Taliansko je príliš katolícke, aby legalizovalo eutanáziu

1,441
Kultúra života

Rím, 7. september 2012 (LifeSiteNews.com) - Taliansky režisér nedávno zverejneného filmu o vyhladovaní Eluany Englarovej, pacientky v kóme, poskytol rozhovor Francúzskej tlačovej agentúre (AFP). Podľa jeho názoru je v Taliansku kvôli vplyvu katolíckej viery nemožné legalizovať usmrtenie postihnutých ľudí.

„Kde je moc katolíkov taká silná ako v Taliansku, je takmer nemožné propagovať sekulárnejší zákon“ povoľujúci eutanáziu, uviedol Marco Bellocchio pre AFP. Na ilustráciu tiež poznamenal, že legislatíva upravujúca „inštrukcie lekárom pre prípad, že človek nie je schopný robiť rozhodnutia pre chorobu alebo neschopnosť“, uviazla v Talianskom parlamente.

„Kým bude talianska politika ovplyvňovaná katolíkmi, nič sa nezmení a zákon týkajúci sa skončenia života nebude možné prijať. Ani taký, ktorý by bol ohľaduplný,“ dodal Bellocchio.

V súčasnosti sa režisér so svojím filmom Sleeping Beauty (Spiaca krásavica) uchádza o ocenenie Golden Lion na filmovom festivale v Benátkach. Film zobrazuje eutanáziu 38-ročnej ženy Eluana Englarovej, ktorá bola 16 rokov v kóme, keď sa jej otec v roku 2009 rozhodol dať súhlas na jej usmrtenie dehydratáciou a vyhladovaním.

V Taliansku, kde prevažne katolícke obyvateľstvo stále odmieta eutanáziu, vyvolal tento prípad rozruch. Výživa a hydratácia boli prerušené po tom, čo Englarová bola preložená z katolíckeho hospicu do svetskej nemocnice, pretože mníšky v hospici odmietli spolupracovať na jej zabití.

Následne podľa vzoru federálne vlády USA v prípade Terri Schaivo sa taliansky parlament pokúsil prijať zákon na záchranu života Englarovej. Avšak deň po tom, ako komunistický prezident Napolitano odmietol podpísať zákon, ktorý bol riadne prijatý v zákonodarnom zbore, zomrela.

Jej smrť bola veľmi neočakávaná, pretože hydratáciu mala odpojenú len asi tri dni. Verejnosť sa nikdy nedozvedela skutočnú príčinu jej smrti. V stave polovedomia bola dosť dlho, preto aj jej zdravie bolo pravdepodobne krehké.

Aj keď Bellocchio tvrdí, že svojím filmom nechce propagovať eutanáziu, pripúšťa, že jeho pro-eutanázny postoj je vo filme zreteľne vyjadrený. AFP informovala, že proti jeho uvedeniu na filmovom festivale v Benátkach protestovalo približne 50 ľudí. Bellocchio, podľa ich tvrdení, „zabil Eluanu po druhýkrát“.