milá, je mi ľúto žien, ktoré kliniku navštívia. No nie som prirodzene prívetivo vyzerajúci človek a nemám deti, ktoré sú dokonalými pro-life dôkazmi. Moja priateľka Destiny je v poradenstve fakt skvelá. Má úžasné tetovanie, ako ja a pre mladé dievčatá je sympatická. Má však niekoľko roztomilých detí a prirodzenú vnútornú schopnosť - keď sa na ňu pozriete, jednoducho sa s ňou chcete rozprávať. So mnou nie. Som hrozná a nech robím čokoľvek, cudzie ženy akurát odstraším. Nikdy som nemala blízkeho priateľa, ktorý by si, prv než otvorím ústa, nepomyslel, že som fakt divná.

Našťastie aj v tomto prípade platí, koľko ľudí, toľko chutí. Na svete existuje toľko spôsobov, ako byť pro-life a prispieť k hnutiu, koľko ľudí kráča po tejto zemi. Musela som sa sama seba spýtať, aké mám dary. Potom som si spravila zoznam, pretože ich skutočne mám celkom dosť. Nakoniec som ostala pri dvoch: skromnosť a životný realizmus. OK, tak teraz vážne. Písanie a humor.

Tak som si povedala, Kristen, musíš ich použiť! Ani neviem ako a bola som v Live Action. Vôbec som si neuvedomovala, ako sa to všetko deje. Niekoľko rokov som strávila zháňaním informácií o potrate, písala som svoj vlastný blog a diskutovala písomne aj ústne. O kontexte potratu som sa veľa naučila od New Wave Feminists. Naučila som sa niečo o kultúre smrti, ktorá vytvára dokonalú búrku okolností na to, aby sa potrat stal najbežnejším lekárskym zákrokom v krajine. Boj proti potratom sa stal mojím hlavným cieľom.

Platón povedal: Poznaj samého seba. Počula som, že mu to fakt pálilo. Aby ste sa stali dobrým pro-life bojovníkom, musíte najprv vedieť, v čom ste dobrí. Kde a ako môžete najviac pomôcť? Možno som ako poradca nebola príliš nápomocná, no spolu s ostatnými, ktorí sú ako ja, sme do pro-life hnutia priniesli nové postoje: smelosť, rozumnosť a nakoniec aj zmysel pre humor, ktorý je prekvapením práve pre tých, ktorí nás vopred zaškatuľkovali ako bláznov vykrikujúcich verše z Biblie. 

Spýtajte sa teda sami seba: Aké sú moje talenty? V čom som dobrý? Čo ma robí výnimočným? Čím som v živote užitočný? Ak ste v rozpakoch, spýtajte sa priateľov: Prečo mám okolo seba všetkých svojich priateľov? Čo je na mne super?

Ste dobrý muzikant, spisovateľ, či učiteľ? Pracujete na mieste, kde je rozšírený pro-potratový postoj? Ak áno, práve vy môžete ukázať svojim kolegom, že v ich okolí sú pro-life aktivisti, ktorí nehryzú. Ste obzvlášť trpezlivý, láskavý a milý? (Ja nie.) Môžete byť perfektným poradcom či dobrovoľníkom v tehotenských centrách. 

Nech už máte v sebe akýkoľvek dar, s troškou kreativity je to spôsob, ako pracovať pre Život. Pozrite si napríklad stránku National Pro-Life Cupcake Day (Národný pro-life koláčový deň). Každoročne organizujú slávnosť, vždy 9. októbra. Spočíva v tom, že rozdáte všetky koláče a poviete ľuďom, že oslavujete narodeniny detí, ktoré ich nikdy nemohli mať. Viete skvelo piecť? Urobte si koláčový deň každý mesiac. Myslím, že čokoľvek môže byť dobrým krokom k svedectvu. 

Akýkoľvek dar máte, môžete ho venovať práve nenarodeným deťom.

Kristen Walker