Eugenika na Novom Zélande?

1,493
Kultúra smrti

AUCKLAND, Nový Zéland, 4. júl 2012 (LifeSiteNews.com) – Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) začal na základe sťažnosti vyšetrovanie proti vládnemu skríningovému prenatálnemu programu pre deti s poruchami ako je napríklad Downov syndróm.

Sťažnosť podali SavingDowns, skupina rodičov detí s Downovým syndrómom, novozélandská Asociácia Spina Bifida (SBNZ) a Právo na život.

Podľa nich tento skríningový program, ktorý vo februári 2010 predstavilo Ministerstvo zdravotníctva, mieri priamo na nenarodené deti s Downovým syndrómom či predpokladom rozdelenej chrbtice. Tieto programy označili za eugenické a diskriminačné. Rodičov dostávajú pod prehnaný tlak stoj čo stoj potratiť chcené dieťa.

„Ministerstvo zdravotníctva nariadilo, aby lekári a pôrodné asistentky dostali príkaz ponúknuť skríningový program všetkým tehotným ženám na Novom Zélande,“ vyhlásil Ken Orr, hovorca Práva na život.

Dodal, že hlavným zámerom programu bolo „predísť narodeniu detí s Downovým syndrómom, rozdelenou chrbticou alebo inými vážnymi ochoreniami.“

„Je to eugenika, ktorá nariaďuje rodenie sa „dokonalých“ ľudí. A to je zločin proti ľudskosti.“

Podľa hovorcu SavingDowns Mika Sullivana prokurátorovo rozhodnutie naznačuje, že ICC berie sťažnosť vážne a prípad si zaslúži komplexnú právnu analýzu.

„Nový Zéland je signatárom Rímskeho štatútu, pod ktorým ICC funguje. Prenasledovanie určitej skupiny populácie prostredníctvom predchádzania ich narodeniu je podľa štatútu zločin.

Sullivan v rannej šou novozélandskej televízie varoval pred týmto fenoménom nielen obyvateľov Nového Zélandu, ale aj celého sveta. „Jednou vecou je zistiť stav matky a dieťaťa pred narodením a v prípade potreby im poskytnúť najlepšiu možnú starostlivosť, druhá vec je však na základe zistenia možnej poruchy matku presviedčať o potrate.“

„Toto vyšetrovanie predstavuje dôležitý krok voči rešpektovaniu života ľudí s Downovým syndrómom, rozdelenou chrbticou či inými problémami. Takíto ľudia si zaslúžia žiť, byť prijatí a milovaní rodinou či spoločenstvom a mali by dostať plnú ochranu medzinárodného zákona rovnosti medzi všetkými ľuďmi,“ uzavrel Sullivan.