V Namíbií mesačne v odpadových vodách 40 novorodencov

1,548
Kultúra smrti

WINDHOEK, Namíbia, 19. september 2012, (LifeSiteNews.com) – Podľa tlačovej agentúry Namíbie neprejde ani deň, aby sa na smetisku alebo v odpadových vodách hlavného mesta nenašiel novorodenec, prípadne predčasne narodené dieťa. Spravodajská agentúra uvádza, že v meste s počtom 350 000 obyvateľov, sa ľudia v priebehu mesiaca takto zbavia približne 40 bábätiek.   

Správa vychádza z vyhlásenia Centra pre právnu pomoc, ktoré v roku 2008 odhalilo, že v čističke odpadových vôd vo Windhoeku sa každý mesiac nájde v priemere 13 telíčok novorodencov.

Dvadsaťosemročný Paul Goseb našiel vo februári dievčatko zabalené v taške plnej múch, zatiaľ čo v okolí skládky hľadal hliníkové predmety, ktoré by mohol predať. Mladý muž povedal, že keď to uvidel jeho 15-ročný kamarát, skoro skolaboval. „Nikdy predtým sme nevideli mŕtve bábätko...a nie je to veľmi príjemný pohľad.“  

Ďalší prípad uvádza africký spravodajský portál Allafrica.com, kedy bolo v dedine Omulathitu nájdené dieťa v latríne. Napriek tomu, že tam chlapček ostal celú noc, prežil. Je pravdepodobné, že sa začne trestné stíhanie vo veci vraždy a zanedbania starostlivosti o dieťa.

Podľa tlačových správ pracovníčka africkej organizácie pre ženské práva Women in Action, Veronica De Klerková, tieto činy pripisuje ľahostajnosti voči rozrastajúcemu sa násiliu voči mladým a ženám.

Výskum, ktorý nahliadol do problematiky „odhadzovania novorodencov“ v krajine odhalil, že príčinou číslo jeden bolo odmietnutie otcov priznať sa k dieťaťu.

Členovia Ľudovej organizácie juhozápadnej Afriky (SWAPO) a zároveň socialistickej strany tvrdia, že odhadzovanie novorodencov je dôkaz potreby liberalizácie zákonov o potratoch. Príspevok na ich stránke uvádza: „Ľudia v Južnej Afrike majú prístup k legálnym potratom a prípady odhodenia bábätiek do igelitových tašiek sú veľmi zriedkavé, pretože v krajine existujú špecializované kliniky, kde sa potraty môžu vykonávať legálne a v bezpečnejších podmienkach.“

V roku 1999 sa nepodarilo presadiť liberalizáciu zákonov o potratoch po tom, čo prieskumy verejnej mienky ukázali, že obyvatelia skoro jednohlasne nesúhlasili s navrhnutými opatreniami.

Namíbia bola po 22 ročnej vojne uznaná ako nezávislý štát 9. februára 1990 vtedajším prezidentom F.W. de Klerkom.