Hranice sexuálnej slobody? Vzostup pliagy kvapavky

1,350
Kultúra smrti

9. október 2012 (Breakpoint.org) – V druhom storočí rímsky lekár Galenos pomenoval známu chorobu, ktorej symptómy zahŕňali pálenie v močovom trakte a vylučovanie hnisu. Spojil grécke slovo pre „semeno” gonos a „výtok” rhoia.

Takto sa slovo „gonorrhoea (kvapavka)” dostalo do západného slovníka. A teraz to viete.

Po osemnásť storočí táto choroba neustále pripomínala nebezpečnú promiskuitu. Britský spisovateľ James Boswell, ktorý sám na toto ochorenie zomrel, kvapavku označil ako „pripomienku neresti“. Na prelome 20. storočia lekár v New Yorku odhadol, že 80% mužov meste bolo nakazených touto chorobu aspoň raz za svoj život.

Ale potom prišli antibiotiká a začali sme si myslieť, že sme nad Boswellovou pripomienkou nadobro zvíťazili.

Ale nie tak rýchlo. Nedávny článok v časopise New Yorker opisuje nový rod kvapavky, ktorý je odolný voči jedinému druhu liekov, ktoré môžu kvapavku „spoľahlivo vyliečiť”.

Od jeho objavenia v roku 2009 sa tento druh rozšíril do každej krajiny v Európe a väčšiny východnej Ázie.  Hoci v USA ešte nebol tento druh zaznamenaný, odolná kvapavka pravdepodobne príde aj tam a bude sa šíriť oveľa skôr, ako to zistia lekári a centrá pre kontrolu chorôb. Potom samozrejme bude príliš neskoro. „Niektorí vedúci pracovníci verejného zdravotníctva predpovedajú, že za 5-8 rokov bude táto superpliaga značne rozšírená.”

Ako sa písalo v spomínanom časopise, „nech sme získali akúkoľvek slobodu počas sexuálnej revolúcie, bakteriálna evolúcia sľubuje, že ju rýchlo obmedzí.”

Zaujímavé. Prekvapenie a zarazenie nad tým, že ľudská sloboda môže byť ohraničená prírodou. Chuck Colson hovorieval, že tak, ako vo svete existujú zákony fyziky, tak sú aj univerzálne morálne zákony. Obidvoje ignorujeme na svoje vlastné riziko.

Poučenie sme si mali vziať už dávno. Pred tridsiatimi rokmi nám vírus HIV pripomenul, že mikrobiológia je bezcitne ľahostajná voči zmenám v ľudskom myslení o slobode a morálke.

Kým, chvalabohu, nové terapie znamenajú, že pozitívny nález HIV už nie je rozsudkom smrti, aspoň nie pre tých, ktorí si môžu dovoliť lieky, ešte stále sme sa nedostali ku vakcíne, a už vôbec nie k lieku na toto ochorenie.

Situácia je ešte horšia, keď ide o tento nový druh kvapavky. Podľa časopisu New Yorker „hlavná nádej, ako zastaviť očakávanú epidémiu, je presvedčiť ľudí, aby zmenili svoje správanie.”

A „zmenou svojho správania” nemajú na mysli cudnosť. Čo v skutočnosti chcú povedať, je: „Praktizujte bezpečný sex.” Sexuálna revolúcia možno prehráva vojnu proti mikroorganizmom, ale stále víťazí nad vedúcimi úradníkmi verejného zdravotníctva.

Toto sú tí istí ľudia, ktorí nám hovoria, aby sme jedli menej, viac cvičili, prestali fajčiť, atď. Inými slovami, v mene zdravia neváhajú od nás žiadať radikálne zmeny správania, aby sme bojovali s obezitou alebo vysokým krvným tlakom. Ale akonáhle sa to začne týkať sexuálneho zdravia, sú tak trochu presvedčení, že žiadať sebaovládanie znamená žiadať príliš veľa.

A kým bude prevládať tento postoj, na Boswellovu pripomienku sa nezabudne.

Eric Metaxas