Feministky v Kyjeve odpílili kríž

1,994
Kultúra smrti

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen odpílili a zvalili kríž v centre Kyjeva na znak solidarity s ruskou feministickou umeleckou skupinou Pussy Riot, ktorej členky predstúpili pred moskovský súd.

Kríž bol postavený na Ukrajine v rokoch 2004-2005 počas Oranžovej revolúcie ako pamiatka obetiam komunizmu. Bol umiestnený blízko Medzinárodného centra kultúry a umenia v Kyjeve. Polonahé aktivistky "hore bez" použili na jeho zničenie reťazovú pílu.

Vo vyhlásení Femen-u sa píše: "V deň vynesenia rozsudku vyjadria ženy z hnutia Femen svoju podporu a rešpekt ruským kolegyniam zo skupiny Pussy Riot. Týmto gestom Femen žiada všetky zdravé sily spoločnosti k nemilosrdnému odrezaniu hláv všetkých zakorenených náboženských predsudkov, ktoré slúžia ako základ pre diktatúru a bránia rozvoju demokracie a ženskej slobody."

Tri ženy z Pussy Riot boli obvinené z výtržníctva, keď vo februári v moskovskom kostole pod vplyvom náboženskej nenávisti vykonali takzvanú "punkovú modlitbu". 

Ženy popierajú úmysel uraziť kresťanov. Tvrdia, že protest 21. februára bol namierený proti rozhodnutiu Vladimíra Putina vrátiť sa do Kremľa ako prezident na tretie volebné obdobie.

Ženy zo skupiny boli uznané vinnými z "výtržníctva motivovaného náboženskou nenávisťou a nepriateľstvom k určitej skupine občanov", a trest dva roky nepodmienečne si odpykajú v nápravnej kolónii.