Condi Riceová viceprezidentkou?

1,421
Kultúra smrti

18. júl 2012 (LiveActionNews.org) - Povráva sa, že do Romneyho rebríčka kandidátov na viceprezidenta sa prekvapivo dostala aj bývala tajomníčka Georga Busha Condoleezza Riceová. Zástancov pro-life táto správa znepokojila, Riceová totiž nezdieľa rovnaký názor na podporu ochrany života ako jej bývalý šéf. Jej výber nanovo vyvolal otázky ohľadom Romneyho postoja voči potratom.

Našťastie sa informácie o Riceovej kandidatúre javia ako nezmysel. Nasvedčujú tomu tri skutočnosti: Samotný Romney niekoľkokrát prisľúbil, že jeho kandidát na viceprezidenta bude pro-life. Redaktori John Fund a Robert Costa tvrdia, že im zdroj, ktorý je súčasťou Rommeyho tímu, potvrdil, že Riceová rozhodne nebude vybratá. Nakoniec samotná Riceová je okrem iného známa tým, že sa už do politiky nechce angažovať.

Aj keby Romney vo svojej kampani naozaj zvažoval Riceovej kandidatúru, je jasné, že táto vlna nevôle zmenila jeho názor. A možno išlo iba o obyčajnú novinársku kačicu. Niekto túto informáciu mohol posunúť tak trochu zlým smerom, aby ľudia diskutovali o niečom inom než o Obamovom útoku na Romneyho. Alebo sa len niekto z Bushovho bývalého personálu túži opäť dostať do Bieleho domu a vytvára falošný rozruch.

Hoci je Riceová inteligentná a skúsená štátna úradníčka, jej názory odhaľujú niekoľko závažných logických nedostatkov. Opisuje svoje stanovisko ako "mierne pro-potratové", podporuje upovedomenie rodičov a zákaz potratov v pokročilom štádiu tehotenstva, je proti federálnemu financovaniu potratov a myslí si, že "potrebujeme kultúru, ktorá rešpektuje život". Nechce však vidieť "federálnu vládu, ktorá vnucuje svoj názor".

Aby sa veci uviedli na pravá mieru, existuje zásadové pro-life učenie, ktoré verí, že o potrate by sa malo rozhodovať výlučne len na štátnej úrovni. Ľudia s týmto názorom však sami seba neopisujú ako "pro-potratových", či už mierne alebo nie, a rovnakým postojom by sa určite riadili v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva ženy. 

Okrem toho ďalšie komentáre odhalili, že Riceovej pozícia nie je príliš federalistická. Povedala, že by nechcela vidieť Roe v. Wade zvrhnutý (pozn. prekl.: kontroverzný americký spor o potratoch z roku 1973), pretože sa obáva, že sa do všetkého zapletie vláda. Avšak nedáva odpoveď na to, prečo by sme sa mali obávať vládnych zásahov. Teda okrem dôvodu, že ženám sa toto rozhodnutie nerobí ľahko. Niektorým áno, niektorým nie, ale to nijak nezmierňuje barbarskosť skutku. Roe predstavuje federálne zapojenie sa vlády do tejto oblasti, čiže zbavenie možnosti každého štátu  hlasovať vo veci podľa vlastného uváženia.

Condoleezza Riceová prišla ako niekto, pre koho je podpora legálnej interrupcie v prvom rade emocionálna alebo inštinktívna záležitosť a zmierňuje jej postoj najviac ako sa len dá, pretože jej je nepríjemné o tom hovoriť. Žiadny z kandidátov nebude pre kampaň vhodný, pokiaľ bude zastávať nezdravé zásady alebo bude neochotný vysvetľovať svoje postoje otvorene a jasne.