Uruguajský exprezident: Prečítajte si moje veto. Žiadne potraty!

1,205
Kultúra života

5. september 2012 (LifeSiteNews.com) - Poslanecká snemovňa v Uruguaji pripravuje hlasovanie o depenalizácii potratu. Všeobecne obľúbený exprezident Tabaré Vázquez však odkazuje: „Znova si prečítajte moje veto.“

Vázquez bol prezidentom v rokoch 2005-2008 a v poslednom roku svojho mandátu vetoval podobné opatrenia na depenalizáciu potratu, pričom ho podporila väčšina jeho strany.

Poslancom snemovne odkázal, že nadchádzajúcich prerokovaní návrhu zákona sa nezúčastní, pretože svoje stanovisko objasnil v predchádzajúcom vete. 

„Moje stanovisko je známe národne i medzinárodne a je zasvätené a včlenené do veta uloženého výkonnou mocou 14. novembra 2008. Nezmenilo sa, preto svoju prítomnosť na rokovaniach nepovažujem za potrebnú.“

V pôvodnom vete Vázquez poukazuje na to, že „legislatíva nemôže ignorovať už aj vedecky dokázanú existenciu ľudského života počas tehotenstva.“

Hoci na prezidentskej stoličke nesedí už takmer 4 roky, v krajine je najpopulárnejším politikom (podľa najnovšieho prieskumu za ním stojí 63% obyvateľov).

Vázquezov nástupca na poste prezidenta, José Mujica, bývalý partizán a podporca Castra, ktorý strávil roky vo väzení po tom, čo sa chopil zbrane proti vláde v 60. a 70. rokoch, vyjadril legislatíve o potratoch svoju podporu, ktorú schvaľuje aj väčšina zástupcov vedúcej strany Broad Front coalition. Informácie priniesli španielske noviny El País.

Jednoduchý návrh zákona o depenalizácii potratu (http://www.lifesitenews.com/news/abortion-decriminalization-passes-in-uruguay-senate/) schválil senát už skôr tohto roku. Nové vydanie za podmienok poslaneckej snemovne (http://www.lifesitenews.com/news/bill-to-legalize-abortion-in-uruguay-moves-toward-passage/) bude vyžadovať aj komisiu lekárov, psychológov a ďalších odborníkov, ktorí schvália potrat po posúdení konkrétneho prípadu. V návrhu sa objavila aj 5 dňová čakacia doba.

Opozičná Národná strana oznámila, že tieto kroky podporia iniciatívu poslanca Pabla Abdalu uskutočniť o legislatíve referendum, ktoré bude pre pro-life zástancov jedinou nádejou, ako zabrániť jej schváleniu.