Petrohradský zákaz „gay propagandy“ potvrdený

1,764
Kultúra života

MOSKVA, 4. október 2012, (LifeSiteNews.com) – Ruský Najvyšší súd potvrdil zákon, ktorý v roku 2011 schválil magistrát mesta Petrohrad. Ten zakázal verejné podujatia typu „gay pride“. Súd zamietol odvolanie homosexuálnych aktivistov, ktorí sa sťažovali, že spomínaný zákaz je formou diskriminácie.

Sťažnosť, v ktorej tvrdili, že nový zákon je príliš neurčitý, predtým zamietol petrohradský súd.

Zákon, ktorý zakazuje „propagandu homosexuality a pedofílie v prítomnosti detí a mladistvých,“ vstúpil do platnosti v apríli tohto roku. Stanovuje pokuty do výšky 5000 rubľov (125 eur) pre jednotlivcov a až 500 000 rubľov (12 500 eur) pre skupiny, ktoré by homosexualitu propagovali ako niečo prirodzené.

V inom rozhodnutí zo septembra 2012 Najvyšší súd podporil zákon schválený regiónom Archangeľsk. Súd „gay propagandu“ zakázal. Doplnil však, že sprievody gay pride a iné politické demonštrácie homosexuálnych aktivistov nie sú propagandou a sú podľa nového zákona regiónu legálne.

Vo Východnej Európe homosexuálne politické hnutie nie je vôbec v obľube. Prieskumy verejnej mienky pravidelne ukazujú, že zmeny v zákonoch, umožňujúcich registrované homosexuálne civilné partnerstvá alebo podobné kroky, majú len malú podporu verejnosti.

Už druhý rok zakázala homosexuálom polícia v Belehrade, aby bol usporiadaný gay pride pochod, pretože sa vraj obávajú násilia.

V roku 2010 použila polícia slzný plyn na protestujúcich, ktorí hádzali zápalné fľaše a kamene v snahe narušiť pochod. Tento krok prišiel po žiadosti srbskej pravoslávnej cirkvi, aby sa „pochody hanby“ prestali konať. Organizátorom pochodu bolo umožnené, aby toto podujatie organizovali v súkromí, takže sa viac nejednalo o verejnú akciu. Vláda Ukrajiny schválila v októbri 2012 návrh zákona, ktorý by ukladal trest odňatia slobody až na päť rokov za „propagáciu homosexuality“. Označil ju pritom za hrozbu pre národnú bezpečnosť. Keď bol toto leto predložený spomínaný návrh zákona, rozzúrilo to homosexuálne skupiny zo západu a k nim pridružené organizácie mezi rôznymi ľavicovými skupinami, ktoré obhajujú ľudské práva, ako napr. Amnesty International.

Agentúra Reuters cituje poznámku sprevádzajúcu zákon: „Niektoré masmédiá idú proti záujmom spoločnosti a štátu, presadzujúc tolerantný postoj voči záležitostiam ako sú sexuálne vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia.“ Príkladom homosexuálnej propagandy by bol i americký film Skrotená hora.

„Šírenie homosexuality predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, pretože vedie k epidémii HIV/AIDS. Takisto ničí inštitút rodiny a môže vyvolať demografickú krízu,“ píše sa ďalej v poznámke.

V hlasovaní z 2. októbra hlasovalo 289 poslancov v prospech tohto zákona, žiaden nehlasoval proti a jeden sa hlasovania zdržal. Neprítomných bolo 60 poslancov.

Parlament má o zákone druhýkrát hlasovať 16. októbra. Prezident Viktor Janukovyč musí ešte potvrdiť, či podpíše návrh zákona, ak prejde ďalším hlasovaním.

Agentúra Reuters tiež poznamenala, že prieskum verejnej mienky ukázal, že 78 % občanov „vníma homosexualitu negatívne.“ Agentúra tiež tvrdí, že podpora tohto zákona bude dôležitým faktorom v nadchádzajúcich voľbách.