Kresťanské univerzity žalujú ministerstvo zdravotníctva

1,447
Kultúra života

SOUTH BEND, Indiana, 24. august 2012 (LifeSiteNews.com) – 

Obhajcovia Alliance Defending Freedom (Aliancia na obranu slobody) podali federálnu žalobu proti Obamovej vláde v mene dvoch evanjelických kresťanských vysokých škôl: Grace College and Seminary v Indiane a Biola University v Kalifornii. Obžaloba je posledný krok, ako zastaviť neústavný príkaz vlády, aby veriaci zamestnávatelia svojim zamestnancom v rámci zdravotného poistenia bezplatne poskytovali lieky s potratovým účinkom bez ohľadu na svoje náboženské alebo morálne zábrany.

 „Kresťanské vysoké školy by mali ostať slobodné konať podľa svojho hlbokého presvedčenia. Nátlak na kresťanov a organizácie, ktoré slobodne praktizujú svoju vieru, je útok na naše najzákladnejšie americké slobody,“ povedal právny zástupca Aliancie na obranu slobody Gregory S. Baylor. „Tento príkaz nedáva veriacim zamestnávateľom  žiadnu možnosť. Musia alebo spolupracovať a vzdať sa svojej náboženskej slobody a svedomia, alebo vzdorovať a byť za svoju vieru pokutovaný. Každý Američan by mal vedieť, že vláda, ktorá má moc toto niekomu urobiť, to môže urobiť, a čo je horšie, každému.“

„Príkaz Obamovej vlády nás núti konať proti nášmu dogmatickému tvrdeniu, ktoré zastáva posvätnosť ľudského života,“ povedal prezident Biola University Barry H. Corey. „Nespravodlivo sa vtiera do našej náboženskej slobody ako ochrana pod americkou ústavou a vysmieva sa s našich pokusov žiť náš život podľa nášho dávneho a dlho chráneného náboženského presvedčenia.“

Predstavitelia vlády nemajú právo požadovať od náboženských organizácií, aby konali v protiklade s hlbokým náboženským presvedčením, a ani nemajú právo definovať, čo je slobodné praktizovanie viery,“ dodal prezident Grace College and Seminary Ronald E. Manahan.

Určiť, že Grace College and Seminary nie je „dostatočne náboženská“, aby bola kvalifikovaná ako výnimka z tohto príkazu, je urážka náboženskej slobody a slobodného svedomia horlivých kresťanských organizácií v Amerike.“

Advokáti Aliancie na obranu slobody už podali tri ďalšie obžaloby proti vládnemu príkazu. Jednu z toho v mene Geneva College a The Seneca Hardwood Lumber Company v Pennsylvánii, ďalšiu v mene Louisiana College v Louisiane a tiež v mene Hercules Industries v Koloráde, v ktorej federálny sudca vydal rozkaz na ochranu pred vynucovaním vládneho príkazu v rodinných firmách. Obžaloby reprezentujú veľký prierez protestantov a katolíkov, ktorí sú proti príkazu.

Nové obžaloby Grace Schools verzus Sebelius boli podané na okresnom súde v severnom dištrikte Indiany s tvrdením, že vládny príkaz porušuje Zákon o obnovení náboženskej slobody ako aj Prvý a Piaty dodatok k americkej Ústave. Advokátka Jane Dall Wilson z Faegre Baker Daniels LLP v Indianapolise je miestnou poradkyňou v tomto prípade. Tohto prípadu sa zúčastňuje aj právny poradca  Biola University Jerry Mackey.

Grace College and Seminary je súkromná kresťanská inštitúcia vo Winona Lake v Indiane, ktorá ponúka bakalárske, magisterské a doktorandské štúdium a má študentov z viac ako 20 krajín. Biola University je súkromná kresťanská univerzita v La Mirada v Kalifornii so šiestimi školami, ktoré poskytujú 145 akademických programov od Bc. po PhD. stupeň. A je to prvá univerzita v Kalifornii, ktorá podala obžalobu proti  vládnemu príkazu.

Aliancia na obranu slobody (bývalý Alliance Defense Fund – Aliančný obranný fond)  je nezisková inštitúcia, ktoré obhajuje právo ľudí slobodne žiť svoju vieru.