Antikoncepcia? Radšej budem trpieť!

2,132
Kultúra smrti

20. marec 2012 (Ethika Politika) – Tí, ktorí požadujú bezplatnú hormonálnu antikoncepciu, často poukazujú na ženy, ktoré ju potrebujú zo zdravotných dôvodov. Tieto pacientky sú skôr výnimka ako pravidlo. Obhajcovia bezplatnej antikoncepcie sú čoraz viac rozhorčení a pokryteckí k týmto úbohým ženám. Pacientky vraj budú trpieť, ak vláda neprinúti náboženské organizácie, aby poskytovali bezplatnú antikoncepciu pre každého.

Mali by ste vedieť, že som jedna z týchto „úbohých žien”. Roky trpím na endometriózu. Táto choroba je pomerne rozšírená. Sliznica maternice rastie neúmerne a mimo maternicu, čo spôsobuje cysty a veľké bolesti. Keď hovorím veľké bolesti, predstavte si nôž rozpálený v otvorenom ohni, kým nezčervenie. Potom by vám ho vrazili do brucha, otočili ho, vytiahli von a tento proces zopakovali niekoľkokrát každý mesiac. Moja matka, zdravotná sestra, sa veľmi snažila nájsť nejaké riešenie. Po rôznych ultrazvukoch a diagnózach mi náš najlepší doktor ako 14-ročnej ponúkol antikoncepciu, ktorú som neochotne brala. Bolesť síce ustala, ale stala sa zo mňa deprimovaná troska. Povedala som mame, že radšej budem znášať bolesť niekoľko dní, ako sa cítiť zúfalo každý jeden deň. Niekto by mohol tvrdiť, že bolesti nemohli byť také zlé, keď som sa rozhodla ich znášať. No pravdou je, že bolesti boli príšerné, ale úzkosť a depresia boli jednoducho horšie.

Znášanie každomesačnej agónii ma však skoro po desiatich rokoch prestalo baviť. V jednej ruke termofór, v druhej tabletky proti bolesti. Ako študentka som sa rozhodla hľadať skutočnú liečbu. Bola som u niekoľkých gynekológov. To najlepšie, čo mohli ponúknuť, bolo balenie antikoncepcie. Vedľajší účinok tejto tabletky bola úľava od bolesti. Avšak pohlavné orgány, ktoré fungovali ako mali, boli z funkcie vyradené. Keď som sa sťažovala, že som chcela vyriešiť to, čo bolo problematické, a nie narušiť funkčné orgány, nebolo to o nič lepšie. Títo špecialisti sa buď snažili predať mi ďalšiu antikoncepciu (ukazovali mi, aké rozkošné a ozdobné sú tie krabičky) alebo ma poslali preč. „Berte alebo nechajte tak.”

Pracovala som na polovičný úväzok ako opatrovateľka detí bez poistenia. Z môjho platu 7,25 dolárov na hodinu som platila ďalšiemu a ďalšiemu špecialistovi, ktorí zarobili viac za hodinu ako ja za týždeň. Pritom mi neponúkli nič iné okrem tabletky, ktorá by utíšila moju bolesť, ale zároveň zapríčinila viac zdravotných problémov. Nemohla som si dovoliť byť stále na antikoncepcii, alebo znášať bolesti. Hoci som vtedy nebola katolíčka, uvažovala som, že keby som našla katolíckeho gynekológa, ktorý nepredpisuje antikoncepciu, bol by nútený zabezpečiť skutočnú liečbu. Katolícki lekári nepoužívajú tabletky ako bežné riešenie. Jedného takého som nakoniec našla. Našťastie zmena životného štýlu a strava, ktorú mi navrhol, mi pomohli. Nie som závislá na chemických karcinogénnych látkach a hormónoch s potratovým účinkom, ktoré majú za cieľ brániť tehotenstvu. A to bolo to, po čom som túžila.

Na rozdiel od Sandry Flukeovej viem o medicínskej „potrebe” používať antikoncepciu celkem dosť. Trvám na tom, že lekárske postupy nepotrebujú antikoncepciu, ale skutočnú liečbu. Namiesto toho sa liečba obmedzí na využívanie vedľajšieho účinku lieku, ktorý nebol určený na liečbu choroby. Má za cieľ umožniť ľuďom, aby mali sex bez tehotenstva. Niečo, čo je výhodné pre mužov ako aj pre ženy. Fakt, že sa mužom dostáva skutočnej liečby, ale ženy sú nútené znášať svoje zdravotné problémy alebo prijať náplasť na rany namiesto riešení, zaváňa sexizmom. Udivuje ma, že takzvané feministky sú pobúrené, že nedostanú antikoncepciu zadarmo. Nevidia, že ženy so skutočnými zdravotnými problémami sú žalostne zanedbávané. Jediný spôsob, ako to vysvetliť, je, že ženy sú nútené používať ponožky ako rukavice, keď im je zima na ruky. Samozrejme, ponožky ruky zahrejú, ale funkcia prstov je obmedzená. Podobne tabletka utlmí moju bolesť, ale moje reprodukčné orgány už fungovať nebudú.

Bola som nútená vybrať si medzi bolesťou a zdravím, hoci zdravie samotné by mi uľavilo od bolesti. Dali mi na výber neplodnosť pre moju chorobu alebo neplodnosť pre moju liečbu. Toto nebola pre mňa prijateľná voľba. Feministky, ktoré sú nahnevané kvôli úbohým ženám ako ja, ktoré by bez tabletky trpeli každý mesiac, sa očividne veľmi o problém nezaujímajú. Prinajmenšom nie dosť na to, aby požadovali skutočné riešenia. Napokon toto by neriešilo ich problém. Radšej ma nechajú v bolesti a použijú mňa a moju chorobu ako dojímavú dymovú clonu, aby zakryli svoju skutočnú agendu. Ako sme videli, toto nie je prekvapením. Tieto ženy využívajú obete znásilnení ako politickú oporu, aby získali potrat na požiadanie alebo núdzovú antikoncepciu bez lekárskeho predpisu.

Budem tvrdiť očividné: antikoncepcia je o antikoncepcii, nie o mojej chorobe. Povedali sme si, že antikoncepcia dostatočne nerieši lekárske problémy a skôr viac lekárskych problémov spôsobuje. Ale dokonca ak by tabletka vhodne liečila môj zdravotný stav, väčšina žien chce antikoncepciu pre antikoncepciu. Ak by som bola nútená používať ju pre lekárske účely, bola by som tiež nútená použiť ju ako antikoncepciu proti mojej vôli, pretože to je to, čo spôsobuje. Ako niekto, kto bol na univerzite bez poistenia, s limitovaným príjmom a chodil od doktora k doktorovi, vás môžem uistiť, že hormonálnu antikoncepciu je ľahké získať. Skutočná lekárska starostlivosť? Ani nie.

Rozpor nie je v liečbe žien ako som ja. Je to o tom, kto zaplatí antikoncepciu pre ženy ako Sandra Flukeová. Dokonca tie skupiny, ktoré sú proti antikoncepcii, budú platiť za antikoncepciu, ak existuje ustanovený lekársky dôvod. Takže opäť tie „úbohé ženy” ako ja, ktoré by na rozdiel odo mňa prijali antikoncepciu ako liečbu, to majú v rámci poistenia. A kým ja trvám na tom, že je nespravodlivé, že skutočná liečba ženských porúch ako bola tá moja, neexistuje (čo ma núti, aby som si našla vlastné riešenie na moje vlastné náklady), nikdy som sa nesťažovala, že som si musela platiť za lekársku starostlivosť.

Tento boj, ktorý tzv. feministky vedú údajne na moju podporu, využíva moju chorobu, aby mohli mať antikoncepciu zadarmo. Toto sú zdravé ženy, ktoré chcú tabletku, aby zabránili plodnosti kvôli svojmu rozmaru. Zatiaľ čo ženy ako ja so skutočnými zdravotnými problémami, ktoré chcú chrániť svoju plodnosť, sú zanechané bez prijateľných možností. Táto „úbohá žena” zistila a zaplatila za svoju vlastnú liečbu kým tí, ktorí predstierajú, že sa o ňu starajú, ju využívajú pre svoj vlastný zisk. Postarala som sa o seba sama. Keďže získať antikoncepciu je oveľa ľahšie, je príliš veľa očakávať, že tieto ženy sa rovnako postarajú samé o seba?

Jacqueline Harveyová