Rast populácie- máme sa začať obávať?

1,535
Kultúra života

                                     

4. septembra 2012 (HLI Worldwatch.org) - Kontrast je desivý. Na jednej strane stoja ľudia, ktorí tvrdia, že na svete je nás priveľa a pre dobro „zdravia žien” a „udržateľnosti” musia patriť potrat a antikoncepcia medzi základné ľudské práva. Pre niektorých by mali byť dokonca povinnosťou, ak máme dosiahnuť udržateľnosť ľudstva na tomto svete. Na druhej strane stoja národy, ktoré majú náskok a dosahujú tzv. „úspech” zníženia populácie, ale v panike menia kurz.

Šampiónov „zdravia žien” reprezentuje  jedna z najzdravších žien na svete, Melinda Gatesová. Jej kampaň „Bez sporov” vytvára nové formy kontroly pôrodnosti, ku ktorým by rada donútila viac ako 120 miliónov žien v rozvojovom svete. Kampaň už vzrástla na viac ako 4,6 miliárd dolárov. Pani Gatesovej sa zdá prirodzené, keď tvrdí, že jej katolícka viera ju vedie k tomu, aby poprela katolícke učenie v obrovskej snahe zabrániť narodeniam ďalších detí. Jej snaha bola preto efektívna pri zjednocovaní západných vlád, najväčších poskytovateľov potratov na svete, humanitárnych organizácií a vlád rozvojového sveta smerom k dosiahnutiu svojho cieľa.

Človek by si myslel, že ak témou bola „ženské zdravie”, viac by sa medzi týmito elitami v navrhovanom riešení pre chudobných diskutovalo o zdravotných rizikách pre ženy. Dalo by sa očakávať, že budeme počuť vážnu diskusiu o tom, ako presne katolícke učenie môže viesť človeka k tomu, aby videl deti ako najväčšiu hrozbu pokroku rozvojových národov. Mohli by sme počuť, prečo si myslia, že antikoncepcia je oveľa dôležitejšia ako vzdelanie, školenie kvalifikovaných pôrodných asistentiek a budovanie nemocníc vo veľkej snahe znížiť problém úmrtnosti matiek v subsaharskej Afrike.

Ako rovnako dôležitý bod programu by sme očakávali vstup krajín, ktoré už dosiahli to, o čo zdá sa usíluje pani Gatesová s partnermi– momentálne znižovanie populácie. Gang „Bez sporov” by mal ísť nad rámec hlasov, ktoré opakujú len to, ako beznádejne potrebujú antikoncepciu. Namiesto toho by mali počúvať tých, ktorí sa snažia zvrátiť to, čo považovali za prísľub pokroku. Mali by sa poučiť, že zníženie populácie prináša veľké straty, ktoré zjavne šampióni „pokroku” nikdy nezvažovali.

Južná Kórea je pre mnohých na svete modelom pokroku – bohatý národ s dobre vzdelaným obyvateľstvom a mnohými možnosťami pre zamestnanie a stúpajúcou mobilitou. Takáto pravda sa ukazuje v kontraste so Severnou Kóreou, ktorej vražední a skorumpovaní vodcovia úspešne vedú národnú ekonomiku priamo k pádu. S týmto kontrastom v takej blízkosti je Južná Kórea obdivovaná ako maják voľného trhu a demokratického úspechu.

Ale potrebujeme sa pozrieť bližšie. Za posledných niekoľko rokov sa zistilo, že pokrok  Južnej Kórey prišiel na účet ďalšej generácie, keďže isté kultúrne postoje krajinu s extrémne nízkou pôrodnosťou opustili.

Pri povrchnom pohľade by sa zdalo, že existuje niečo ako často nevypovedaný argument proti deťom ako prekážke tohto procesu. Ale ak je to tak, prečo sa južná Kórea snaží zvrátiť svoju nízku pôrodnosť? Len nedávno Najvyšší súd v Južnej Kórei uznal právo na život nenarodených a nariadil presadzovanie protipotratových zákonov krajiny. Potrat bol v Južnej Kórei od roku 1953 okrem určitých prípadov nelegálny. Prečo sa rozhodli začať presadzovanie tohto zákona, ktorý v podstate ignorovali celé desaťročia?

Zriekla sa Južná Kórea „pokroku”? Alebo Kórejčania nakoniec zistili, že takýto falošný pokrok na účet detí je krátkodobý a potenciálne veľmi deštruktívny?

Ešte dôležitejšia je otázka, ako pomôcť pani Gatesovej, ktorá môže mať naozaj tie najlepšie úmysly so ženami v rozvojovom svete, vidieť celý obraz? Sú pravou príčinou takého ničenia a šírenia chudoby skutočne deti? Alebo sú to vláda a morálna skaza, túžba  kontrolovať namiesto oslobodzovania, nedostatok vzdelania a skutočného zmyslu pre spoločnosť?

Ako pani Gatesová bizarne tvrdí, k jej aktuálnej kampani ju viedlo katolícke učenie. Práve to sa však úprimne obáva o rozvoj, ktorý však chápe veľmi odlišným spôsobom. V tom, čo cirkev nazýva „autentickým, integrálnym rozvojom”, všetci ľudia a sám človek v celej svojej podstate – vrátane jej duchovnej a večnej dimenzie – sú cieľom, nie prvou prekážkou rozvoja. Trh by mal slobodne dovoliť rozvoj bohatstva a jeho štedré zdieľanie. Právo len treba spravodlivo presadzovať. Je potrebné, aby štát bránil základné slobody – vrátane a zvlášť tej náboženskej –spolu s právom na život a všetkými ďalšími legitímnymi právami, ktoré  prúdia z tohto najzákladnejšieho práva.

A ľudia sú najväčší zdroj – opäť, NIE najväčšia prekážka – skutočného integrálneho rozvoja. Pre vážne dôvody si rodičia (NIE vlády) môžu vybrať odloženie tehotenstva použitím prirodzených prostriedkov, ktoré spĺňajú  zjednocujúce a prokreatívne aspekty sexuality.  Ale deti by nikdy nemali byť vnímané ako prekážka. A nebezpečné hormonálne lieky z prostriedkov podporených pani Gatesovou a jej partnermi k tomu skutočne nikoho neoprávňujú. Akýkoľvek opačný postoj nepochádza od cirkvi a katolícku vieru nemožno použiť na ich podporu.   

Sociálne a morálne učenie katolíckej cirkvi – ktoré sú navzájom v harmónii, nie v protiklade – poskytujú  mnohé myšlienky, ako dosiahnuť skutočne udržateľný rozvoj. Modlíme sa, aby viac národov mohlo počuť túto pravdu predtým, než aj oni začnú vidieť deti ako hrozbu pokroku.