Južná Kórea priznáva nenarodeným právo na život

1,934
Kultúra života

SOUL, 27. august 2012, (LifeSiteNews.com) – Najvyšší súd v Južnej Kórei vydal uznesenie pripúšťajúce právo na život nenarodených detí.

Osem členov súdu pri poslednom odvolaní presadilo zákon, ktorý schvaľuje trest odňatia slobody pre lekárov a pôrodné asistentky, vykonávajúcim ilegálne potraty, hoci boli poverení zachovávať život.

Od roku 1953 je v Kórei potrat ilegálny, okrem prípadov znásilnenia, incestu, ohrozenia života matky alebo predpokladanej vrodenej vady dieťaťa. V praxi bol však tento zákaz dodržaný len zriedka a krajina má dnes extrémne vysokú potratovosť

Rozhodnutie súdu z 23. augusta uznáva, že hoci tehotenstvo zmení život matky, každý plod má právo narodiť sa. 

Uväznenie tých, ktorí vykonávajú ilegálne potraty, nie je prehnané, pretože vyjadruje „odsúdenie pôrodných asistentiek a iných zdravotníkov, ktorých úlohou je ochraňovať život plodu, nie zabíjať ho.“ 

„Plod je samostatná živá bytosť a s veľmi veľkou pravdepodobnosťou sa z neho vyvinie človek,“ stojí v rozhodnutí. 

Návrh na zmenu zákona podala pôrodná asistentka menom Song.

Hoci súd vydal rozhodnutie v počte hlasov nerozhodne 4:4, na zmenu zákona by bolo potrebných až 6 hlasov.

Štyria odporcovia by povolili potrat v prvom trimestri a to na základe záznamu o vývoji dieťaťa. „Štátne legislatívne opatrenia na ochranu života sa môžu líšiť v miere a prostriedkoch ochrany podľa obdobia vývoja ľudského života,“ napísali.

Najnovšie dostupné informácie ukazujú, že 95%, čo je odhadom viac než 340,000 potratov v roku 2005, bolo ilegálnych.

Národná demografická kríza, Južná Kórea mala niekedy najnižšiu svetovú pôrodnosť, však presvedčila vládu, aby zákon o umelom prerušení tehotenstva začala presadzovať.