18,000 km dlhá mariánska púť za život.

2,355
Kultúra života

25. jún 2012 (HLIWorldWatch.org) - 14. júna zahájilo združenie katolíckych a východných ortodoxných pro-life vodcov z 18 krajín pro-life púť ikony Panny Márie Čenstochovskej Od oceánu k oceánu, ktorá vedie od východného pobrežia Ruska až po portugalskú Fatimu. Zámerom púte je hlásať ochranu života naprieč kontinentami, ktoré ničí hlboko rozšírený fenomén - antikoncepcia a potrat.

Ikona je umiestnená v špeciálne upravenom prívese a putuje 23 krajinami.

"Počas stáročí vzniklo množstvo pozoruhodných príbehov oddaných katolíkov, ktorí putovali s Najsvätejšou Matkou práve v situáciách, keď sa všetky nádeje zdali márne, ale kde viera nakoniec priniesla víťazstvo," povedal otec Peter West, viceprezident pre misie v organizácii Human Life International (HLI), ktorá koordinuje celú púť. "Toto je situácia, kedy Európa hľadá svoju tvár dneška uprostred zdanlivo neprekonateľnej kultúry smrti, ktorú predstavuje potrat, antikoncepcia, eutanázia a ďalšie útoky na život. Tento návrat k verejnému svedectvu tradície a viery je zúfalo potrebný pre všetkých, ktorí vieru a nádej stratili."

Púť začala vo Vladivostoku, na pobreží Tichého oceána v Rusku, kde si niekoľko stoviek veriacich prišlo pozrieť a uctiť ikonu Panny Márie. Ikona bola oficiálne uvedená v ortodoxnej Katedrále Kráľovnej pokoja (Pokrovskij Sobor), kde sa na počesť Panny Márie Čenstochovskej slúžila špeciálna liturgia. Ikona bola potom prevezená do hlavnej Katedrály svätého Mikuláša a Kostola Nanebovzatia Panny Márie.

Trasa púte povedie cez 23 krajín: Rusko, Ukrajinu, Bielorusko, Litvu, Lotyšsko, Poľsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Slovinsko, Chorvátsko, Taliansko, Rakúsko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Nemecko, Belgicko, Veľkú Britániu, Írsko, Francúzsko, Španielsko a Portugalsko. Plánovaná trasa je dlhá približne 18,000 kilometrov a organizátori dúfajú, že ikona do Fatimy dorazí na Štedrý deň.

Koordinátori púte Lech a Eva Kowaleski informovali o návrhu myšlienky priniesť ikonu v roku 2013 aj do Spojených štátov, Južnej Ameriky, Afriky a Austrálie.

"Obrovský význam má skutočnosť, že tento nezvyčajný projekt spojil vedúcich predstaviteľov katolíckej a východnej ortodoxnej cirkvi," komentovaala Ewa Kowaleska, riaditeľka HLI v Poľsku. "Panna Mária bude počas svojej púte hosťovať v katolíckych aj ortodoxných chrámoch. Modlíme sa na jej príhovor za znovuobnovenie silnej kultúry života medzi národmi, ktoré stratili otvorenosť životu a takmer zabudli, čo je to rodinné šťastie."

Kópia ikony venovaná na celosvetovú púť za ochranu života je replikou originálu slávnej ikony Panny Márie Čenstochovskej, vďaka ktorej sa kláštor Jasna Gora v Poľsku stal jedným z najvyhľadávanejších náboženských pútnických miest.