Svet obletela fotografia ženy po násilnom potrate

3,096
Kultúra smrti

PEKING, ČÍNA, 2. júl 2012 (LifeSiteNews.com) -Táto fotografia zobrazuje Číňanku ležiacu vedľa svojho mŕtveho dieťaťa, ktoré zomrelo pri násilnom potrate. Zdravie matky je výrazne podlomené. Jej manžel len nedávno unikol z nemocnice, kde ho zadržiavali. Prisľúbil však, že donúti Peking, aby čelil vražednej politike jedného dieťaťa.

29-ročný Deng Jiyuan uviedol, že ho trikrát zbili, kým ho spolu s manželkou zadržiavali dozorcovia v nemocnici v provincii Shaanxi Zhenping. Na tretíkrát sa mu podarilo zo zariadenia ujsť po tom, ako si dedinský úradník odišiel zatelefonovať. Napriek veľkej snahe sa mu manželku Feng nepodarilo vziať so sebou.

Deng sa pre londýnsky denník Telegraph vyjadril, že zo svojho telefónu vybral SIM kartu a batériu a peši sa vydal na útek. Po tom, ako ho dva dni viezla istá žena na motorke, zostal ďalšie dva dni v dome svojho priateľa. „Nespal som, ani som si nekúpil nové oblečenie,“ povedal. „Nemohol som riskovať, aby ma zatkli.“

To spustilo sériu dlhých ciest autom a vlakom. „Vždy, keď sme videli políciu, zvykli sme zastaviť, vystúpiť z auta a kráčať popri rieke, až kým sme ich neobišli,“ povedal. Po tom, ako cestoval nepretržite 10 hodín v prenajatom aute, nasadol na vlak do Pekingu, aby si tam zabezpečil právne poradenstvo.

Jeho právnik Zhang Kai sa v čase, keď pracoval na prípade, vyjadril: „Jednoducho sme sa ešte nerozhodli, ako presne budeme postupovať v tejto kauze.“

Vláda neprišla s ponukou kompenzácie za stratu dieťaťa, len vágne predĺžila „životné výdavky.“ Dengova sestra Deng Jicaiová povedala, že vládni funkcionári dokonca zamietli akúkoľvek diskusiu, kým sa jej brat nevráti domov.

Fengina švagriná vyjadrila svoje obavy zo zhoršujúceho sa stavu stav Feng. Má bolesti žalúdka, nízky tlak a časté bolesti hlavy.

V júni 2012 uzrel svet fotografiu 23-ročnej Feng Jianmeiovej po tom, ako jej čínski úradníci injekciou vyvolali násilný potrat 7-mesačného nenarodeného dieťaťa.

Celá rodina bola vystavená nebezpečenstvu po tom, ako sa úradníci dozvedeli, že jej manžel zverejnil na internete fotografiu, ktorý predstavuje rastúcu superveľmoc v negatívnom svetle.

Situácia sa značne zhoršila po tom, ako sa rodina rozhodla poskytnúť interview v nemeckom magazíne Stern. Súhlasili s poskytnutím detailov zo strašného procesu, ktorý nastal po tom, ako manželia nemohli zaplatiť pokutu vo výške 5164 euro. Čoskoro sa pred ich domom zhromaždil protestujúci dav mávajúci transparentom „Poriadne zbite zradcov a vyhostite ich.“ Zástup napadol a dokopal jedného z členov rodiny, keď sa snažil odísť autom.

Jicaiová povedala, že rodinu Feng sledoval viac než tucet miestnych zvedov. „V podstate nám v ničom nebránili, len nás sledovali, kamkoľvek sme sa pohli,“ povedala.

Aj keď sa zástup protestujúcich rozišiel, rodina má naďalej strach. Ľahostajná odpoveď Pekingu ich neuspokojila.