Otvorenie ilegálnej potratovej kliniky v Belfaste

1,346
Kultúra smrti

Belfast, 11. október 2012, (LifeSiteNews.com) – Medzinárodný potratový gigant, organizácia Marie Stopesovej, otvára v Belfaste zariadenie na vykonávanie potratov. Táto správa šokovala pro-life ľudí nielen v Severnom Írsku, ale na celom svete. Potrat sa totiž v tejto provincii stále považuje za trestný čin. „Lekárske“ alebo chemické potraty v skorom štádiu tehotenstva začne táto belfastská pobočka organizácie Marie Stopesovej (ďalej aj ako organizácia alebo MS) ponúkať 18. októbra spolu so službami „plánovania rodičovstva“ a antikoncepcie. Zástancovia pro-life označili tento krok za nezákonný a zároveň vyhlásili, že nejde o nič iné ako politický manéver s úmyslom obísť a nakoniec zvrátiť zákon súdnou cestou.

MS tvrdí, že bude konať len v medziach zákona. Ten povoľuje potraty v prípadoch, keď je to „nevyhnutné na záchranu života ženy alebo ak existuje reálne a vážne riziko škodlivých dlhodobých alebo trvalých účinkov na jej fyzické alebo psychické zdravie.“ Potrat pomocou podania chemickej látky alebo „núdzovej antikoncepcie“ bude možné vykonať do deviateho týždňa tehotenstva ženy.

Minister zdravotníctva v Severnom Írsku Edwin Poots vyhlásil: „Táto podmienka nie je o nič menej striktná pred deviatym týždňom tehotenstva ako po ňom.“

Pro-life pozorovatelia situáciu opisujú ako „vážnu“, nakoľko Severné Írsko spolu s Írskou republikou na juhu sú jednými z mála krajín západného sveta, ktoré sa bránia úplnej legalizácii potratov. Ostrov je preto už dlho terčom nátlaku zo strany medzinárodných pro-potratových aktivistov a lobistov. V Severnom Írsku stroskotalo niekoľko nedávnych pokusov o uzákonenie interrupcie cez „zadné vrátka“, teda prostredníctvom lekárskych pokynov a predpisov. 

Riaditeľka vedúcej pro-life skupiny Precious Life v tejto provincii, Bernadette Smythová, v telefonickom rozhovore s LifeSiteNews.com uviedla, že tvrdenie organizácie Marie Stopesovej o tom, že potrat je v Severnom Írsku legálny do deviateho týždňa, je „nezmyslom“. O jednej veci sa vyjadrila jasne: „Bude to nelegálna potratová klinika.“

„Títo ľudia tu jednoducho prišli a zriadili kliniku,“ povedala Smythová. „Na tomto pláne pracovali zrejme dva roky.“

Precious Life „zháňa právnikov“ a kontaktovalo aj políciu a prokuratúru. Predložia dôkaz, že MS koná úmyselne protizákonne. Smythová vyhlásila, že na londýnskej konferencii jeden z úradníkov MS v Afrike potvrdil vykonávanie nelegálnych potratov v afrických krajinách, ktoré zákrok zakazujú.

Na otázku, či si myslí, že belfastské zariadenie je politickým trikom na obídenie Zákonodarného zhromaždenia Severného Írska, súhlasila.

„To je to, čo nás znepokojuje,“ uviedla Smythová, „že ak budeme pre nich žiadať súdny zákaz, nebudeme mať proti nim ďalšie argumenty, pretože polícia ich bude chrániť.“

Aj keď adresa potratovej kliniky zostáva nateraz tajomstvom, Smythová prezradila, že aktivisti pro-life už vedia, kde sa zariadenie nachádza. Verejné protesty sa, podľa jej vyjadrení, zatiaľ konať nebudú, pro-life skupiny sa sústredia skôr na snahy osloviť právne a zákonodarné orgány.

Situácia je, podľa jej názoru, „veľmi podobná“ okolnostiam, za ktorých pracoval priekopník potratov Dr. Henry Morgentaler koncom 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia. V Kanade pretlačil do popredia otázku interrupcií tým, že otvorene operoval v nelegálnych potratových zariadeniach v Toronte, hoci zákrok bol protizákonný. Jeho zatknutím, trestným stíhaním a konaním na súde prokurátori v podstate nahrali do karát potratovému hnutiu, keď nakoniec súd zákon zrušil bez demokratického mandátu.

Skupina Smythovej sa stretla s podporou Generálneho prokurátora Severného Írska, ktorý v mene Ministerstva zdravotníctva tvrdí, že cieľom zákona „je ochrana nenarodených detí“, nie umožnenie zavedenia chemických potratov v skorom štádiu tehotenstva.

Poprela tvrdenia, že MS koná v mene žien, ktoré potrebujú interrupciu v prípade extrémnych lekárskych okolností. „Nie je možné, aby potrat v prvých deviatich týždňoch tehotenstva vyriešil akýkoľvek dlhodobý zdravotný problém matky.“

Organizácia Marie Stopesovej argumentuje tým, že ponukou chemických potratov v ranom štádiu tehotenstva sa neodchyľuje od znenia zákona v Severnom Írsku. Smythová však tvrdí, že lekárski experti, s ktorými sa jej skupina radila, označili mimomaternicové tehotenstvo za jedinú život ohrozujúcu situáciu na začiatku tehotenstva, ktorá bežne končí neplánovanou smrťou nenarodeného dieťaťa. Tento stav však chemický a ani chirurgický potrat „nevylieči“. Jediný postup, ktorý zachráni život matky, je chirurgické odstránenie vajcovodu, čo však nie je potrat a preto nemôže byť vykonávaný na potratovej klinike.

V rozpore s častým tvrdením zástancov potratov vyhlásili pôrodníci a ďalší lekárski experti na svojom nedávnom stretnutí, že „lekárska nevyhnutnosť“ potratu neexistuje.

LifeSiteNews.com požiadali o vyjadrenie Jima Hughesa, predsedu kanadskej Campaign Life Coalition, ktorý v 80. rokoch 20. storočia bojoval proti Henrymu Morgentalerovi. Hughes, ktorý je tiež viceprezidentom Medzinárodného výboru pre ochranu života uviedol, že MS sa v Belfaste celkom jasne snaží ísť cestou Morgentalera.

„Porušia zákon, aby ho zmenili,“ uviedol. Po desaťročia sa podporovatelia potratov snažili zlomiť kanadské zákony, ale nepodarilo sa im to. Až keď sa im Morgentaler vzoprel a skončil vo väzení, následne pred súdom vyhrali. A zákon Kanady bol zrušený.

„Očividne sa snažia obísť demokratické práva ľudu Severného Írska. Som z toho zdesený,“ uviedol Hughes. Dodal, že ak im táto taktika prejde, bude to znamenať cestu vpred aj pre aktivistov v iných krajinách. Írsko je „kľúčové“ pre pro-life hnutie po celom svete.

Hughes však nepredpokladá, že pomocou tohto triku vyhrajú podobne ako v Kanade. „Som veľmi povzbudený konaním ľudu Severného Írska, ktorý sa snaží udržať potrat mimo zákona,“ uviedol pre LifeSiteNews.

Viaceré prieskumy verejnej mienky ukázali, že verejnosť v tejto provincii nemá žiadny záujem na tom, aby u nich v plnej miere platili ustanovenia zákona o potratoch Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska z roku 1967. Dopyt po cestovaní za potratmi do Veľkej Británie klesol za posledných 15 rokov o 36 %, a to rovnako v Írskej republike ako aj v Severnom Írsku.

„Očakávam, že politici budú mať odvahu zabezpečiť dodržiavanie zákona,“ uviedol Hughes.