Politika jedného dieťaťa „oslavuje“ svoje 32. výročie

1,920
Kultúra smrti

Poznámka: Tento článok je otvorený list čínskemu prezidentovi Hu Jintaovi od aktivistky pre ľudské práva Reggie Littlejohnovej, prezidentky organizácie Práva žien bez hraníc.

Vážený pán prezident Hu Jintao:

Ako viete, dnes je tragické 32. výročie oficiálneho zavedenia čínskej brutálnej politiky jedného dieťaťa, ktorá spôsobila nespočetné utrpenie žien a rodín v Číne.

Napríklad Feng Jianmeiová bola donútená ísť na potrat, keď ona a jej manžel  Deng Jiyuan nemohli zaplatiť pokutu 40 000 jüanov ( 6 300 dolárov). Úradníci v meste An-kchang v provincii Šen-si sa snažili Feng donútiť, aby nastúpila do auta. Podarilo sa jej utiecť do domu svojej tety. Prerazili bránu, Feng však utiekla do hôr, kde ju úradníci našli skrývať sa pod posteľou. Po nútenom potrate dieťaťa úradníci položili krvavé telo jej mŕtvej dcéry vedľa nej do postele. Príbeh a fotografia sa okamžite začali šíriť, vyvolali vlny šoku po celom svete a spôsobili búrku pohoršenia.

Naše srdcia súcitia s obeťami nútených potratov a ich rodinami. Násilné presadzovanie krutej a barbarskej čínskej politiky jedného dieťaťa spôsobuje viac násilia voči ženám a dievčatám, ako akákoľvek iná oficiálna politika na zemi. Je to vojna Číny proti ženám a dievčatám. Ženy sú nútené ísť na potrat až do deviateho mesiaca tehotenstva. Nútený potrat nie je voľba. Je to systematické inštitucionalizované násilie voči ženám, oficiálne vládne znásilnenie, ktoré trvá do dnešného dňa. Práva žien bez hraníc vás žiadajú, aby ste tento ohavný zločin proti ľudskosti ukončili.

Feng Jianmeiová nie je jediná. Za posledný rok sa objavilo niekoľko ďalších prípadov:

Oblasť Li-ťiang v provincii Šan-tung. 12. Októbra 2011. Jihong Maová zomrela počas núteného potratu v šiestom mesiaci tehotenstva. Kvôli strachu, že sa dostane do rúk úradníkov Plánovania rodiny, jej bol dodávaný kyslík. Slovami člena rodiny:

„Viac ako desať osôb z kancelárie Plánovania rodiny prišlo, zobrali jej kyslíkovú masku a snažili sa vyvolať pôrod. Odvtedy ako ju zobrali na operačnú sálu o štvrtej poobede, nemali sme o nej nijakú správu…V noci okolo desiatej niekto prišiel, otvoril dvere pôrodnej sály a vytratil sa. Utekali sme do pôrodnej sály a videli, že lekári a sestry sa všetci vytratili, kým telo úbohej Jihong Maovej, už úplne ľadovo chladné, s fialovými perami a krvácajúcim nosom ležalo na operačnom stole bez akéhokoľvek pohybu.”

Mesto Lin-i v provincii Šan-tung. Marec 2012. Fotografia nútene potrateného donoseného dieťaťa utopeného vo vedre poslaná anonymom kolovala na Weibo, čínskej verzii Twitteru, aj na západe. Dieťa údajne pri narodení kričalo, ale personál plánovania rodiny ho utopil vo vedre.

Mesto Chuangqiao v oblasti Jishui v provincii Ťiang-si. marec 2012. 46-ročná žena bola nútene sterilizovaná, odplata za podanie petície. Na internet napísala:

„Dňa 14. marca môjho manžela odviedli z vykonávania petície. Ako pomstu za jeho petíciu miestna samospráva poslala viac ako 20 silných mužov. Vtedy už som nemohla mať deti, ale aj tak ma dotiahli za nohy, správali sa ku mne ako ku zvieraťu a násilne mi vykonali podviazanie vajíčkovodov na operačnom stole úradu Plánovania rodiny. Guoqing Luo (námestník miestneho sekretára) tiež vykríkol: „Vláda prevezme dôsledky! Vláda má peniaze!“


Cao Ruyiová, mesto Čchang-ša v provincii Chunan. Jún 2012. Úradníci plánovania rodiny zadržali Cao Ruyiovú v piatom mesiaci tehotenstva, zbili jej manžela a pokúsili sa ju donútiť k potratu. Požadovali od nej, aby zaplatila čínsky ekvivalent približne 24 000 dolárov alebo nech ide na potrat. Kvôli medzinárodnému tlaku bola táto suma znížená a Cao bolo dovolené opustiť nemocnicu, ale jej situácia bola naďalej náročná.

Hu Jiaová, oblasť Chian-li v provincii Chu-pej. 19. júna 2012. Čínsky denník Southern Metropolis Daily oznámil, že Hu Jiavá bola donútená ísť na potrat v skoro ôsmom mesiaci tehotenstva. Tento prípad oznámili veľké čínske noviny, čo naznačuje rastúci nesúhlas s touto politikou v rámci Číny a odvahu čínskych spravodajcov informovať o dianí.

Chen Guangcheng. Nielen ženy boli utláčané, ale takisto aj tí, ktorí sa pokúsili ich brániť. Slepý právnik, aktivista Chen Guangcheng odhalil rozsiahle a systematické používanie nútených potratov a nedobrovoľných sterilizácií v oblasti Lin-i v roku 2005. Čínska komunistická strana ho uväznila na štyri roky a tri mesiace. Potom aktivistu a jeho rodinu držali v prísnom domácom väzení od septembra 2010 do jeho dramatického úteku. Chen prišiel do Spojených štátov 19. mája 2012.

Katastrofálne finančné tresty. Nútené potraty a sterilizácie nie sú jediný spôsob, ako politika jedného dieťaťa ničí rodiny. Často sa neprimerané pokuty zaplatené dvojicami, aby zachránili tehotenstvo „mimo plán”, používajú na napchávanie vreciek úradníkov Plánovania rodiny. Tieto pokuty môžu presiahnuť až desaťnásobok ročného zárobku. Strata zamestnania je ďalšia forma donucovania a môže mať katastrofálne následky. V marci 2012 šéf oddelenia chémie na univerzite Renmin v Pekingu spáchal samovraždu skokom z budovy, pretože bol obžalovaný z toho, že mal druhé dieťa a hrozili mu, že ho „prepustia z štátneho zamestnania.” Zatiaľ čo úradníci sú podporovaní alebo zosadzovaní na základe toho, či spĺňajú kvóty pre narodenie, potrat a sterilizáciu.

Európsky parlament. Slovami Feng Jianmeiovej ako reakciu voči čínskej politike jedného dieťaťa Európsky parlament prijal rezolúciu prísne odsudzujúcu nútené potraty a nedobrovoľné sterilizácie v Číne a na celom svete. Konkrétne rezolúcia  2012/2712 (RSP) „prísne odsudzuje rozhodnutie nútiť p. Feng ísť na potrat a odsudzuje prax nútených potratov a sterilizácií všeobecne, zvlášť v kontexte s politikou jedného dieťaťa.” Rezolúcia ďalej tvrdí, že „EÚ poskytla a stále poskytuje fondy pre organizácie zahrnuté v politike plánovania rodiny v Číne” a „žiada Komisiu, aby zabezpečila, že toto financovanie projektov neporuší záväzok Európskeho parlamentu proti násilnej kontrole obyvateľstva.“

Populačný fond OSN a Medzinárodná federácia Plánovaného rodičovstva. Je príznačné, že Európsky parlament priznal, že poskytuje financovanie pre plánovanie rodiny v Číne. Po desaťročia Populačný fond OSN a Medzinárodná federácia Plánovaného rodičovstva pracovali ruka v ruke s čínskou násilníckou kontrolou populácie. Sú financované mnohými národmi, nielen v Európe, ale po celom svete, vrátane Spojených štátov. Práva žien bez hraníc nemajú žiadne pochybnosti, že akékoľvek nestranné vyšetrovanie Európskeho parlamentu alebo akejkoľvek inej vládnej organizácie odhalí, že tieto organizácie spolupôsobia s násilným plánovaním rodiny v Číne.

Čínska organizácia vyzýva zrušiť politiku jedného dieťaťa. V nadväznosti na prípad Feng Jianmeiovej, prominentná organizácia intelektuálov kritizovala politiku na základe narušovania ľudských práv a práce proti ekonomickej stabilite.

Pätnásť statočných intelektuálov podpísalo otvorený list, ktorý označuje prepísanie zákona o plánovaní rodiny za „nevyhnutný.” Jeden z ich vodcov, veľmi známy internetový podnikateľ James Liang, vyzýva k zrušeniu pravidla jedného dieťaťa.

Pod mojím podpisom sú linky na naše video a petíciu na zastavenie nútených potratov Číne.

Pán prezident Hu, máte jedinú možnosť zastaviť toto násilie. Ak sa chystáte odísť zo svojho úradu na konci tohto roka, môže byť koniec politiky jedného dieťaťa Vaším posolstvom čínskemu ľudu.

S pozdravom,

Reggie Littlejohnová,

Prezidentka organizácie Práva žien bez hraníc

Stop Forced Abortion – China’s War on Women! (Zastavte nútené potraty – čínska vojn proti ženám – 49 000 pozretí)

Petition to stop forced abortion in China (Petícia na ukončenie nútených potratov v Číne – 21 000 podpisov)