„Katolíci nesmú financovať propotratové organizácie”

1,794
Kultúra života

OTTAWA, 1. október 2012 (LifeSiteNews.com) – V rozhovore s kanadskou novinárkou Deborah Gyapongovou z Canadian Catholic News hlava Vatikánskej pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj, kardinál Peter Turkson, „varoval katolícke rozvojové organizácie, aby sa nenechali tlačiť do podporovania potratu a antikoncepcie pod rúškom zlepšenia života žien v krajinách tretieho sveta”.

„Nemôžeme mať organizáciu na cirkevnom základe, ktorá nie je v súlade s cirkevným učením,” poznamenal. Kardinál mal na mysli organizáciu Rozvoj a pokoj, ktorá spadá pod vatikánsku Caritas Internationalis.

Tieto reakcie prišli v dôsledku výročného plenárneho zasadnutia Kanadskej konferencie katolíckych biskupov, kde sa diskutovalo o otázke Rozvoja a pokoja. Po tom, ako LifeSiteNewsSocon or Bust odhalili, že Rozvoj a pokoj financoval organizácie podporujúce potraty v rozvojom svete, kanadskí biskupi vytvorili komisiu pre vyšetrovanie a menovali výbor biskupov, ktorý bude spolupracovať s Rozvojom a pokojom na potrebnej reforme.

Predseda tejto komisie, pomocný torontský biskup John A. Boissonneau, na zasadnutí biskupom oznámil, že Rozvoj a pokoj už vytvára dokument, ktorý zlepší identifikáciu organizácie, s ktorou majú záujem spolupracovať. Biskupi budú tieto dokumenty posudzovať ešte pred tým, ako budú schválené a verejne publikované. Okrem toho správa informuje aj o tom, že Rozvoj a mier pracuje na integrovaní učenia poslednej encykliky pápeža zaoberajúcej sa katolíckymi charitami „Caritas in Veritate“ do svojej práce a prípravy členov organizácie.

Ako však LifeSiteNews pred zasadnutím oznámil, Rozvoj a mier stále financuje organizácie, ktoré obhajujú potraty a antikoncepciu a tiež odmieta prezradiť mená organizácií, ktoré momentálne financuje.

Ako oznámili Canadian Catholic News, Turkson „zdôraznil neodlučiteľnosť šírenia Evanjelia od spravodlivosti a pokoja, ako aj neodlučiteľnosť úcty k nenarodenému životu od cirkevnej spoločenskej náuky.”