Nominácia Pussy Riot na Sakharovovu cenu mieru

1,990
Kultúra smrti

2. október 2012 (TurtleBay) - Ďalším dôkazom žalostného zmätku v mysli niektorých európskych politikov je zaradenie ruskej punkovej kapely Pussy Riot, členkami ktorej sú tri ženy odsúdené na dva roky väzenia po obscénnom proteste v moskovskej katedrále, medzi kandidátov na Sakharovovu cenu mieru. Cenu každoročne udeľuje Európsky parlament. 

Pussy Riot nominoval nemecký člen parlamentu Werner Schulz (Greens/EFA) a zhromaždil na tento účel až 45 parlamentných podpisov. Kandidáti na cenu môžu byť nominovaní politickými skupinami alebo najmenej štyridsiati členmi parlamentu.

Nedostatok súdnosti zástancov priam vyráža dych. Väčšina Európanov sa domnieva, že dva roky väzenia sú v tomto prípade príliš tvrdý trest. Odkedy je však takéto počínanie členiek kapely hodné ceny, podotýkam ceny mieru? Vpadnúť do náboženskej budovy a predviesť obscénny protest pod zámienkou politického motívu je zosmiešňovanie a urážanie viery náboženskej komunity.

Pozornosti mnohých na západe očividne unikla skutočnosť, že svojimi výstupmi zosmiešňujú náboženstvo (často bez akéhokoľvek „politického“ kontextu) a oslavujú sexuálnu neviazanosť. Pussy Riot nie je len nevinnou hudobnou skupinou, no má toho oveľa viac spoločného s radikálnou ľavicou 60. rokov, ktorá sama seba nazývala „umelcami“ a svoje teroristické činy označovala za „umelecké vystúpenia“.

Znesvätená Katedrála Božského Spasiteľa bola pred rokom 1921, kedy ju zničili boľševici, hlavnou moskovskou katedrálou. Stalin plánoval postaviť najvyššiu budovu sveta. Megalomanský plán však stroskotal a namiesto toho sa z nedokončenej stavby stalo kúpalisko. Po roku 1990 bola budova znovu vystavaná za pomoci finančných darov kresťanov z celého Ruska a musí byť preto považovaná za symbol odolnosti ruskej cirkvi, ktorá prežila sedemdesiat rokov krutého prenasledovania.

Naozaj si ľavicoví a zelení členovia európskeho parlamentu neuvedomujú toto historické pozadie? Naozaj vedia, koho v skutočnosti podporujú? Alebo je práve toto posolstvom, ktoré chcú odovzdať: sympatizovanie so znesväcovaním kostolov? Vyjadrili by rovnaké sympatie aj pri znesvätení synagógy či mešity? Odmenili by cenou mieru rovnaký čin vykonaný na pôde Auschwitzu?

Nomináciou Pussy Riot na Sakharovovu cenu ukázala európska politická ľavica opäť raz svoju totálnu, dokonalú a nevyliečiteľnú nevedomosť ľudských práv, naboženskú nenávisť a sympatiu s násilím. Sakharovova cena za mier ako pamiatka Andreya Sakharova je vystavená zosmiešneniu a pohŕdaniu a kompletne podkopáva snahy Európskej únie podporovať občianske práva a demokraciu v Rusku. Kto ju ešte niekedy v budúcnosti prijme a zoberie so všetkou vážnosťou, ak bude skutočne udelená Pussy Riot? Určite žiadni rozumní aktivisti za ľudské práva.

Samozrejme, drvivá väčšina Rusov, podporovatelia ako aj oponenti Putinovej administratívy, nemá s punkovou skupinou žiadne zľutovanie a neverí rozprávke, že „diabol prenasleduje nevinné dievčatá“. Ak sa Pussy Riot stane symbolom, pod ktorým západ chápe „ľudské práva“ a „demokraciu“, musíme očakávať, že väčšina Rusov s tým nebude súhlasiť.