List škótskeho kardinála na obranu tradičného manželstva sa čítal vo všetkých 500 farnostiach

1,862
Kultúra života

EDINBURG 27. august 2012 (LifeSiteNews.com) – Po odročených diskusiách s vládou o „homosexuálnom maželstve” najvyššie postavený britský katolícky prelát vydal  tento víkend  pastoračný list vyhlasujúci 26. august za „národnú nedeľu manželstva.” List tento víkend čítali vo všetkých 500 škótskych katolíckych farnostiach.

„Znovu pred vami zdôrazňujeme všetku spoločnú múdrosť ľudskosti a vieru cirkvi, že manželstvo je jedinečné doživotné spojenie muža a ženy,” píše sa v liste.

List Keitha O’Briena, kardinála arcibiskupa St. Andrews a Edinburgu, zverejnili všetci katolícki biskupi Škótska. Oznámil spustenie Národnej cirkevnej komisie pre manželstvo a rodinu, ktorá má pomôcť koordinovať kampaň proti „homosexuálnemu manželstvu.”

Komisia bude tvorená z biskupa a laikov a bude sa snažiť podporovať „pravú podstatu manželstva” ako ľudskú inštitúciu a zároveň aj spojenie požehnané Ježišom.”

O’Brien minulý týždeň vyhlásil, že sa už viac nestretne so škótskym prvým ministrom Alexom Salmondom ohľadom otázky „homosexuálneho manželstva” a odteraz ponechá všetky diskusie na „funkcionárov”. O’Brien, ktorého aktivity na obranu prirodzeného manželstva pochválil samotný Vatikán, tiež vyzval na verejné referendum na túto tému s odvolaním sa na prevažne negatívnu odpoveď na vládnu myšlienku konzultácie.

„Naša viera nás učí, že manželstvo je úžasné a sväté mystérium,” tvrdí kardinálov list. „Biskupi Škótska budú naďalej podporovať a vyzdvihovať všeobecne prijímanú definíciu manželstva ako spojenie výlučne muža a ženy. Zároveň si želáme pozitívne pracovať pre posilnenie manželstva vnútri cirkvi a našej spoločnosti.”

Na začiatku tohto mesiaca biskup Hugh Gilbert z Aberdeenu povedal, že keď raz bude prirodzenosť manželstva prepísaná, môže byť opäť zmenená na legitimovanie akéhokoľvek spárovania požadovaného dobou, vrátane polygamie a incestných vzťahov.

„Pravda je, že vláda môže prijať akýkoľvek zákon sa jej zažiada. Prečo je v poriadku, aby sa muž oženil s iným mužom, ale nie je v poriadku, aby sa oženil s dvoma ženami,” povedal biskup Gilbert.

„A ak hovoríte, že také veci sa nestávajú, že sú to len blázni, extrémne príklady vymyslené kvôli  argumentovaniu, hovorím vám, že potrebujete stráviť viac času vo farnosti.”

Katolíci sa nedávno pridali k presbyteriánskej cirkvi Škótska, ktorá na začiatku tohto mesiaca vydala vyhlásenie, že sa obáva, že „vláda vydá zákon bez toho, aby bola efektívne schopná ochrániť náboženské inštitúcie alebo ich služobníkov, ktorých presvedčenie im bráni oslavovať civilné zväzky alebo manželstvá rovnakého pohlavia.”