Primátor Buenos Aires chce vetovať zákon o potrate

1,081
Kultúra života

BUENOS AIRES, 11. október 2012, (LifeSiteNews.com) - Primátor Buenos Aires Mauricio Macri oznámil svoj zámer vetovať zákon, ktorý nedávno schválil mestský zákonodarný zbor. Podľa kritikov by tento zákon umožnil cestu legalizácie potratu na požiadanie. Pro-potratovým aktivistom tak týmto krokom uštedrí poriadnu ranu pod pás.

Zákon, ktorý prešiel s prevahou iba jedného hlasu 30 ku 29, by dovoľoval potrat až do deviateho mesiaca tehotenstva ako „právo na výber“ v prípade znásilnenia, aj keby nebolo podané žiadne trestné oznámenie a bez nutnosti súhlasu rodičov dievčat, ktoré dovŕšili 14 rokov.

Zákon by museli rešpektovať všetky nemocnice, a to aj napriek náboženskému presvedčeniu. Tiež by zakázal bioetickým výborom uplatňovať v takýchto prípadoch svoju právomoc.

Macri tvrdí, že zákon bude vetovať najmä preto, lebo rozhodnutie presiahlo právomoci Najvyššieho súdu, ktorý ho chcel zaviesť už skôr tohto roku. Rozhodnutie zakazovalo trestné sankcie za potraty v prípade znásilenia.

„Vláda Buenos Aires bude vetovať zákon o beztrestnom potrate, pretože podľa všetkého boli prekročené ustanovenia Najvyššieho súdu,“ stojí na vládnej webovej stránke. Osobitne poukazuje na to, že takýto zákon by rozšíril právo na potrat o „znásilnenie obetí od 14 rokov bez právneho poverenia a formálneho procesu.“

Veto znamená pre pro-potratové hybné sily v Argentíne značnú prehru. Buenos Aires je centrom s najväčšou populáciou, žije tam približne 37% obyvateľov celej krajiny.

Potratári utŕžili ďalšiu ranu, keď miestny sudca nariadil suspendovanie potratu vykonanom po znásilnení na základe existujúceho protokolu. „To, že zlikvidujeme život ešte neutíši bolesť obete. Nie je možné napraviť škodu spôsobením druhej, horšej a absolútne nezvratnej.“