Detská charita čelí kritike za pretláčanie programu na kontrolu populácie.

1,660
Kultúra života

LONDÝN, 28. júna 2012 (LifeSiteNews.com) –  Hlavná britská prolife organizácia považuje tvrdenie veľkej medzinárodnej charity, že viac antikoncepcie a „rodinného plánovania” predchádza úmrtiam matiek v rozvojovom svete, za „klamlivé, nelogické a nepodložené”.

Save the Children (Zachráňte deti) vydala správu, v ktorej podotýka: „Tehotenstvo je najväčší zabijak adolescentiek na celom svete.”

„Každý rok milión teenageriek kvôli tehotenstvu alebo pôrodu zomiera alebo trpí pre vážne zranenie, infekciu alebo chorobu,” píše v správe a pokračuje odporučením utíšiť „nenaplnenú potrebu po rodinnom plánovaní” ako riešenie úmrtnosti matiek.

Správa citovala štatistiku, že „dievčatá do 15 rokov sú počas tehotenstva oproti dvadsaťročným ženám päťkrát náchylnejšie zomrieť. Deti narodené mladým matkám sú tiež vystavené veľmi vysokému riziku a okolo milióna detí, ktoré sa narodia dospievajúcim dievčatám, každoročne zomiera. Deti sú o 60% viac náchylné zomrieť, ak ich matky majú menej ako 18 rokov.”

Avšak Paul Tully, generálny sekretár Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí, reagoval, že tieto tvrdenia v správe „študijné referencie jednoducho nepodporujú.”

„Je zavádzajúce hovoriť, že tehotenstvo alebo narodenie dieťaťa sú všeobecnými príčinami smrti. Krvácanie, otrava krvi alebo infekcia môžu spôsobiť smrť. Vo väčšine prípadov možno smrti a vážnemu zraneniu predchádzať dobrou starostlivosťou o matky, čo znamená zabezpečenie vyškolených pôrodných asistentiek, transfúzia krvi a antibiotiká,“ povedal Tully. 

Všimol si, že to isté sa týka úmrtnosti detí. „Deti v rozvojovom svete zomierajú pre nedostatok kvalitnej materskej a novorodeneckej starostlivosti. A to bude pokračovať, či mladé ženy používajú antikoncepciu alebo nie.”

Pri pohľade na túto správu sa zdá, že organizácia Save the Children (Zachráňte deti) je jedným z lobistov kontroly populácie, pretože „tlačí na svetových lídrov, aby zvýšili všeobecnú dostupnosť antikoncepcie” a zaistili, aby „ženy  boli vďaka vzdelaniu a zákonom splnomocnené rozhodnúť sa, kedy mať deti.”

Anthony Ozimic, vedúci komunikácie Spoločnosti na ochranu nenarodených detí, povedal, že „nenaplnená potreba plánovania rodiny”, čo pre ľavicové organizácie spravidla zahŕňa umelú antikoncepciu ako aj potrat a sterilizácie, je mýtus vynájdený medzinárodnou potratovou (antikoncepčnou) loby. Organizácie ako Populačný fond OSN, Medzinárodná federácia plánovaného rodičovstva a Svetová zdravotnícka organizácia tento výraz pravidelne používajú s cieľom vytvoriť tlak na vlády, aby súhlasili s programami na kontrolu pôrodnosti.

Predpokladom je, že každá žena, ktorá sa nesnaží otehotnieť, ale nepoužíva antikoncepciu, má automaticky „nenaplnenú potrebu” antikoncepciu používať. V skutočnosti bohatí a mocní ideológovia pretláčajú „v zraniteľných, chudobných a kultúrne konzervatívnych spoločnostiach dekadentnú západnú ideológiu sexuálneho oslobodenia”.

„Dokonca sa v správe Save the Children (Zachráňte deti) venuje jedna celá kapitola „Stimulovaniu túžby po plánovaní rodiny”. Nemožno poprieť, že existujú určité kultúrne praktiky, ktoré je potrebné riešiť, napr. nátlak na dospievajúce dievčatá. Avšak antikoncepcia tento problém nerieši. Môže dokonca ukryť dôkaz o zneužití a umožniť, aby tento nátlak pokračoval.”

Správa sa do značnej miery spolieha na tvrdenia Populačného fondu OSN (Population Reference Bureau), odnož Plánovaného rodičovstva (Guttmacher Institute), Populačnej rady ako aj úradníkov v relevantných sekciách WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie), UNICEFu a DFID (Department for International Development – Oddelenia pre medzinárodný rozvoj). Tieto organizácie, hovorí Ozimic, sú v skutočnosti jediným: medzinárodnou potratovou (antikoncepčnou) loby.

Kým správa spomína Somálsko ako príklad krajiny, kde vysoká plodnosť a populačný rast sú spojené s vysokou detskou úmrtnosťou, Spoločnosť na ochranu nenarodených detí poukazuje na to, že „Somálsko je jedným z „rozvrátených štátov” neustále v kríze násilia, bez centrálnej vlády alebo infraštruktúry, nehovoriac o systéme zdravotnej starostlivosti. Podobné nedostatky v správe krajiny a poskytovaní zdravotníckej starostlivosti existujú v Indii, Pakistane a Bangladéši.

„Organizácia Save the Children (Zachráňte deti) by nemala zneužívať negatívne kultúrne praktiky, ktoré boli spojené s týmito kultúrami (napr. nátlak na dospievajúce dievčatá) na podporu kontroly pôrodnosti,” povedal Ozimic.

V iných správach na túto tému ďalší veľký hráč v medzinárodnej potratovej (antikoncepčnej) loby, Marie Stopesová, pochválila britského ministra pre zahraničnú pomoc za jeho komentáre propagujúce antikoncepciu v chudobných krajinách.

Britská vláda momentálne s ďalším z hlavných lobistov za kontrolu populácie, Nadáciou Billa a Melindy Gatesových, pracuje na príprave kongresu plánovania rodiny, ktorý sa má konať v Londýne začiatkom budúceho mesiaca. Pri jeho prípravách štátny sekretár pre medzinárodný rozvoj Andrew Mitchell predstavil v parlamente správu Global Impact Report, ktorú pripravila Marie Stopesová. Správa „jasne poukazuje na výhody antikoncepcie” v rozvojovom svete.

„Prístup k antikoncepcii,” tvrdí správa Marie Stopesovej, „je v subsaharskej Afrike 20%.“

Mitchell povedal: „Táto dôležitá správa, ktorá prichádza len dva týždne pred londýnskym kongresom o plánovaní rodiny, je cenným výskumom, ktorý jasne zviditeľňuje výhody antikoncepcie a dôvod, prečo pracujeme na poskytovaní prístupu k plánovaniu rodiny pre dodatočných 120 miliónov najchudobnejších žien na svete, ktoré po nej túžia.”

Marie Stopesová sa teší vládnym zmluvám týkajúcich sa poskytovania potratov a antikoncepcie v krajinách s vysokou natalitou ako aj vysokou úmrtnosťou matiek a vysokou chorobnosťou.