V Brazílii došlo ku registrácii „pevného zväzku“ troch osôb

2,541
Kultúra smrti

29. august 2012 (LifeSiteNews.com) – Podľa miestnych mediálnych zdrojov dve ženy a jeden muž, ktorí žijú spolu v Brazílskom štáte Sao Paulo, registrovali svoj vzťah ako „pevný zväzok“.

Došlo k tomu po rozsudku Najvyššieho súdu v krajine, ktorý dovolil homosexuálom do takýchto zväzkov vstupovať napriek faktu, že ich Ústava definuje ako spojenie muža a ženy. Toto rozhodnutie viedlo k rozsudku nižšieho súdu rozšíriť spôsobilosť homosexuálov na uzatváranie samotného manželstva, hoci verdikt ešte nebol všeobecne v Brazílii uznaný.

 „Pevné zväzky“ existujú v Brazílii na  usmernenie spolužijúcich nezadaných párov.

Homosexualistický Brazílsky inštitút pre rodinu, ktorý otvorene podporuje polygamné zväzky ako aj zväzky osôb rovnakého pohlavia, najnovšie rozhodnutie súdu uvítal.

„Musíme rešpektovať súkromie vzťahov a v tejto pluralistickej krajine sa učiť spoznávať rozličné túžby,” povedal viceprezident organizácie.

Notárka, ktorá „zväzok” registrovala, tvrdí, že pôvodne „hľadala, či existuje nejaký právny podklad a zistila som, že tomu tak nie je. Nemohla som odmietnuť toto vyhlásenie notársky overiť.”

Status „pevného zväzku” dáva právo dediť a zriaďuje pravidlá pre delenie spoločného majetku v prípade rozchodu. Podľa zákona pevné zväzky existujú na zjednodušenie prechodu k „manželstvu.” Prorodinne orientované organizácie sa obávajú, že ďalší krok môže byť polygamné manželstvo, podobne ako tomu bolo v prípade homosexuálnych zväzkov.

Prorodinné organizácie v Spojených štátoch a anglofónnych krajinách dlho tvrdili, že zdôvodnenie „nediskriminácie” použité na ospravedlnenie homosexuálneho „manželstva” by sa mohlo rovnako vzťahovať na polygamiu, kým zástancovia homosexuálneho „manželstva” zamietali takéto obavy ako nepodložené.

„Sociálne hnutia pre sexuálne oslobodenie v Brazílii s pomocou a financiami federálnej vlády by chceli definitívne vykonať úplnú dekonštrukciu hodnôt prirodzenej a kresťanskej rodiny,” napísal Uziel Santana, prezident Národnej asociácie evanjelických právnikov v emailovom interview pre LifeSiteNews.com.

„Takzvaná „polyamória” je ďalšia hranica, ktorú chcú prekročiť, podobne ako pedofília, ktorú tiež bránia,” povedal Santana pre LifeSiteNews.com a dodal, že táto udalosť „nie je fenoménom len Brazílie. Je to celosvetová záležitosť, pretože organizácie ako Medzinárodná lesbická a homosexuálna aliancia podporujú a financujú tieto kauzy v prospech sexuálneho oslobodenia a dekonštrukcie kresťanskej etiky.”

Hoci brazílske súdy momentálne neuznávajú žiadne právo na takéto zväzky, Santana sa obáva, že po registrácii „pevných zväzkov” v Sao Paulo sa to môže zmeniť.

Ak sa Najvyšší federálny súd zaoberá takýmito prípadmi, existujúce zákony „sa môžu zmeniť, a to mimochodom autoritárskym a nelegitímnym spôsobom,” ktorý „by bol nezmyselný a právne absurdný,” ale možný, napísal Santana.