Britka odsúdená na 8 rokov väzenia za potrat svojho dieťaťa!

2,050
Kultúra života

LEEDS, 21. septembra 2012, (LifeSiteNews.com) – Potrat je v Británii stále súčasťou trestného zákonníka a je možné byť zaňho stíhaný, ak sa vykonáva mimo hraníc, ktoré stanovil Potratový zákon z roku 1967. To, že k tomu dnes dochádza zriedka, potvrdil tento týždeň očividný šok médií z odsúdenia ženy, ktorá potratila svoje dieťa v 39. gestačnom týždni.

Tridsaťpäťročná Sarah Louise Cattová zo Sherburn-in-Elmet v North Yorkshire bola zatknutá v septembri 2010 za „požitie jedu, ktorý mal za cieľ spôsobiť spontánny potrat.” Na súde priznala, že lieky s potratovým účinkom pre „lekársky” potrat, ktorý si sama predpísala, získala na internete. Povedala, že sa snažila zabezpečiť legálny potrat, ale zistila, že by porušila zákon, keďže bola nad gestačným limitom 24 týždňov.

Predpokladá sa, že Cattová bola koncom mája 2010 skoro v 40. týždni tehotenstva a požila lieky od online spoločnosti so sídlom v Mumbai v Indii. V júli priznala vinu za zaobstaranie jedu so záujmom spôsobiť spontánny potrat a tento týždeň bola odsúdená na osem rokov väzenia.

Cattová pred svojím manželom Stephenom Cattom a svojimi dvoma deťmi zatajovala tehotenstvo, ktoré bolo následkom mimomanželského vzťahu. Už predtým absolvovala potrat dieťaťa, ktoré mala so svojím manželom, ktorý ho odsúhlasil. 

Cattová tvrdila, že pozostatky svojho dieťaťa pochovala, ale odmietla prezradiť kde. Hlavná inšpektorka Kerrin Smithová pre BBC povedala: „Chcela by som, aby Sarah Cattová predstúpila a povedala nám presne, čo s dieťaťom urobila a kde ho pochovala, aby sme mohli objaviť jeho pozostatky.”

Smithová povedala: „Je to veľmi nezvyčajné,” a dodala, že nikdy predtým nemusela vyšetrovať takýto prípad.

„Myslím si, že vzhľadom na okolnosti,” pokračovala Smithová, „pri svojej inteligencii mohla zabrániť tomu, kde sme dnes, používaním antikoncepcie alebo podstúpením legálneho zákroku, nakoľko jasne vedela, že je tehotná. Toto sa nemuselo stať.”

Pri súdnom vypočúvaní sudca Cooke povedal, že Cattová olúpila dieťa o jeho život. „Vaším konaním ste ukončili života dieťaťa, ktoré bolo schopné narodiť sa živé. Vyvolali ste pôrod alebo podnietili spontánny potrat,” povedal. „Čo ste urobili, je olúpenie očividne zdravého, zraniteľného a bezbranného dieťaťa o život, ktorý sa mal práve začať.”

„Neexistuje žiadne ospravedlnenie vzťahujúce sa na Potratový zákon. A to bez ohľadu na názor, aký môže mať človek na jeho nariadenia, ktoré sa v praxi chybne liberálne vykladajú, a to že potrat je do 24 týždňov v podstate dostupný na požiadanie so súhlasom registrovaných lekárskych odborníkov,” povedal Cooke.

Dodal: „Dieťa v maternici bolo veľmi blízko k tomu, aby sa narodilo. Podľa môjho úsudku všetci správne zmýšľajúci ľudia by toto považovali za oveľa vážnejší priestupok ako neúmyselné zabitie.” Poznamenal, že ak by počkala niekoľko dní po tom, ako sa dieťa narodilo, mohla byť stíhaná za vraždu.

Britské zväčša ľavicové sekulárne médiá reagovali na rozsudok s pohoršením. Niektoré z nich tvrdia, že tento prípad podporuje dekriminalizáciu potratu. Guardian sa tomu zvlášť venoval. Prišiel s príbehom, ktorý odhaľuje, že sudca Cooke je spojený s „konzervatívnou kresťanskou charitou” The Lawyers’ Christian Fellowship (Spoločenstvo kresťanských právnikov) a nepriamo naznačil, že jeho náboženské presvedčenia mohli viesť k tomuto krutému rozsudku.

Hlavná inšpektorka Smithová opísala Cattovú ako „chladnú a vypočítavú” a povedala, že „vo svojich činoch bola schopná extrémnych klamstiev.”

„Cattová sa ukázala ako chladná a vypočítavá a nepreukázala žiadnu ľútosť, nevysvetlila dôvod svojho konania, klamala polícii, zdravotnému personálu a svojej rodine počas vyšetrovania,” pokračovala Smithová.

Len dúfam, že teraz, keď bola Cattová odsúdená a má čas rozmýšľať nad svojimi činmi, príde na to, kde pochovala telo jej dieťaťa, aby sme mohli toto nadmieru smutné vyšetrovanie ukončiť s patričným súcitom.”

Vedúca britská prolife organizácia Society for the Protection of Unborn Children  (Spoločnosť pre ochranu nenarodených detí) reagovala na prípad slovami, že po dvoch potratoch je stav duševného zdravia pani Cattovej príčinou hlbokých obáv.

Paul Tully, generálny sekretár tejto spoločnosti, povedal: „Potrat v akomkoľvek štádiu tehotenstva ostáva vážnym zločinom, ako uznali súdy v tomto prípade.”

Dodal, že trest by mal byť „užitočnou pripomienkou pre Ministerstvo zdravotníctva, zvlášť pre Tím pre sexuálne zdravie, že potrat v Británii ostáva zločinom „v prípade, že je vykonaný mimo podmienok stanovených v Potratovom zákone z roku 1967.” Komentáre Tullyho prišli po lavíne odhalení v tlači, že tieto „potratové predpisy sa bežne ignorujú”.

Zákon sa aplikuje v niektorých prípadoch  z celkového množstva 500-600 potratov, ktoré vykonávajú lekári v Británii každý deň,” povedal Tully. „Ministerstvo zdravotníctva, odkedy bol zákon v roku 1967 prijatý, neustále podporuje maximálne poskytovanie potratov.”