Briti bojujú za tradičné manželstvo

1,537
Kultúra života

LONDÝN, 13. jún 2012 (LifeSiteNews.com) – Koalícia za manželstvo iniciovala petíciu proti vládnemu návrhu prepísať definíciu manželstva. Podporilo ju vyše pol milióna účastníkov. Na ministerstvo vnútra bola doručená v darčekovom balení.

Jednu z najväčších petícii v histórii britského parlamentu predstavil čerstvo zosobášený pár, 23 roční Rhys a Ester Curnowci. Pridali sa k nim aj členovia konzervatívcov Fiona Bruceová a David Burrowes, Jim Dobbin z Robotníckej strany a členovia Koalície za manželstvo, Colin Hart a Dr. Sharon Jamesová, ktorá je zároveň jej hovorkyňou.

„Získali sme viac ako pol milióna ľudí, ktorí ešte stále veria v maželstvo. Nie sú to však len veriaci, ale aj neveriaci, homosexuáli či heterosexuáli. Manželstvo zanietene uznávame. Ono je väčšie než cirkev a štát, datuje sa od počiatkov histórie ľudstva," vyhlásila Jamesová.

Polemika o konzervatívnom vládnom návrhu zostáva aj naďalej búrlivá. Kabinet ministra konzervatívcov však potešil priaznivcov homosexuality vyhlásením, že až na problémy zo strany náboženských organizácií, vykonávajúcich uzavretia manželstieva, by zákon mal byť predložený.

„Je možné zakázať náboženským organizáciám, ktoré majú licenciu uzatvárať manželstvá, aby sobášili aj osoby rovnakého pohlavia. Bude to však zrejme problematickejšie legálnou cestou než pokúsiť sa poskytnúť ochranu tým náboženským organizáciám, ktoré si homosexuálne svadby neželajú vykonávať, a uistiť ich, že tak ani nebudú musieť robiť," vyhlásil minister spravodlivosti Crispin Blunt.

Pripomienky uvítali členovia extrémne liberálnej unitárskej cirkvi, ktorá je už dlho v popredí náboženského zastúpenia politickej agendy v homosexuálnom hnutí. Derek McAuley, vedúci úradník Valného zhromaždenia unitárskych a kresťanských cirkví, uviedol: „Myslíme si, že nijaká náboženská skupina by nemala byť nútená sobášiť ľudí rovnakého pohlavia. Budeme sa dožadovať práva konať v súlade s naším hlboko zakoreneným presvedčením o vlastnej hodnote všetkých jednotlivcov a o verejné uznanie vzťahov."

Minister Blunt opísal súčasný zákon ako jeden z pretrvávajúcich príkladov nerovnosti - nie každý, kto akceptuje, je v skutočnosti neakceptovaný. Blunt je členom Parlamentnej humanistickej skupiny všetkých strán a v auguste 2010 po 20 rokoch ukončil svoje manželstvo s Victoriou Jenkinsovou. Podľa vlastných slov sa vyrovnal so svojou homosexualitou.

Od miestnych volieb v máji, ktoré boli pre konzervatívcov katastrofálne, vláda naznačila pokus potichu vycúvať od naliehania predstaviť nepopulárny návrh homosexuálneho manželstva už aj tak rozhnevaným voličom. Strana už oznámila, že členovia parlamentu vrátane členov kabinetu budú slobodne hlasovať. Spolu s premiérom Davidom Cameronom očakávajú skorý pokles nepopulárneho tlaku v strane a povedú kampaň samostatne.

Členovia parlamentu zostávajú vo veci aj naďalej nejednotní. Prieskum, ktorý uverejnil ľavicový časopis Independent, potvrdil počet hlasov 63 členov za homosexuálne manželstvá a 44 proti. S počtom hlasov z dolnej snemovne parlamentu je to v prospech návrhu celkovo 4:1.

Množstvo odporcov poukázalo na skutočnosť, že vláda jasne odmietla vypočuť argumenty proti zmene definície a obmedzila prieskum verejnej mienky len na otázku, ako by táto zmena mohla byť vykonaná.

„Najšokujúcejšie je vyhlásenie pána Camerona, že sú vládou, ktorá chce zvíťaziť a presadiť homosexuálne manželstvá. Tento návrh ešte stále nie je uzavretý," vyhlásil Dr. James.

„Takýto prístup je nedemokratický a myslím, že ľudia po celej krajine označujú takúto vládu za arogantnú."

Paul Goodman, výkonný redaktor vplyvného webu Conservative Home (Konzervatívny domov) a bývalý člen parlamentu za stranu kozervatívcov, napísal, že v Toryho strane nastal zmätok, ktorý vyúsťuje do presadzovania homosexuálneho manželstva.

„Z pohľadu praktickej politiky, nech už je presvedčenie akékoľvek, je zvyčajne chybou presadzovať zmenu, ku ktorej väčšina voličov pristupuje vlažne, no významná menšina jej vášnivo odporuje."

Táto záležitosť jednoznačne rozdeľuje stranu práve v čase, kedy je jednota nevyhnutná pre nadchádzajúci volebný cyklus.

Goodman nazval tento krok manévrom priamo z Blairovej učebnice. Hovorí: „Jediný strategický dôvod o snahu predstaviť homosexuálne manželstvo je víťazstvo mladších a nepochybne mestských voličov na úkor starších voličov z dediny, ktorí volili Toryho stranu."

„Podstatou veci pre mnohých je, či by cirkvi alebo iné náboženské spoločenstvá mohli byť prinútené vysluhovať homosexuálne manželstvá aj proti svojej vôli. Nie som presvedčený, že by takýto prípad nastal, anglikánska cirkev si však myslí niečo iné," dodáva Goodman.

Poukázal tiež na to, že návrh zákona sa nikdy neobjavil vo volebných materiáloch či manifestoch konzervatívcov ani liberálnych demokratov, a že inštitúcie registrovaného partnerstva ani homosexuálni aktivisti nemajú záujem v pokračovaní zmeny definície manželstva.

Pre straníckych analytikov vedúcej politiky zostáva záhadou, prečo ich Cameron priviedol k súčasnej situácii.

„Bez ohľadu na niektoré názory na vec to vyzerá, akoby sa Toriovci vrhli na vec bez premyslenia, podkopávajúc vlastnú vládu," napísal Goodman.

Znepokojení obyvatelia mali do 14. júna možnosť podpísať petíciu pred definitívnym uzavretím vládnej otázky Rovnocenného manželstva. V dodatku, ktorý predstavovali krátke správy, mohli občania vysvetliť, prečo podporujú tradičný význam manželstva. Ministerstvu vnútra ich predložili prostredníctvom webovej stránky.